Aktuális cikkek

A hagyományos kínai orvoslás

és a keleti medicina lehetőségei az ökológiai lótartásban

Dr. Szilágyi Máté akupunktúrás kezelés közben (Forrás: Dr. Szilágyi Máté fotója)

A környezetszennyezés, a bolygónk pusztulása és az emberiség általános egészségi állapotának romlása mind hozzájárul ahhoz, hogy újra nyitni készülünk ősi valónk felé, és olyan megoldásokat értelmezünk újra, amelyek hosszú évszázadokon, vagy akár évezredeken keresztül teljesen jól működtek, csak a fogyasztói társadalom kialakulása, a technika hihetetlen mértékű fejlődése mind háttérbe szorították azokat. Így folytonos harc dúl a gyógyításban is, és választani kényszerülünk az ún. alternatív és a nyugati, fejlettnek kikiáltott medicina között. A választáshoz pedig ismereteink bővítésére van szükség. Ideje visszakanyarodunk ahhoz, hogy megismerjük újra, és tudatosan építsünk emberi valónkat.

Az állatgyógyászatban éppúgy eluralkodott a gyógyszergyárak által szorgalmazott állandó szintetikus úton történő kúrák sora, amik modern mivoltuk ellenére sokszor nem vezetnek el a megoldáshoz. Az ökológiai állattartás életre hívja a holisztikus szemléletet; azt, hogy állatainkat is úgy tartsuk és takarmányozzuk, ahogyan az számukra a legmegfelelőbb. A HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) egy bevált, kipróbált, igen nagy múltú orvoslás, ami segítséget jelenthet gazdasági állataink tartásánál is. A HKO képzés állatorvosok részére voltaképpen csak külföldön elérhető el, Magyarországon jelenleg nincs ilyen oktatás. Aki azonban érdeklődik a gyógymód alkalmazásának lehetőségei iránt, érdemes a praktizáláshoz szükséges végzettséget Németországban vagy Spanyolországban megszerezni. Ahhoz, hogy hozzá tudjon jutni a megbízható készítményekhez, szükséges állatorvosi diplomával, kínai orvoslás diplomával és érvényes praxis engedéllyel igazolnia magát. 

A HKO a lovaink egészségének megőrzésénél éppúgy, mint a humángyógyászatban, a megelőzésre épít. Fontos, hogy lovainknak olyan körülményeket teremtsünk, ami a természeteshez a legközelebb áll. A lovak esetében időszerű azt a tévhitet is leépítenünk, mely szerint csak bizonyos fajták alkalmasak hazai körülmények között a tenyésztésre. Meglehetősen igénytelen állatfaj, amelynek tartásához azt szükséges elsődlegesen szem előtt tartanunk, hogy biztosítanunk kell a legelőn való tartózkodást, tartást, hiszen ez a természetes számukra. Lehetővé kell tenni, hogy így napfényhez jussanak, kiélhessék szociális igényeiket, mint ahogyan oda kell figyelnünk arra is, hogy takarmányozásuk is természetszerűen, szálas takarmányra alapozva, és főleg legeltetéssel történjen. Még jobb, ha a kiegészítő takarmányt is saját gazdaságunkban állítjuk elő a lovaink számára. A mozgás, a rendszeres és alapos ápolás, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegségek elkerüljék állatainkat, így a gyógyításban is sokkal kisebb szükségünk lesz a különböző szerek használatára. 

A HKO-ban leggyakrabban receptekkel találkozhatunk, amik hosszú évszázados, akár évezredes fejlesztés eredménye. Egy példa erre a lovak egyik leggyakoribb betegsége a gyomor – vagy vastagbélfekélyre alkalmazott drognövények keveréke.  Ez a fekélyes állapot máj-csí pangást és lép hiányt jelez. Tünetei lehetnek a piros szem, pirosas-lilás nyelv, fogínygyulladás vagy kisebb-nagyobb eróziók a szájban. Valamilyen hőállapot van a gyomorban, amit a pulzusszám eltérése is igazol. Erre van egy kifejlesztett recept: a Xiao Yao San, ami összetételét tekintve az alábbi drogok felhasználásával készül: 

 • Chai Hu- Radix Bupleuri chinensis, 
 • Dang Gui- Radix Angelicae sinensis, 
 • Bai Shao- Radix Paeoniae lactiflorae, 
 • Bai Zhu- Rhizoma Atractylodis macrocephalae, 
 • Fu Ling- Sclerotium Poriae cocos, 
 • Gan Cao- Radix Glycyrrhizae uralensis, 
 • Bo He- Herba Menthae haplocalycis, 
 • Sheng Jiang- Rhizoma Zingiberis officinalis recens 

