Aktuális cikkek

Csakis az igazat, a színtiszta igazat…!

Biostimulátorok és precíziós gazdálkodás

A Malagrow Kft. célja, mottója: tudással táplálni a növényeket!

Nagy érdeklődés kísérte Nyíregyházán a Malagrow Kft. szervezte növénytermesztési tanácskozást. Videoüzenetben a konferencia részvevőit köszöntötte a Malagrow Kft. legfőbb partnere, a világhírű Valagro elnöke is.

Előadásában Malatinszki György, a Malagrow Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a termelésben a tudatosságon van a hangsúly, hogy minél precízebben, minél tudatosabban dolgozzunk. A cég küldetése, hogy minél tudatosabban tápláljuk növényeinket. Olyan információkkal látják el a hazai gazdákat, amelyek révén magasabb minőségű és hatékonyabb a munkavégzésük, sikeresebb a növénytermesztésük. 

A cég ehhez adja a tudást, amelyet a világ számos részéről gyűjt össze, s azt összeveti a hazai tapasztalatokkal és javaslatokat és információkat ad a minél eredményesebb termeléshez, munkavégzéshez. 

A Kft. a biostimulátorok vezető hazai szakértője. Országos szaktanácsadói hálózatot működtet mind a kertészeti, mind a szántóföldi kultúrák tekintetében. Napi munkájukhoz társul a világ 80 országában jelen lévő Valagro óriási tudásbázisa. Nem ígérnek irreális dolgokat, csakis mindig az igaz, reális és megvalósítható javaslatokkal szolgálnak a tervezéstől a betakarításig. 

 

Tiszavasváriban már használják a precíziós technológiát

Dr. Lipták József, a Tiszavasváriban tevékenykedő családi vállalkozás vezetője elmondta, hogy a KITE-vel kölcsönösen segítik egymást. Lipták-farm 674 hektáron gazdálkodik. Egyébként Magyarországon is fokozódik a területi koncentráció. A szóban forgó családi gazdaság földje jobb a szabolcsi átlagnál, mert a hajdúsági löszhát nyúlványa. Vannak lazább és kötöttebb talajaik is. Fő növényük a csemegekukorica, és a borsó, amelyet 350 és 136 hektáron termelnek. Emellett 100 hektáron őszi búzát, 100 hektáron őszi káposztarepcét, míg a kieső területeken napraforgót és kukoricát termelnek 50 hektáron. 

Dr. Lipták József szerint 8 km/ó sebességgel érdemes vetni. A vetési sebesség növelése kockázatos, mert csökken a vetési egyenletesség.

– Szántást nem végzünk, csak talajlazítást. A műhold vezérelte gépeink 2,5 cm-es pontossággal dolgoznak, akár éjszaka is. Nagyon fontos, hogy a vetéssel egymenetben juttatjuk ki a műtrágyát, talaj fertőtlenítő szereket és gyomirtő szereket is. A sor permetezésnek köszönhetően a gyomirtó szernek csak a 40 százalékát használom fel a korábbi időkhöz képest. A sorközben megmaradó gyomokat többszöri kúltivátorozással szüntetem meg, ezzel egymenetben kijuttatom a folyékony nitrogén műtrágyát is. Kulcsfontosságú, hogy a gyökér milyen mennyiségben áll rendelkezésre. Annak fejlettnek kell lennie. Ez alapvető dolog. Ehhez az kell, hogy a talaj laza legyen ne tömörödött.

Innováció a növénynemesítésben

Juhász György (Borsod és Hajdú megyei területi szaktanácsadó) a növényi produktivitás, vagyis a termőképesség növelésének lehetőségeiről beszélt. Többek között elmondta, hogy a produktivitás számos tényező együttes hatásától függ. A legnagyobb fejlődést és innovációt a gépészeti ágazatban figyelhetünk meg. 

Magyarországon az egy hektárra kijuttatott nitrogén, foszfor és kálium mennyisége hektáronként 110–120 kg körül van, a szomszédos országok ennél lényegesen többet szórnak ki. A hazánkban a földekre kijuttatott műtrágyának mintegy 2/3 arányban nitrogén, holott a foszfor, a kálium és a kén is nagyon fontos növényélettani folyamatokra van hatással.  

Gyengén állunk a szerves anyag hasznosításában, kezelésében is. Európa számos országában komoly erőfeszítéseket tesznek a szerves anyagnak a táblákon maradásáért, hogy az tápanyagul szolgáljon a következő odakerülő kultúrának. Ezzel szemben Magyarországon tetemes mennyiségű szerves anyag az égetőkben végzi. Elhordják a szerves anyagot a földekről, ami helytelen. 

