Aktuális cikkek

Harc a több és jobb termésért!

Növénytermesztési tanácskozás Baktalórántházán

Szántóföldi növénytermesztési tanácskozást tartottak Baktalórántházán 2019. január 22-én.

A rendezvény szomorú bejelentéssel kezdődött. Vincze János, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének vezetője közölte, hogy január 17-én elhunyt Sallai Pál a megyei növényvédelmi és agrokémiai állomás egykori igazgatója, a növényorvosi kamara tiszteletbeli elnöke. A tanácskozás résztvevői egyperces néma felállással adóztak Sallai Pál emlékének. A szónoki emelvényre lépő dr. Szőke Lajos helyettes vezetőként Sallai Pálnak évtizedeken át közvetlen munkatársa volt. Elmondta, hogy Sallai Pál 1968-ban került a növényvédelmi állomásra és nyugdíjba vonulásáig ott dolgozott. 1983-tól igazgatóként tevékenykedett. Soha nem volt közöttük vita, de Sallai Pálnak másokkal sem volt problémája. Soha senkivel nem beszélt emelt hangon. Ha valami gond adódott is, azt mindenkivel négyszemközt beszélte meg.

A szakmai munkáját szinte valamennyi, a növényvédelemmel kapcsolatba került ember ismerte. Nagyon lelkes volt. A növénykórtan területén országos hírnévre tett szert. Számos munkabizottságban vett részt és a tevékenysége a szakmai előírásokban a mai napig tükröződnek.

Sallai Pál műtéten esett át. Jobban lett. A kórházi osztály betegei amint megtudták, ki ő, s mivel foglalkozik, azonnal elkezdték a növényvédelemmel, meg egyáltalán a mezőgazdasági munkák elvégzésével kapcsolatos teendőkről kérdezgetni. Sallai Pál még a kórházi ágyán is türelemmel adott tanácsokat, felvilágosítást a hozzája fordulóknak. Élete utolsó napján is a szakmával foglalkozott. Egyik éjjel megállt a szíve. Szőke Lajos ekkor az elérzékenyüléstől könnyezett, a hangja elcsuklott. Kijelentette: olyan ember távozott közülünk, akinek hiányát sokáig fogjuk érezni.

Új szintre lépett a BASF

Ez után megkezdődött a szakmai program. Reszkető Tibor, a BASF munkatársa elmondta, hogy az idei évtől a cég Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi képviseletét Bereczki Máté látja el. Reszkető Tibort más feladatok elvégzésével bízták meg, az észak-keleti régióban lesz vezető. Elsősorban a közvetlen kereskedelmi kapcsolatokért lesz felelős, illetve a kollégáival 6 megyében igyekeznek a BASF szakmai stratégiáját sikerre vinni.

Reszkető Tibor

Reszkető Tibor a lokális változások után beszélt a globális változásokról is. Tavaly több cég fuzionált. Ennek nyomán a BASF is megváltozott, hiszen a versenyhivatali szabályozások miatt a Bayernek bizonyos porfólióit el kellett adnia, amelyet a BASF vásárolt meg 7,6 milliárd euróért. Ezzel a BASF új szintre lépett. 4500 kolléga jött a céghez, akik nagy része kutató-fejlesztő.

A BASF-hez került portfóliók legfontosabbja a vetőmag, azon belül is a repcevetőmag-üzletág. Ezzel a globális repcevetőmag-piacon a BASF az első helyre került. De a portfóliójuk gazdagodott zöldség-vetőmag-kutatási, csávázási, totális gyomirtó szer hatóanyag-kutatási és több más programmal is. Folyamatban van a digitális megoldások kidolgozása, sőt annak bizonyos részei már rendelkezésre állnak.

Reszkető Tibor a tápanyag-gazdálkodás témakörében kiemelte a nitrogén szerepét. Ugyanis minden élő szervezet tartalmaz nitrogént. Az az aminosavak, a fehérjék és a nukleinsavak fontos alkotóeleme. A tápanyag-gazdálkodásban meghatározó elem. Például a kijuttatott karbamidból először ammónium, majd nitrit, illetve nitrát keletkezik. A gázképződéssel és a kimosódással bizonyos veszteség adódik. Ez nemcsak hatóanyag-veszteség, hanem terheli a környezetet is.

