Ne adjunk esélyt a gyomoknak! | Magyar Mezsgye | magyarmezsgye.hu
Aktuális cikkek

Ne adjunk esélyt a gyomoknak!

Diniro® Gold, egy gyomirtó mindenkinek, aki tudja, hogy váltani kell!

Öt hatóanyaggal a tökéletes eredményért (Létavértes, 2018.)

Gyomirtószer-rezisztenciáról beszélni egy gyomfaj esetében csak jól megalapozott vizsgálatok alapján lehet. Gyakran előfordul, hogy ha az ország egyes területein ez ki is alakul, más régiókban nem találkozunk a jelenséggel. A rezisztencia kialakulásának legfőbb oka az éveken át tartó egyoldalú gyomirtószer-használat.

Öt hatóanyaggal a tökéletes eredményért (Létavértes, 2018.)

Ennél gyakoribb jelenség és a gazdálkodók által is jól felismerhető probléma; a terület gyomösszetételének átalakulása, ami szintén a nem megfelelő szerválasztás eredményeként következhet be (pl.: kukoricában egyre gyakrabban a varjúmák marad meg gyomirtás után).

Olyan terméket kell választani, amely biztosítja a tartós gyommentességet, ezáltal megakadályozza a gyomok víz- és tápanyagpazarlását, ugyanakkor kedvező árának köszönhetően a költségtakarékosságot is segíti.

Ezeket a problémákat megoldani, vagy megelőzni azzal tudjuk, ha több, egymástól eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagot használunk.

Az FMC-Agro Hungary Kft. az ismertetett probléma tükrében megfelelő megoldást kínál a gyomok elleni küzdelemben a Diniro® Gold nevű kukorica gyomirtó csomagjával, amely 5 hektár kezelésére elegendő. A csomag összetevői: 2,4 kg Diniro® (nikoszulfuron + proszulfuron + dikamba) és 10 liter Successor® T (petoxamid + terbutilazin), kiegészítve 1 liter Trend® 90 hatásfokozóval. A Diniro® hatékony a már kikelt gyomok ellen, míg a Successor® T hatóanyagai több hetes tartamhatást biztosítva gátolják a gyomok csírázását és újrakelését azáltal, hogy a kijuttatás után lehulló csapadék a hatóanyagokat bemossa a talajba.

A kombináció hatékony a legtöbb, kukoricában előforduló gyom ellen. A magról kelő gyomok (csattanó maszlag, libatop fajok, disznóparéj fajok, keserűfű, parlagfű, selyemmályva, varjúmák, napraforgó árvakelés, kakaslábfű, muharfajok, kölesfajok stb.) mellett több évelő gyom ellen is kitűnő hatékonysággal rendelkezik (pl.: mezei acat, apró szulák, fenyércirok stb.). Meg kell jegyezni, hogy az évelő gyomok, a napraforgó árvakelés és a szerbtövis esetében a hatása csak a már kikelt, kihajtott egyedek ellen érvényesül.

Kezeletlen kukorica és Diniro® Gold gyomirtóval kezelt állomány (21 nappal kezelés után), Tanakajd, 2018. 06. 20

A Diniro® Gold gyomirtó kombinációt a kukorica 3–6 leveles, magról kelő kétszikű gyomok 2–6 leveles, magról kelő egyszikűek 1–3 leveles állapotában kell kijuttatni. Amennyiben a területen fenyércirok van, annak 10–20 cm-es fejlettségénél végezzük a kezelést. Mezei acat tőlevélrózsás állapotban a legérzékenyebb a gyomirtóra. Kedvező hektárköltségének és igen széles gyomirtó spektrumának köszönhetően kitűnő megoldás a kukorica állományban történő gyomirtására. Hosszú tartamhatása miatt, nincs gond a terület újra gyomosodásával sem.

Tóth Balázs

területi szakmérnök

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

További információ:

Rácz Tibor 20/9438-698, www.fmcagro.hu

Hozzászólás a cikkhez