Aktuális cikkek

FLAVO PLANT – TERMÉSZETES MEGOLDÁS A GAZDÁNAK

A 2019. év is kihívásokkal teszi izgalmassá a termelők számára a gazdálkodást. A téli időjárás előrevetítette, hogy nem lesz egyszerű a szántóföldi és kertészeti termelés. A kora tavaszi száraz meleg időjárást a hideg (fagyos) csapadékos időjárás követte. A szeszélyes tavasz megmutatta, hogy egy héten belül mind a négy évszak időjárási viszonyait tudja számunkra bemutatni.

Az időjárási körülmények a növények életfolyamatait alaposan megzavarják, ezekre a kihívásokra stressz reakciókkal reagál. A termesztett növények ezekre adott válaszai számunkra nem kívánatosak (sárgul, lilul a tavaszi vetés, lehullik a kis gyümölcs, kényszerkalászolás az őszi gabonáknál, becőelrugás a repcénél).

Ezen tünetek elkerülésére, mérséklésére a növények különböző anyagcsere termékeket állítanak elő, például a flavonoidokat. FLAVO PLANT termékkel ezeknek a jelenlétét növelhetjük mesterségesen a növényen, de teljesen természetazonos készítménnyel!

FLAVO PLANT speciális eljárással előállított több növény felhasználásával készült, kevert hatóanyag tartalmú kivonat. Végtermék a kivonatok vizes oldata, mely nem tartalmaz mesterségesen hozzáadott adalékokat, de tartalmazza a növényi hatóanyagok olajban és vízben oldható komponenseit is. A FLAVO PLANT előállításánál elsősorban a flavonoidok immunológiai szerepére fókuszáltunk. A baktericid és fungicid tulajdonságot mutató biocid hatás mint főhatás, de a nem specifikus antioxidáns hatás, mint mellékhatás egyszerre van jelen a FLAVO PLANT-ban. Állománykezelések hatékonyan végezhetőek 1–1,5 l/ha dózissal, így a biológiai hatékonyságon túl a ráfordítás határhaszon szintje is kiemelkedő.

Milyen problémák megjelenése várható a szántóföldi kultúrákban?

A sárgarozsda a kalászba is felmegy, és főleg a pelyvák belső oldalán nagy tömegben képződő nyári spóráktól „paprikás” lesz a búzaszem. Fertőzésre legkedvezőbb a 10 °C hőmérséklet, páratelt környezetben ekkor 6–8 óra alatt végbemegy. A spóratelepek 12–14 nap múlva kifejlődnek. A vörösrozsda legelterjedtebb és évről évre rendszeresen megjelenő rozsdaféleségünk. Párleveles kortól kezdve érésig egyaránt károsít. A rozsdavörös nyári spóratelepek gombostűfej nagyságúak (1,5 mm) többé-kevésbé sűrűn állók. A fertőzés hatására a növényben igen megnő transzspiráció, ami korai levélszáradáshoz, sokszor kényszeréréshez vezet. Az asszimiláció csökken, a kalászok kicsik, bennük kevesebb a mag, s az is rosszul fejlett. Búza lisztharmat ellen a permetezést kalászhányás vége – virágzás kezdete stádiumában kell elvégezni.

Kalászfuzáriózis a minőségromlás mellett, az általa termelt mikotoxinok (DON, F2, zearalenon stb.) révén okoznak súlyos problémákat az ember és az állatok nemi működésben. Korai fertőzésnél legjellemzőbb tünete a fehérkalászúság, ami a fertőzött virágok elrúgásából adódik. Optimális környezeti tényezők esetén a fertőzött kalászokon rózsaszínes narancsszínű bevonat képződik. Későbbi fertőzés esetén a magok aszottak, léhák, felületükön szintén megfigyelhető a bevonat. Előfordulhat belső magfertőzöttség is, ami a toxintartalom szempontjából ugyanolyan jelentős. Hagyományosan a kalászvédelmet a portokok megjelenéséhez szokták időzíteni. Ha megvizsgáljuk azonban a kórokozó biológiáját, láthatjuk, hogy meleg, párás, csapadékos időjárás esetén már a kalászhányáskor szükséges lehet védekezni. Fontos kérdés a megfelelő borítottság. A kijuttatandó vízmennyiséget ne csökkentsük 300 l/ha alá és figyeljünk oda a fúvókát állapotára. 

Ezekre a problémákra kínál megoldást a FLAVO PLANT. 

Mire alapozzuk kijelentésünket? 

A több éves engedélyezési eljárás során és az utána rendelkezésre álló felhasználói tapasztalatokra és mérésekre:

Sárgarozsda 

2017 Mezőcsát (B-A-Z megye) 20 ha erősen fertőzött őszi búza táblában a tábla felét epoxikonazol+fenpropimorf hatóanyagú készítménnyel, a másik felét Flavo Planttal kezeltük. A Flavo Plant a kémiai kontrollal megegyező eradikatív hatást mutatott. A Flavo Planttal kezelt táblarészen lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. tritici) tünetek az üzemi kontrollhoz képest egy héttel később jelentkeztek. 

Vörösrozsda

2018 Bodrog (Somogy megye) 13 ha őszi búzában trifloxistrobin+protiokonazol kezelést követően erős fertőzés alakult ki, amelyet Flavo Planttal felülkezeltünk. A kezelést követő 4. napra eltűntek az uredotelepek.

Hálózatos levélfoltosság 

2018 Mohora (Nógrád megye) GEP kísérleti gyakorlat szerinti hivatalos mérés során prokloráz hatóanyagú szerrel, illetve egy közismert, növény és alga alapú növénykondicionálóval került összemérésre a Flavo Plant hatása. A kezeletlen kontrollhoz képest a prokloráz 73,7%-kal, a Flavo Plant 71,8%-kal, a standard növénykondicionáló 23,7%-kal csökkentette a fertőzött levelek arányát. 

Fuzáriózis (Fusarium ssp.)

2018 Mohora (Nógrád megye) fent ismertetett GEP kísérleti beállítás az alábbi eredményt hozta. A kezeletlen kontrollhoz képest a prokloráz 55,1%-kal, a Flavo Plant 46,9%-kal, míg a standard növénykondicionáló 22,4%-kal csökkentette a fertőzött szemek arányát. 

2017-ben Magyarnádoron (Nógrád megye) ugyancsak GEP kísérlet keretében fuzáriumos szemfertőződés alakulását vizsgáltuk. A kezeletlen kontroll mellett tebukonazollal hasonlítottuk össze a Flavo Plantot. Figyelemre méltó eredmény született. A Flavo Plant 1,5%-kal maradt el a tebukonazol mögött és 98,5%-os gátlást mutatott a kezeletlen kontrollhoz képest.

A FLAVO PLANT használata esetén nincs várakozási idő, ezért a betakarítást nem késlelteti. A készítmény más termékekkel keverhető, azok felszívódását elősegíti, nem szükséges tapadószer használata. A szeszélyes időjárási körülményekhez is alkalmazkodik, mert két óra után kiváló esőállósággal rendelkezik.

Összefoglalva, ha természetes segítséget szeretne nyújtani az őszi vetésű növényeinek akkor keresse a kereskedőjénél, vagy kollégáinknál a FLAVO PLANTOT!

  • Gombos Gergely – Kertészmérnök
  • gergo@arravis.hu • +36 30 785 52 76. 35, 
  • Szőke Tamás – agrármérnök
  • tamas@arravis. hu • 30/944 95 52
  • Szerző: 
  • Dankó Róbert– Növényvédelmi szakmérnök,
  • robert@arravis.hu • +36 30 228 74

Hozzászólás a cikkhez