Mit tehetünk e veszteségek elkerüléséért? Azt, hogy segítjük, szabályozzuk a nitrogén feltáródását. A BASF az idei évtől vezeti be a Limusz CL nevű anyagát. Az a karbamid-ammónium átalakulását szabályozza, amellyel az ammóniaveszteség csökkenthető az ureáz-inhibitorok alkalmazásával.

Miben tud segíteni a Limusz CL? Alkalmazásával a tápanyagkínálat a növény igényeihez jobban adaptálható. Egyébként egyelőre folyékony műtrágyához keverik. A kísérletek során a Limuszt különböző dózisokban juttatták a területekre. Az egy liter mennyiségben ajánlható. A kontroll során egyértelműen megmutatkozott, hogy a Limusszal kezelt őszi búza táblák jobb (+12%) terméseredményeket produkáltak. A szert kedvező áron fogják értékesíteni.

A kukorica-gyomirtópiacon igen sok a gyártó és a kereskedő. A kukorica gyomirtása elkerülhetetlen. Fontos, hogy a szer a magról kelő és az egy- és kétszikű, továbbá évelő gyomokkal is birkózzon meg.

Az elmúlt években a kezelések egyre inkább a posztemergens irányba tolódtak el. Tehát a gyomirtó készítményeknek markáns levélen keresztüli hatással kell rendelkezniük, de fontos a hatás minél hosszabb időtartama is, vagyis a csapadék után se következzen be gyomosodás, vagyis a területeken ne legyen utókelés. A szer jó szelektivitással rendelkezzen legalább a kukorica 6 leveles koráig. Az ára pedig legyen elfogadható.

A BASF a Jumbo csomagokat ajánlja. Tavaly került bevezetésre a Jumbo – Stomp. A Stomp jó tartamhatást biztosít, talajon keresztül hat és kiválóan alkalmazható a magról kelő fűfélék és a libatopfélék ellen. Az évelő gyomokkal folytatott küzdelemben is számíthatunk rá. Kapható a Stomp nélküli változat is.

A kijuttatásánál ügyelni kell arra, hogy a gyom a kukorica hatleveles állapotánál ne legyen nagyobb. A szer szelektivitása kiváló. A Jumbo egy sikertelen alapkezelés kijavítására is alkalmas.

Reszkető Tibor beszélt a Focus Ultra nevű gyomirtó szerről is.

BASF-ajánlat kalászosokra és napraforgóra

Bereczki Máté, a BASF területi képviselője a cég kalászosokra és a napraforgóra ajánlott technológiáját mutatta be. A gabonafélékben a legnagyobb problémát a rozsdabetegségek okozzák, csak az azon belüli részarányok változtak. A vörösrozsda egyre inkább csökken, viszont a sárga rozsda károsító hatása az elmúlt 5 évben nagy mértékben növekedett, de a fuzárium is igencsak megjelenik.

Bereczki Máté

Az ellenük való védekezések időzítése kulcsfontosságú. Egy védekezéssel minden betegség ellen nem tudjuk felvenni a harcot. Köztes megoldást kell találnunk.

A BASF kísérletei szerint a kalászhányás kezdete a legoptimálisabb védekezési időpont, mert ekkor még nem vagyunk túlságosan elkésve, és nem is védekezünk túl korán.

A védekezés a sárga rozsda ellen nagyon fontos, mert e kórokozó hatalmas károkat tud okozni. Ha látjuk, hogy a fertőzöttség elérte az 5%-kot, akkor már nagy a baj, ugyanis a rozsdának viszonylag hosszú, 8 -10 nap a lappangási ideje, s egy hét alatt a fertőzöttség már elérheti a 20-25 százalékot is.

A BASF azt ajánlja, hogy már 1%-os fertőzöttség esetén is kezdjük meg a védekezést, mert akkor jó eséllyel tudjuk alacsony szinten tartani a fertőzöttséget. Ehhez mindenképpen felszívódó és kuratív tulajdonságokkal is bíró készítményt válasszunk. A BASF a Priaxor nevű készítményt ajánlja, amely a vizsgálatok szerint igen jó hatással volt a búzatermés átlagára. A kezeléseket a kalászhányás kezdetén végezték el.

