Aktuális cikkek

Stressztűrés, minőség Hed-Land Hungária technológiával

Az elmúlt hetek változatos időjárása, a nagy hőingadozások, éjszakai hidegek, fagyok nagy mértékben befolyásolják a sejtek képződését, fejlődését, virágok minőségét, életképességét, gyümölcsök kötődését majd azok fejlődését! Figyelembe véve, hogy a tavalyi magas termésátlagok negatívan hatottak a virágrügyek képződésére sok helyen számolhatunk 50–100%-os terméskiesésre, fajtától függően, így ügyelnünk kell a meglévő virágok, gyümölcsök kötődésére, megtartására, megfelelő fejlődésére. 

Törekednünk kell arra, hogy növényeink mindig megkapják a szükséges esszenciális elemeket, amely a gyümölcstermesztésünk egyik fontos alappillére, fontosak a növények növekedéséhez, termésképzéshez, a növény egészségének megőrzéséhez (immunitás, növényvédelem), kiegészítenek egyes tápelemeket, közvetlenük vagy közvetve részt vesznek az anyagcserében. 

Elhúzúdó, hűvös vagy akár egy hirtelen lezajló virágzás esetén a termékenyülés a növények életében az egyik legfontosabb élettani mozzanat. Ilyenkor nagyon fontos a bór elem megfelelő mennyiségének jelenléte, amelyet a Hed-Land Hungária Kft. által forgalmazott Bórmix segítségével pótolni tudunk. A Bórmix 150 g/l bórt tartalmaz, aminek hasznosulását a benne található molibdén (7,5 g/l) is felgyorsít. A bór a megtermékenyülésben, rügydifferenciálódásban, virágszervek fejlődésében játszik nagyon fontos szerepet már a virágzástól kezdve egész évben. Kedvezően hat a pollen és pollentömlők növekedésére, a szénhidrátok szállítására. A két elem segítségével ezeket a műveleteket tudjuk nagy mértékben pozitívan befolyásolni. A bórnak a kalcium mellett azonban nagy jelentősége van – bórsavas észtereket képezve – a sejtfal stabilitásában. Bór hiányában a DNS-szintézis gátolt, emiatt a növekedés szabályozó anyagok előállításában zavar alakul ki, így a szövetek károsodnak, deformálodás lép fel, a csúcsi hajtások torzulhatnak, törpeszártagúság alakulhat ki. Megfelelő bór ellátottság mellett a sejtmembránok közötti hormonális reakciók akadálytalanul mennek végbe. A Bórmix-ben található molibdén a bór hasznosulása mellett a nitrogén-anyagcserében is fontos szerepet tölt be, így a növekedésben is (Dr. Pethő,1993).

A bór mellett a termékenyülést a sejtek stressztűrését segíti a vitaminokat, aminosavakat, polipeptidek, antibakteriális és gombaellenes anyagokat, poliszacha­ridokat tartalmazó Hed-Land Alga készítmény, amely növényi hormonokban is gazdag (auxin, gibberellin, citokinin). A készítmény Ascophylium nodosum tengeri algát tartalmaz. A készítmény javítja a növény növekedését és termelékenységét (Zaccaro et al., 1999). Az aminosavak a fehérjék felépítéséért felelősek. Serkentik a sejtosztódást, sejtnövekedést és az anyagcserét, használatával a tavaszi hűvös időjárás esetén a stressztűrő képesség is nő. 

Mindezek mellet 8% nitrogént, 8,8% foszfort, 6,2% káliumot, plussz magnéziumot, rezet, bórt, vasat, molibdént, cinket mikroelemeket is tartalmaz. Kijutattásának optimális ideje virágzás előtt és után, majd a gyümölcsnövekedés időszakában illetve érés előtt.  