Szabolcs megyében a talaj szervesanyag-készlete a legkisebb az országban. Ha hektáronkénti 8 tonnás kukoricaterméssel számolunk, akkor 8,5 tonnányi a képződött melléktermék. Ezt felszorozzuk a benne lévő hatóanyag-tartalommal, akkor az közel 500 kg NPK hatóanyagot testesít meg hektáronként. Emellett számos más tényező is problémát okoz, például a belvíz, a szárazság, a tápanyag-felvételi gondok, a növényvédőszer-fitotoxicitás, a hideg-meleg, s az ezzel összefüggő tápanyaghiányok. 

Szélsőséges időjárásra kell számítanunk

Deme János, a Malagrow Kft. Szabolcs megyei szaktanácsadója a szóban forgó terület 15 évi időjárásáról és azok növénytermesztési következményeiről adott tájékoztatást. 

Elmondta, hogy az országnak ezen a részén a más tájakra jellemzőnél sokkal szélsőségesebb volt az időjárás. Ha csak a fagyokat tekintjük 2007-től, akkor látható, hogy a tavalyi volt az első kivételes év, amikor nem volt jelentős fagykár a gyümölcsösök vegetációs időszakában. 

És jött 2018, amikor a 2017-es esztendő kedvező időjárása után, mivel megfelelő téli viszonyok voltak, kellő időben el lehetett végezni a talajmunkákat, és a vetéseket, ezért nagy jó bokrosodott állományok voltak a kultúrák nagy részénél. A csapadékos tavasz miatt Szabolcsban sok helyütt a belvízzel küzdöttek, így április végén, május elején lehetett elvégezni a vetéseket. A szárazság miatt egyenletlenek voltak a kelések és az állományok.

A betakarításról azt gondolták, hogy nem lesz zökkenőmentes, de a szárazság igazából összehozta az éréseket, így ezzel nem volt gond a szezon végén. A meleg és aszályos időjárás miatt a szokásosnál hamarabb el lehetett végezni a betakarításokat. 

Szabolcs megyéről összességében elmondható, hogy a kedvezőtlen, száraz időjárás ellenére is közepes terméseredménnyel lehetett zárni a szezont. Nagy szerencse, hogy 2017 elején bőven volt csapadék, tehát elegendő volt a vízkészlet a talajban. 

Problémát okozott az átlagosnál melegebb időjárás is. Az éves hőmérséklet 3 fokkal magasabb volt, mint a sokéves átlag. A szükségesnél kevesebb víz és a magasabb hőmérséklet nagyon rossz párosítás a növénytermesztés szempontjából. Őszig említésre méltó csapadékmennyiség nem esett, a repcét sokan el se tudták vetni és a talajmunkákat nem lehetett időben elvégezni. Ahol tudtak öntözni, ott viszonylag jó repcetáblákat is lehetett látni. 

Extrém, tehát szélsőséges időjárásra kell számítani és ehhez kell alkalmazkodni a növénytermesztésben. Mit lehet tenni? A károkat képesek vagyunk mérsékelni a megfelelő agrotechnika és megfelelő készítmények használatával. Fontos, hogy a szükséges beavatkozások kellő időben és megfelelő feltételek között menjenek végbe. Az előadás végén még egy blokkban elmondta másik két fontos szántóföldi biostimulátor technológiai javaslatát is. A Viva készítményt a vegetáció elején a talaj és a növény kezelésére, míg a jól ismert Megafol-t a fejlettebb növényeknél a stresszhelyzetek csökkentésére.  

A tudomány a természetet szolgálja

Major Zoltán (észak-magyarországi regionális értékesítési vezető) arról beszélt, hogy a biostimulátorok használatával a növényben, vagy a gyökérben, illetve a körzetében erősödnek a növények természetes élettani folyamatai, javulnak a tápanyagok felvételi, -hasznosítási mutatói, nő a talajtolerancia az abiotikus stresszekkel szemben, javul a termés minősége függetlenül a termék tápanyagtartalmától. 

A biostimulátorokat nem lehet egyértelműen a lombtrágyákkal összehasonlítani, mert teljesen más alkotókból tevődnek össze. Minden egyes problémakörnek, vagy feladatnak van megfelelő biostimulátora.  