A búza estében kulcsfontosságú a zászlóslevél védelme, mert annak a termés mennyiségére jelentős a hatása. Akik teljes védelemre törekednek, érdemes 1-2 védekezést beiktatni. Ez a termés minőségére is előnyös.

A védekezést jelentősen segítő anyagokat tartalmaz a BASF Priaxor és a Systiva nevű készítménye is. Ez utóbbi igen gyorsan felszívódik és hatékony kuratív hatással is rendelkezik. A hatástartama hosszú, s kimutatható terméstöbbletet biztosít.

A csávázó szer nagy előnye, hogy a nemcsak csírakori védelmet nyújt, hanem a növény kétnóduszos állapotáig a lombvédelemben is értékes. Ha csávázott vetőmagot juttatunk a talajba, akkor jobb, erőteljesebb növényre számíthatunk. Ekkor a búza kedvező állapotban vészeli át a telet. S gyakran az első gombaölő szeres kezelést ki is hagyhatjuk.

Védekezni kell a fuzárium ellen is. Tekintettel a fuzáriumfertőzés dinamikájára, 4-6 évenként számíthatunk komoly fertőzésre. De mivel 2-3 évenként is jelentkezik, ezért nem hagyhatjuk el az ellene való védekezést, a kezelést, pláne, ha minőségi búzát akarunk termelni. Ennél is a kezelés időzítése kulcsfontosságú, az pedig a virágzás közepe.

2019-ben kétféle gombaölőszeres technológia közül választhatnak a termelők. Egyik amikor Systivával csávázott vetőmagot vetnek el. Ez esetben a búzánk kétnóduszos állapotig védve van. Utána pedig egy Priaxoros kezelést alkalmazzunk.

Ha viszont nem csávázott vetőmagot vetnek el, akkor a Tango Star ajánlott, amely tavasszal, korai időszakban megvédi a búzánkat, s utána a technológia ugyanaz, mint az előző esetben.

Szárszilárdítás növekedésgátlással is bevethető. A Medura Top növekedésgátló készítmény, amelynek hatására nagyobb gyökértömeget érhetünk el, amelynek számos előnye van. Fokozott a nitrogénfelvétel, a növény több tápanyagot vehet fel, erősebb lesz, sokkal intenzívebben tud növekedni, s nagyobb kalászokat növeszt. A hajtásnövekedés gátlásának köszönhetően vastagabb lesz a búza szára, amelynek köszönhetően jobban elbírja a nagyobb kalászokat, és nem kell az állomány megdőlésétől tartani.

Gyomirtás. A Biathlon 4D minden jelentős kétszíkű gyom irtására használható a kalászosokban. Az acattól kezdve a galajon át minden gyomfaj hatékonyan irtható vele. Bármikor beilleszthető a technológiába. Egy liter Dash-t javasolnak hozzáadni. A talajban hamar elbomlik.

Napraforgó – Clearfield Plus. Ebben a BASF-nek piacvezető a szerepe. Egyre többen látják be, hogy a napraforgóban is érdemes gyomirtást végezni. Szabolcs-Szatmár-Beregben még mindig komoly problémát okoz a parlagfű. A meglehetősen hektikus időjárás és a heterogén gyomkelés miatt a Clearfield technológia a lehető legjobb megoldás.

A problémák hatékony kezelése már a vetőmag megvásárlásánál kezdődik. A területünkre legalkalmasabb hibridet kell választani. Ha elvetettük, akkor jön a preemergens kezelés. Erre a Clearfield technológia nagyon alkalmas. Majd jöhet a posztemergens kezelés Pulsar Plus készítménnyel. Ezzel a keléstől a betakarításig gyommentes állomány érhető el. Miért a Spectrumos alapkezelést és a Pulsar Plusos posztkezelés javasolják? Azért, mert gyomok nélküli, tehát tiszta lesz a területünk, nem függünk annyira az időjárástól, nem kell várni a bemosó csapadékra, mert a technológia anélkül is hatékony. A tiszta állománnyal magasabb termésátlagot produkálhatunk, és kezelések nem kerülnek sokba. Mindezek révén rentábilisabb lesz a napraforgó-termesztésünk.

