Aktuális cikkek

A nyári mezőgazdasági munkák alakulása

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet idén és publikálta honlapján a nyári mezőgazdasági munkák helyzetét július 16-ig bezárólag. Ebből szemlézünk most.

A kalászosok esetében már 55,7%-on áll a betakarítás, 779 ezer hektárról 4 millió tonna gabonát arattak le.

Az őszi búzának is betakarították már több mint a felét, a 952 ezer hektárból már „csak” 467 ezer vár aratásra. A learatott 485 ezer hektár majd 2,5 millió tonna termést adott. Régiónként meglehetősen nagy a betakarítottság mértéke közti különbség, hisz a Nyugat-Dunántúlon 28%, a Dél-Alföldön 44%, Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon 50%, míg Közép-Magyarországon és az Észak-Alföldön 70%. A termésátlag érdemben nem tért el a tavalyitól: 5,1 t/ha. A legbőségesebb Tolna megyében volt; 6,3 t/ha, míg a legkevesebb Csongrád megyében; 4,2 t/ha.

A durumbúza a jelentés napján 66%-os betakarítási szinten állt, ám Borsod-Abaúj Zemplén és Győr-Moson Sopron megyében véget ért. A termésátlag 4,4 t/ha volt, mely 5%-os visszaesést jelent a tavalyi évhez képes.

Az őszi árpa betakarítása is a közelít a végéhez, az aratás során 12,3%-kal magasabb termésátlagot sikerült produkálni a tavalyi átlaghoz képest, ami 5,5 t/ha.

A tavaszi árpának még a felét sem, mindösszesen 43%-át aratták le a gazdák, ám itt a termésátlag jelentősen javult, a 4,1 t/ha 29% magasabb a tavalyi évhez képest

A rozs betakarításának java még hátra volt, július 16-án 31%-on állt, a 3,5 t/ha termésátlag 3%-os csökkenést jelent.

A tritikálé aratás egy gondolatnyival előrébb járt 35%-on, s a 3,8 t/ha termésátlag 4%-kal jobb volt a tavalyi átlagnál.

A zab betakarítása épphogy elkezdődött, a 12%-os betakarítási szinten 3 t/ha a termésátlag.

Az őszi káposztarepce aratása 80%-os feldolgozottságnál 2,9 t/ha termésátlagot mutatott, ám a szórás megyénként jelentősen eltért. A legalacsonyabb 2,1 t/ha, míg a legmagasabb hozam 3,5 t/ha volt.

A tavaszi takarmányborsó betakarítása még az őszi káposztarepcénél is jobban állt. 89%-os betakarítottságnál 2,6 t/ha a termésátlag. Bács-Kiskun megyében sajnos messze elmaradt ez a mennyiség, hisz ott csak 1,7 t/ha a termésátlag, ezzel szemben Tolna megyében volt a legjobb a termés; 3,3 t/ha-t tudtak betakarítani a termelők.

A zöldborsóra idén nem lehetett panasz, hisz 6%-kal jobb lett a termésátlag a tavalyinál, egész pontosan 4,1 t/ha, a befejezett 16 ezer hektáron, mely a teljes ültetvény 83%-a.

A csemegekukorica betakarítása – július 16-án – még az elején járt, mindösszesen 5%-on állt.

A zöldbabnak kifejezetten jó éve van. A 38%-os betakarítottság során már 32%-os termésátlag növekedés volt tapasztalható, amely 10,2 t/ha-t jelent.

Bár a burgonyát Békés és Csongrád megyében gyakorlatilag teljesen felszedték, ám országos szinten még csak 37%-on állt a betakarítás, s az addigi termésátlag 10,2 t/ha volt.

A meggytermés idén nagyon változékony volt. Országoson – majdnem teljes betakarítottság mellett – 7,1 t/ha volt a termésátlag, ami 15%-os visszaesést jelent. Érdekes, hogy amíg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hektáronként 13 tonnát, addig Nógrád megyében sajnos csak 2,7 tonnát tudtak leszedni a termelők.

A meggyel ellentétben a kajszitermés idén jól alakult. Somogyban egészen rendkívüli, 18,5 t/ha volt a termésátlag, ám Nógrád megyében az időjárási körülmények miatt csak 1,1 t/ha. Az országos termésátlag 60%-os befejezettség mellett így 8,8 t/ha.

Az őszibarack gazdagon termett, a 8,9 t/ha termésátlag a háromszorosa a tavalyinak. A jelentés írásakor 32%-on állt a betakarítás.

Forrás: www.aki.gov.hu/legfrissebb-publikaciok

Hozzászólás a cikkhez