A biostimulátorok esetében meglehetősen komplex dologról van szó. Nem mondható meg egyértelműen, hogy egy-egy termék miből tevődik össze. Ezt a különböző gyártók nem is nagyon adják ki a kezükből. (Ez a Coca-Cola-effektus. Ismerjük, azonos a minősége a világ minden pontján, de az alkotórészeit senki nem tudja.)

Így van ez a biostimulátorok esetében is, ezért a pontos összetételüket nem lehet igazán megmondani. Különböző savakból, mikrobiológiai elemekből, növényi kivonatoktól és egyéb alkotókból állnak, s azok úgy vannak összeadva, hogy a hatóanyagok egymást fölerősítve szinergista hatást váltsanak ki. Ez által elősegítik a növény fokozott tápanyag-felvételét, és stressz toleranciaképessét. 

Bármelyik termesztési szakaszbeli problémára, fenológiára egyértelmű megoldást kell nyújtani. Ebben a Malagrow Kft. szakemberei a gazdálkodók rendelkezésére állnak.

Cél a hozam növelése, a minőség javítása

Balogh Ernő (technológiai fejlesztő) a cég konkrét termékeiről adott tájékoztatást. Elmondta, hogy a YieldON az első olyan új technológiával létrehozott termék, hozam­stimulátor, amelyet tulajdonképpen az itt élő gazdálkodók és a világ más tájain szántóföldön tevékenykedő gazdák igénye alapján hoztak létre. Ennek és egy sor más termékük alappilére egy barna algafajta, amit kiegészítettek egyéb, eddig még nem használt növényeknek a hatóanyagaival és élettanilag fontos mikroelemekkel. A termék a növény fejlődésének bármely szakaszában használható, attól függ, hogy hozam és/vagy minőség javítás a célunk.

A YieldON kapcsán a cél a hozam növelése és a minőség javítása volt. Ezekre megoldást kellett találni. Ehhez a növény életfolyamatait ismerve kell változásokat elérni. De nagyon nem mindegy, hogy ezt miként tesszük! Minden egyes változtatásnak lehetnek kockázatai. A termékfejlesztés lényege, hogy a kockázatokat csökkenthessük. 

A Valagro a kitűzött célokat 3 nagyon fontos növényélettani folyamat stimulálásával érte el. Konkrétan: a tápanyagok fölvételének javításával, a cukrok hatékonyabb szállításával, továbbá az olajsav- és fehérjeszintézis növelésének segítésével. 

A tápanyag felvételét is sok gén és géncsoport aktiválja. Mindent növényi hormonok szabályoznak. A hormonok határozza meg, hogy a növény fejlődése milyen irányban indul el, például a vegetatív, vagy a magképzés felé. Ez egy bonyolult, érzékeny rendszer, amelyet a YieldON kitűnően szabályoz. Vagy nagyobb lesz a csövön, tányérban a magok száma, vagy fokozódik a tömegük. Mindezek révén jelentős termésnövekedés következhet be.  

Ha hozamnövekedést akarunk elérni, akkor a vegetáció elején alkalmazzuk YieldON-t. Ha viszont magasabb fehérje, és magasabb olajtartalmat akarunk, akkor a virágzás környékén ajánlott a YieldON kijuttatása 2 liter/ha dózissal. A készítmény minden növényvédelmi kezeléssel együtt kijuttatható.

A YieldON hektárköltsége kb. 5 ezer forint, amivel átlagosan 23 ezer forint plusz bevételnövekedést lehet vele produkálni hektáronként. 

Környezetvédelmi program

Malatinszki György (ügyvezető igazgató) informálta a gazdálkodókat arról is, hogy nemcsak a mezőgazdaságban folytatnak aktív és sokoldalú tevékenységet, hanem a hulladékgazdálkodásban is. E területen is külön értékesítő, kezelő és szervizcsapattal, illetve berendezésekkel (hulladéktömörítő, préselő, bálázó) rendelkeznek. Ezeket értékesítik, szervizelik szerte az országban. Több mint ezer általuk forgalmazott gép működik hazánkban.  

A Malagrow Kft. égisze alatt azért is érdemes foglalkozni a környezetvédelemmel, mert aki tudatosan kezeli és összegyűjti a Malagrow Kft. kiürült tartályait, flakonjait, zsákjait, ezért a cég vásárlási kedvezményt biztosít számukra a következő évben.

Aki a cég kiürült flakonjait zsákokban összegyűjti, s leadja a gyűjtőpontokon, az kupont kap. Ezért a következő vásárlásuknál kedvezményben részesülnek.  

Cselényi György

Hozzászólás a cikkhez