Az előadó beszélt a Pictor nevű készítményükről is. Minden betegség ellen felvehetjük vele a harcot. Két alkalommal 4 deciliter/hektár dózisban kell kijuttatni, először 6 nóduszos levélállapotban, majd pedig a virágzás kezdetén. A Pictor jó befektetésnek bizonyul a napraforgó-termesztők számára, hiszen a tapasztalatok szerint 300-600 kg/ha terméstöbbletet biztosít.

DUO System gyomirtási technológia

Rádi Attila, RAGT Vetőmag Kft. területi képviselője elöljáróban a DUO System technológiáról beszélt. Tavaly bármelyik kukorica szépen teljesített, de vannak olyan évjáratok, amikor csapadékhiány, vagy más probléma jelentkezik, s akkor előtérbe kerülnek a számunkra fontos tulajdonságok kihasználásának lehetőségei.

A RAGT a kukorica tekintetében teljes porfólióval rendelkezik. A DUO System technológia lényege, hogy a kukorica egyszikű növény, ezért közüle az egyszikű gyomokat sokkal nehezebb kiirtani, mint a kétszikűeket.

A DUO System gyomirtási technológia lényege, hogy meghatározott herbiciddel a szuper szelektív egyszikűirtó cikloxidim hatóanyagú Focus Ultrával permetezzük le az erre a hatóanyagra ellenálló kukoricaállományt. A DUO System technológia az egyszikű gyomok irtására szolgál. A kétszikű gyomok ellen a már eddig megismert herbicidiekkel védekezhetünk.

A mai gyomirtási gyakorlat leginkább posztemergens, vagyis állományban történik a védekezés szulfonil-karbamid (SU) típusú herbicidekkel, vagy azok kombinációjával. Az ilyen szereknél figyelembe kell venni a felhasználhatóságára vonatkozó fenológiai korlátozást. A kukorica 7 leveles kora után már nem ajánlott használni. Minél fejlettebbek a gyomok, annál kevésbé hatnak rá az úgynevezett SU szerek. A DUO System technológia alkalmazása esetén nem kell ezekkel a problémákkal számolni, és a gyomirtás hatása is jobb lesz az eddig megszokottnál.

A DUO System gyomirtási technológia előnye, hogy bármikor kijuttatható a kukoricaültetvényre, nagy biztonsággal megsemmisíti az egyszikű gyomokat. A gyomok előrehaladott fejlettségi állapotánál is hatékony, jelentősen csökkenti az évelő egyszikű gyomok következő évi kihajtását. Nincs szükség bemosó csapadékra. A Focus Ultra a DUO kukoricára nézve tökélesen szelektív. A Focus Ultra esőállósága kiváló, 30 percen belül felszívódik.

Vigyázni kell, mert a hagyományos kukoricát azonnal kitakarítja.

A továbbiakban Rádi Attila a RAGT által kínált kukoricahibridekről beszélt. Többek között ismertette a Zanetixx fajtát. Fő jellemzői a kimagasló termőképesség, a kiváló strassztűrés és a termőhelyi stabilitás, a gyors kezdeti fejlődés és a jó szárszilárdság, továbbá a kedvező csőegészség. Intenzív körülmények között jól sűríthető. Korai vetésnél sincs gond vele.

A Phileaxx intenzív körülmények között kimagasló eredményre képes. A jó stressztűrése miatt a gyengébb területeken is átlag fölött teljesít. Az aszálytűrése kiemelkedő. Normál vetésidő mellett ajánlott. A Dragster minden termőhelyen jól terem, jó az évjárati stabilitása, stresszes területeken is átlag fölötti a hozama, a szárszilárdsága erős, intenzív körülmények között jól sűríthető. A Lexxtourt magas termőképesség jellemzi. Az érés utolsó fázisában nagyon intenzív a vízleadása. Jól tűri az aszályt. Kitűnő a kezdeti fejlődési erélye. Minden termőhelyre ajánlható. Már DUO változatban is elérhető. A Lipexx bármely körülmények közepette bőven terem, jó a szárszilárdsága, gyors a vízleadása, jól tűri a korai vetést, minden termőhelyre ajánlott.