A gyümölcs egyenletes fejlődéséhez azonban folyamatos makro,- mezo,- és mik­ro elemekre is szükség van. Ezen elemek pótlására a legmegfelelőbb készítményünk a folyákony Hed-Land Zsendítő, amely 8 elemet illetve a szilárd, könnyen oldódód Hed-Land Komplex készítmény, amely 11 féle mikro,- mezo- és makro elemet tartalmaz, amelyekkel biztosíthatjuk az immunrendszer megfelelő működését és a növény normális növekedését. A könnyen oldható lombtrágya összetétele: nitrogén 20%, foszfor 8%, kálium 14%, kén 9,7%, magnézium 2%, mangán 0,26%, réz 0,2%, cink 0,14%, bór 0,04%, vas 0,02%, molibdén 0,006%. Olyan területeken, ahol a talajra kiszórt műtrágyák bizonyos környezeti feltételek miatt már kevésbé hasznosulnak a Hed-Land Komplex és Hed-Land Zsendítő levélre való kipermetezése csökkentheti a relatív tápanyag hiányt, segíti a növény életét azzal, hogy az antagonisták között egyensúlyt teremt.

A Hed-Land Zsendítő, a szántóföldi kertészeti- és dísznövény kultúrák számára is optimális tápanyagutánpótlást biztosít. Megakadályozza a növények súlyos tápanyaghiányát, enyhíti az időjárás okozta károkat. A Zsendítő segít abban, hogy jobb, egészségesebb, tetszetősebb termést kapjunk, kiváló minőségben. Összetétele: N 8%, P 7%, K 7%, S 7%, B 127 mg/l, Cu 162 mg/l, Fe 284 mg/l, Mn 265 mg/l, Zn 38 mg/l.

A tápelemek megfelelő mennyisége azonban a sejtek differenciálódásban, virágrügyek képzésében is részt vesznek. A virágrügyek képzését segíti a cinkben gazdag Hed-Land Cinkmix (700 mg/l), amelynek kijuttatási ideje augusztus és a szüret utáni időszak. 

Sajnos a tavalyi év száraz időjárása is befolyásolta az idei év virágok mennyiségét. A 2019-es tavasz sajnos kevés csapadákot hozott és az előrejelzések is kevés csapadékot jósolnak így már most gondolnunk kell a következő év virágzására. Ilyenkor nagyon fontos a növények megfelelő vízháztartzása, a vízforgalom szabályozása, szárazségtűrés növelése. Ezeket az élettani műveleteket legjobban a kálium elem pótlásával tudjuk segíteni. Ezen kívül a termés minőségét, gyümölcsök színeződését, a cukortartalom növelésével pedig az ízletes gyümölcsök képződését is nagy mértékben meghatározza a megfelelő kálium ellátottság. Felvétele a gyümölcs intenzív növekedéséig/éréséig  folyamatos, majd csökken. A legtöbb káliumot a levelek és a gyümölcsök tartalmazzák.

A rügydifferenciálódásban is nagy szerepet tölt be, a termőrügyekben több kálium található, mint a vegetatív rügyekben. Mivel az intenzív gyümölcsfejlődés időszaka egybeesik a rügydifferenciálódással így fontos, hogy ilyenkor elegendő kálium álljon rendelkezésre a növények számára, mert ennek hiányában a termőrügy berakódás gyengébb lesz (Feucht, 1971 cit. Papp és Tamási, 1979).

A megfelelő kálium-ellátottság biztosítására javasoljuk a 32,9% kálium tartalmú Hed-Land Hi-K készítményét, amely 3% nitrogént is tartalmaz. Mivel a fehérjeképzésben is részt vesz így a két makroelem jól kiegészítik egymást ebben a készítményben. A közelgő szüret előtt a jobb fedőszín elérése érdekében érdemes az alma ültetvényekben a Hed-Land Hi-K-t kétszer 1,5–3 l/ha dózissal kipermetezni.

A piaci elvárásoknak megfelelően fontos, hogy extra, minőségi, piacképes, jól tárolható gyümölcsöket termeljünk. Ehhez szükséges a növények optimális tápanyag ellátottsága, ami a Hed-Land Hungária Kft. premium kategórás, magas tápelem tartalmú készítményeivel könnyedén elérhető. Használatukkal garantált a minőségi, homogén, export piacképes gyümölcsök szüretelése.

Bővebb információt találhat a www.hedland.hu honlapunkon. 

Amennyiben kérdésük van a készítményekkel, technológiákkal kapcsolatban hívják kollégáinkat:

Illés Attila • 0630 9001130

Hozzászólás a cikkhez