Aktuális cikkek

Közel három évtizede sikeres a Dél-Dunántúl legnagyobb agrárkiállítása

26 éve a Szentlőrinci Gazdanapok a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány legnagyobb rendezvénye, sikere a látogatók körében a mai napig töretlen.

Ez a nagyszabású agrárkiállítás kivételes, és szakmailag is izgalmas kínálatot biztosít az érdeklődők számára. Tavaly az elmúlt huszonöt évet ünnepelténk, idén a következő évtizedeket nyitják meg színvonalas rendezvényükkel. Büszkék arra, hogy a kiállítás nem csak a Dél-Dunántúl legnagyobb agráreseménye, hanem országosan, sőt nemzetközileg is elismert.

Céljun továbbra is a mezőgazdaságot és élelmiszeripart erősíteni, a hazai termékeket bemutatni, továbbá az érdeklődök számára a szakmaiságon túl (gépkereskedelmi kiállítások), szórakoztató programokkal is szolgálni. Folytatják hagyományaikat, a partnerrégió programot, a Szentlőrinci Vágtát, és idén is kiosztják a kiállítási díjakat. A Szentlőrinci Gazdanapok sikerét kiállítóinak száma is mutatja, mely évek óta stabilan 400 körül mozog, ahogyan a látogatók száma is 25 000 fő.

Fedett és szabadterületek kiállítói – katalógus regisztrációs szerint: – 282

ebből külföldről érkező partnerek:

 • Horvátország (HR) – 27
 • Székelyföld (Erdély – RO) – 25
 • Szlovénia (SLO) – 1
 • Németország (D) – 1

Gazdasági állatok:

 • lótenyésztők – 8 (magyar hidegvérű és nóniusz fajták)
 • szarvasmarha tenyésztők – 4 (charolais, limousine és fehér kék belga marhafajták)
 • egyéb fajták – 1 (bivaly)

Kisállat kiállítók adatai a 2019. évi Gazdanapon:

Állat megnevezése:            Kiállítok száma          kiállított állatlétszám              Fajta
Baromfi                                    11                           70                                       12
Víziszárnyas                              6                          246                                        12
Nyúl                                        26                            72                                        14
Díszbaromfi                            29                          155                                        24
Galamb díszmadár                  44                          221                                        35
Összesen:                              116                         764                                        97

Kiállításunk tematikája, bemutatkoznak…

 • A kiállítás hagyományainak megfelelően biztosítani kívánja az agrárium teljes körű bemutatkozását, melynek fő elemei a kiállítás, a szakmai nap, a szántóföldi bemutató és a kísérő rendezvények.
 • A kiállítási elemekben meg kívánják őrizni a mezőgépek és a mezőgazdasági kiállítóik dominanciáját, valamint az állattenyésztési bemutatókat. Mellette természetesen teret biztosítanak a fogyasztói igényeknek, úgymint autóipar, lakossági szolgáltatások, kézművesség, gasztronómia és szórakoztatás.
 • Kiemelt programelem idén a Kárpát-medencei Gazdasági Találkozó nevet viselő sorozat, Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke mint fővédnök is ellátogat a rendezvényre és mond köszöntőt a megnyitó során.
 • „Udvaraik” (Őshonos Udvar, Baranya Udvar) ismét megtelnek élettel. Lesz bennük őshonos gazdasági állat, agrártörténeti és kézműves bemutató, valamint a sokakat vonzó gasztronómia, s idén először a gazdálkodónak szóló média udvar is megnyit a Magyar Mezőgazdaság Kft. és lap bevonásával, mely a Szentlőrinci Gazdanapok hivatalos lapja.
 • Fontos elem változatlanul a szakmai nap a korábbi évek mottóját megtartva: „A helyi gazdaság a vidék jövője” mentén gyűjt szakmai aktualitásokat. Délelőttje a preciziós gazdálkodásról, délutánja a vidékfejlesztésről szól, s ennek indításaként a mindig aktuális agrárfórumon vehetnek részt az érdeklődők a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke, Jakab István úr vezetésével. A Takarék Csoport – Takarék Agrár Igazgatóság részvételével az agrárium finanszírozásáról szerveznek kerekasztal beszélgetést, amely egyben az idei rendezvény főtámogatója. A szakmai nap Leader Műhellyel zárul Helyi(M)Értékeink címmel, amelyen a Szigetvár-Szentlőrinc térségének öko-turisztikai fejlesztésében rejlő lehetőségek kerülnek terítékre. A szakmai nap az agrár-szaktanácsadók Nemzeti Agrárgazdasági Kamara akkreditált programja is egyben.
 • Az elmúlt 5 év munkájának eredményeként hagyományossá vált a szántóföldi bemutató, melynek megszervezése mára látogatói igény lett, s melyre már megvannak a szakmai partnereik és a kiállítás közeli helyszín.
 • A szórakoztatás terén újdonságokkal és hagyományos elemekkel egyaránt készülnek, céljuk a hétvégi napokra változatos, de nem eltúlzott programkínálat beintegrálása a kiállításba. Ezek között kiemelt a Szentlőrinci Vágta, ahonnan a győztesek képviseltetik magukat Budapesten a Nemzeti Vágtán.
 • Folytatódik a tavaly kezdett „A Gazdanapok Ászai” verseny az Agro Naplóval közös szervezésben zajlik. Idén is keresik a megye legjobbjait, akik szakmai és kreatív feladatok megoldásával nyerhetik el a vándorkupát.

A rendezvény főtámogatója:

 • Takarék Csoport
 • Szentlőrinc Város Önkormányzata – az Alapítvány együttműködő partnere.
 • Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
 • Székelyföld

A LEGNAGYOBB ÚJDONSÁG!!!!

SZENTLŐRINCI GAZDANAPOK RÁDIÓ FM 95,2 a kiállítás ideje alatt működik. Hallgatható lesz a környékén 2019.08.01.-től 2019.08.05.-ig.
Folyamatos élőadás, a kiállítók és a látogatók folyamatos tájékoztatása az eseményekről, rendezvényekről, a kiállítókról. Természetesen interneten is fogható lesz az adás a www.pannoniaradio.hu oldalon a Pannonia Rádió ötletének köszönhetően.

Információk és kiállításunk aktuális hírei itt találhatók és követhetők:

www.bmvk-gazdanapok.hu

https://www.facebook.com/BaranyaMegyeiVallalkozoiKozpont

Hozzászólás a cikkhez