Az Alexxandrára jellemző a kiváló évjárati stabilitás és adaptációs képesség, kiválóan tűri a stresszt, s minden termőhelyre ajánlható. Hosszú és szabályos a csőalakulása. Jó tápanyag-ellátottság esetén kétcsövűségre is hajlamos. Jól tűri a korai vetést. A csőbetegségekkel szemben ellenálló. DUO változatban is rendelkezésre áll. Az Oxxygén DUO-t megbízható termőképesség jellemzi. Kiemelkedően stressztűrő, minden termőhelyre ajánlható. A szárszilárdsága jó, többéves provokációs kísérletben a csőfuzáriumnak kiválóan ellenállt.

Sikllos fajta napraforgóra jellemző a magas termésbiztonság, a gyors kezdeti fejlődés, a teljes peronoszpóra rezisztencia, a megbízható szárazságtűrés és a betegségekkel szembeni ellenállóság. A 2015. évi napraforgó-termelői verseny első helyezését a Sikllos-sal érték el, 5 tonna/ha-os eredménnyel. Ajánlott tőszám: 50-60 ezer termőtő/ha. Az Eiffel magas termőképességű a közép-kései érési csoportban. Gyors és erőteljes a kezdeti fejlődése, jó a betegségellenálló képessége. Csak jó talajokra javasolható.

A Vollacano Ho CLP Magas termőképességű, ha a Clearfield Plusz technológiával kombinálják. Magas az olaj- és savtartalma. Nagy az adaptációs képessége, és a termésstabilitása miatt minden termőhelyre ajánlható. A peronoszpórával szemben rezisztens. Jobb területekre javasolják vetni.

Rádi Attila tájékoztatást adott az RAGT portfóliájában lévő cirokfajtákról is. Van hagyományos szemes és siló is. A tavalyi év megmutatta, hogy a ciroktermesztésnek is vannak korlátai. Olyan dolgok jelentek meg, amelyekre nem számítottak. Szembeötlő volt, hogy részben a szárazságnak, részben pedig az elmúlt 30 év tápanyag-gazdálkodásának milyen negatív hatásai jelentkezhetnek. Azt hittük, hogy a cirok elég széles időintervallumban vethető, csak a 12 fokos talajhőmérséklet legyen meg. Ez a jó vízháztartású talajoknál így is van.

Ahol a hely nagyon homokos, ott megégett a cirok gyökere. E helyzet előtt a nemesítők is értetlenül álltak. Az ilyen talajoknál le fog szűkülni vetési idő. Amint megvan a 12 fok, vessük el. Volt, aki a legjobb területét vetette be cirokkal, s 13,6 tonna/ha termést takarított be. Ez azt bizonyítja, hogy igaz, amit leír a szakirodalom, a 14-15 tonnás potenciállehetőséget a ciroknál. Ha pici szerencsénk van, akkor az a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei viszonyok között is elérhető. Tavaly a helyi adottságoktól függően 4-8 tonna között mozgott a ciroktermés átlagosan.
Az előadó elmondta, hogy nagyon fontos, hogy megfelelő legyen a talaj kéntartalma is. Az nagy hatással van a növények fehérje- és olajtartalmára. A ciroknak a takarmányokban is egyre nagyobb lesz a szerepe. A sertéstartásban is használható.

A RAGT szaktanácsadója beszélt a Baggió cirokfajta jellemzőiről. Nagy termőképességű, jó szárszilárdságú, kitűnő toxinmentes takarmány-alapanyag. A Ggustav termőképessége a 10 t/ha-t is meghaladja. Könnyen betakarítható, megdőlésre nem hajlamos. A szemszíne vörös. Szárazságtűrő, a termőhelyhez jól alkalmazkodik. Nagyon jó toxinmentes takarmány-alapanyag. Kitűnő madáreledel.