A kutatásomban segítségemre volt Dr. Szilágyi Máté állatorvos, aki közel 200 esetben sikeresen gyógyított lovakat gyomor- és/vagy bélfekélyes tünetekkel. Szinte kivétel nélkül a tartási- és takarmányozási körülményekben lelhetők fel az okok, amelyeken muszáj változtatnunk lovaink egészségének érdekében. A receptek mellett azért az egyes gyógynövények gyógyhatása önmagában sem elhanyagolható, és ezek közül számos jól ismert a mi kultúránkban is. A lovak gyógyításában is használják az Echinacea purpurea-t, vagy bíbor kasvirágot, ami általános immunerősítő hatással bír, vagy a mentát, amit sokoldalúan lehet alkalmazni, hiszen étvágyjavító, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A receptekben található Glycyrrhiza glabra, vagy édesgyökér önmagában is kiváló a lovak gyomor-és bélfekélyes állapotaira. Darabolva ajánlott etetni a gyökeret, félévente, kúraszerűen maximum egy hónapig. A galagonya fajok (Crataegus spp.) serkentik a ló szívizmainak összehúzódásait, javítja a szív vérellátását, és az ereket is erősítik. A Ginkgo biloba fokozza a perifériális vérkeringést, valamint serkenti a szellemi teljesítőképességet. A Panax ginseng kiváló energizáló növény, erősíti az immunrendszert, és terméketlenségi problémák esetén is segítséget nyújthat egy évi egyszeri, 2–3 hónapig tartó kezeléssel.

A hazánkban is fellelhető gyógynövények, vagy akár a tradicionális kínai gyógynövények beszerzésekor is elengedhetetlen, hogy állatorvossal konzultáljunk, mielőtt kezelni kezdenénk lovainkat. A szakszerűtlen adagolás, jobb esetben csalódást okoz, rosszabb esetben további egészségügyi problémákat akár mérgezéses tüneteket okozhat, ami megakadályozhatja, hogy a későbbiekben bizalommal forduljunk a hagyományos kínai orvoslás felé. Sajnos sokan foglalkoznak úgy a természetgyógyászattal, hogy nem értenek ahhoz, amivel gyógyítani szándékoznak. Emiatt negatív attitűd alakul ki a módszerrel szemben, holott a probléma egyáltalán nem a módszerben keresendő. Nem kell csodákra várni, mert a gyógyulás csakis a megfelelően felállított diagnózis utáni hosszú távú, közös munka eredményeképpen érhető el. A Hagyományos Kínai Orvoslás részét képező akupunktúra szintén gyakran alkalmazott gyógymód az állatorvoslásban. Ez a kifejezés az akupunktúrás és moxaterápiás kezelések összefoglaló neve. A tű beszúrása a bőrbe meghatározott pontokon történik, ezzel serkentve a csí áramlását, és ezáltal a szervezet öngyógyító képességét is. Az energiapályák nem csak a test felszínén futnak, hanem minden belső szervvel is kapcsolatban állnak, így érhetők el mélyreható gyógyulások is a bőrön keresztüli kezeléssel.

Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy mennyire eltávolodott a civilizált ember a természettől, és mennyire nem ismeri már fel a benne rejlő értékeket. Szükséges visszatérnünk, megpróbálnunk utat találni egy olyan létezés felé, amiben kérdéseket teszünk fel ahelyett, hogy mindent készen várnánk abban a reményben, hogy az igazság rejtőzik mögötte. A gyógyszergyárak munkája, a konzekvens elnyomás afelé terel bennünket, hogy gondolkodás nélkül szedjünk gyógyszereket, és higgyünk bennük. Ha egy pillanatra is el tudjuk fogadni azt, hogy nem létezik abszolút igazság, akkor tulajdonképpen közelebb kerülünk hozzá, mint valaha is voltunk. A HKO kiválóan építi be több ezer éves tudományába a modern diagnosztikus elemeket, amely integráció jelentheti a fenntartható jövőt.

Irodalomjegyzék:

 • DAIGRE,C.(2010): Herbs for Horses: a personal perspective, Natural Horse Magazine, Volume 12, Issue 5.
 • MARTON ZS.(2005): Lóherba, Equinter Kiadó, Budapest
 • MÁTRAY Á.(szerk.)(2005): Az ökológiai és alternatív állatgyógyászat alapjai, Mezőgazda Kiadó, Budapest
 • http://www.wholehorse.com
 • https://www.activeherb.com/xiaoyao/
 • CHEN, Z. (2012): Gyógynövények a hagyományos kínai orvoslásban, Medicina, Budapest
 • CHMELIK, S. (2008): A kínai gyógynövények titkai, Illia&Co

Képes Judit,

Szilágyi Máté, Csabai Judit

Hozzászólás a cikkhez