A Huggó jó termőképességű, gyors a bugaképződése, hamar betakarítható, vörös szemszínű, gyors kezdeti fejlődésű, előnyös takarmány-alapanyag. A silókukorica mellé nyugodtan oda lehet tenni a Veggát. A szárazanyaga-termése magas, a beltartalmi értéke kiváló, jól emészthető és takarmányozási szempontból mindenképpen értékes. Embermagasságot is elérhet. A betakarítása egyszerű. A kukoricához képest sokkal kevesebb a vízigénye ugyanannyi szárazanyag előállításához. Ha a területen megáll a víz, akkor a kukorica általában megadja magát, vagy satnya lesz. De a cirok kiheveri.

Egyébként a cirok világszinten az 5. legnagyobb területen termesztett növény. Sokkal hatékonyabban megy le a kimosódott nitrátért, mint a kukorica. A betakarítás után visszamaradó anyag jelentős tápanyagforrás lehet, s oda már nem kell feltétlenül nitrogént kiszórni, hogy elbomoljon. A ciroknak vannak olyan enzimjei, amelyek akár gyomirtó szerként is megjelenhetnek. A zöldítő keverékekből hármat ajánlanak. Tavaly is elég sokan használták.

Nagy gondot okoz a másodlagos tápelemek hiánya

Kovács András, a Yara Hungária munkatársa a tápanyagellátásról beszélt. A cég műtrágyákat gyárt és forgalmaz. Tizenötezer dolgozót foglalkoztat, s a világ 160 országában tevékenykedik. Aki a Földgolyón növényt termel, az valamilyen szinten kapcsolatba kerül a YARA-val, illetve annak termékeivel. Tavaly a magyarországi forgalmuk elérte a 10 milliárd forintot.

Kovács András

240 millió embernek juttatnak valamilyen formában élelmiszert. 27 millió tonna műtrágyát gyártanak, amelynek egy része nitrogén, mintegy 50 százalékban, a másik fele pedig komplex műtrágya. Hazánkban inkább a komplex műtrágyákkal vannak jelen. A komplex műtrágyapiacon világszinten 160 millió tonna jelenik meg. A granulált komplex műtrágyák kerülnek egyre inkább előtérbe. A nitrát alapú komplex műtrágyapiacon 25 százalékos a Yara részesedése.

A Yara által forgalmazott NPK alapú műtrágyáik nagyon gyorsan és könnyen feltáródnak. A termelők a növény és a talaj típusának megfelelő műtrágyához juthatnak.

Egyre súlyosabb problémát okoz az úgynevezett másodlagos tápelemek hiánya. Például a talajokban kevés a magnézium, a kálcium és a kén. Napjainkban a termelőknek már a kén pótlásáról is gondoskodniuk kell a földjeiken. Ez kulcsfontosságú a minőség és a fehérjetartalom szempontjából. Nem véletlenül vannak jelen a YARA műtrágyáiban az említett agyagok.

Elsőrendű fontosságú a műtrágyák mikroelemtartalma is. A YARA műtrágyái könnyen kezelhetők. A granulált műtrágyák a vetőmaggal együtt kijuttathatók és jó a minőségük.

A Yara nagyon odafigyel műtrágyái alapanyag-összetételére. A Yarának erős oldala a kutatás-fejlesztés is. A YaraMila prémium termékcsalád… A YARA műtrágyái esetében akármerre mennek a gyökerek, egyenlő tápanyag-ellátottságban részesülnek. Kulcsfontosságú, hogy az általunk termeszteni kívánt növénynek mekkora a tápanyagszükséglete, s mely hatóanyagokra lenne szüksége. Hazánkban a talajok tápanyagszintje még mindig mínuszban van. Különösen igaz ez a kálium és a foszfor mértékére.

Monokultúrában még nagyobb a jelentősége a kellő tápanyag-utánpótlásnak, mint a vetésváltással történő gazdálkodásnál. A tápanyaggal megfelelően ellátott talajban a növény jobban bírja a csapadékhiányt is. A technológiai elemek egymásra épülnek. Az optimális NPK ellátottság óriási terméstöbbletet eredményez.

A víz- és a tápanyag-ellátottság hatása úgymond kézen fogva jár egymással. Ha tekintjük, hogy mekkora a tápanyagigénye akár a kukoricának, akár a napraforgónak, akkor láthatjuk, hogy olyan 200-250 kilogrammot mindenképpen érdemes kijuttatni. Érdemes a Yara Aktívát választani. A kénről, a magnéziumról és a mikroelemekről se felejtkezzünk meg. A műtrágyák közül mindenképpen azokat érdemes kiválasztani, amelyek valamilyen formában megformázottak.

A Yara terméke granulált formációjú. A foszfor 100 százalékban vízoldékony. A Yara műtrágyái azért is ajánlhatók, mert nem ammónium szulfátot tartalmaznak. Az ammónium szulfát erősen savanyítja a talajt. Nagyon nem mindegy, milyen nitrogént juttatunk ki. Fontosak a lombtrágyák is. Azért érdemes a Yara által gyártottakat választani, mert mikroelemeket is tartalmaznak. A gazdálkodók ezekre nem nagyon figyeltek oda az utóbbi években.

A Yara növényspecifikus lombtrágyákat állít elő. Csak azokat a hatóanyagokat teszik bele, amelyekre az adott kultúrának szüksége van. A Yara termékeiben magasabb a hatóanyag-tartalom, mint a versenytársaikéban. És kedvező, vagyis szuszpenziós a formulációjuk. Jó az esőállóságuk és a kezelhetőségük. Azoknak a búza- és az árpatermelőknek, akik magasabb terméseredményt akarnak elérni, a Gramitrel javasolt. Az magnéziumot, rezet, mangánt és cinket tartalmazó lombtrágya. A kalászos növények, így a búza és az árpa tápanyagigényének fedezésére szolgál. Jól keverhető akár a gyomirtó szerekkel, akár később a különböző gombaölőszerekkel.

A Gramitrel jó hatású a fehérjetartalom növelésére. Ha megfelelő a mangán- és a cinkellátás, akkor nagyobb lesz az ezermagtömeg. A kalászokban nagyobb lesz a magszám. A kukoricát is érdemes lombtrágyázni. Ha ezt tesszük, akkor a cső vége sokkal jobban megtermékenyül, s ezáltal jobb lesz a terméseredmény. A repce, a napraforgó, a borsó, a mák, a cukorrépa és a szója tápanyagigényének kielégítésére a Brassitrel szolgál. Ebben bór, kálcium, molibdén és egyebek vannak. A növényvédelem és a lombtrágyázás segíti egymást. A jó lombtrágyázás és a piktoros kezelés mindenképpen pozitív hatást gyakorol a termésmennyiségre.

Az előadó a Yara-szolgáltatások közül a gazdák figyelmébe ajánlotta az N-tesztert. Az egy olyan készülék, amellyel megnézhető, hogy az adott kultúrában mennyi nitrogénre van szükség.

Megvalósítható az is, amikor a traktor tetejére fel van szerelve egy szenzor, amely sugarakat bocsát ki, s azok a búzáról, meg a repcéről visszaverődnek, s a komputer irányítja a traktor mögött haladó műtrágyaszórót, s így a területek szükségletének megfelelően adagolja ki a műtrágyát. Ezzel műtrágya takarítható meg és magasabb terméseredmény érhető el.

A Yara-nak növény-, talajvizsgálatra, továbbá szerves és műtrágyavizsgálatra is van szolgáltatása Magyarországon. Annak ellenére, hogy Angliában van a laboratórium, a vizsgálati adatok egy héten belül a gazdák rendelkezésére állnak. A termelő nem csupán adatokat, hanem kiértékelést is kap, hogy az adott levélminta alapján milyen Yara-megoldást is javasolnak az esetleges gondok megoldására. Az alkalmazások az okos telefonra letölthetők. A CheckIT ingyenes és segít a tápelemhiányokat beazonosítani.

Cselényi György

 

Képgaléria: https://drive.google.com/open?id=1Epek87WcgP7Z-gTig8GBXn-Z-tj-AibY

Hozzászólás a cikkhez