Aktuális cikkek

Kisüzemi élelmiszer-feldolgozás

Cikksorozatot indítunk a mezőgazdasági termelők által végzett termék-feldolgozásról. Miért kényszerülnek rá és miért éri meg? Milyen lehetőségeik vannak? Hogyan működhet a hagyomány a mai modern eszközökkel? Milyen módszerek és milyen eszközök szükségesek?

A mezőgazdasági termelők gyakran csak nyomott áron tudják a termékeiket értékesíteni. Főleg olyan termékek esetén, melyek igen rövid ideig tárolhatók feldolgozás nélkül. Lehetne itt említeni a tejet, gyümölcsöket vagy akár a tojást is. A kisüzemi feldolgozás eredményeként a termék hozzáadott-értéke növekszik, eltarthatósága is nő, így a termelő jobb pozícióba kerül. Ráadásul közvetlenül a fogyasztónak tudja értékesíteni a végterméket, kikerülve ezzel a többlépcsős kereskedelmi hálózatot.

A kisüzemekben különlegességeket, egyedi termékeket lehet előállítani, magas minőségben. Előkerülnek a régi családi receptek a dédi jegyzeteiből és olyan ízek tűnnek fel, melyeket a nagyüzem nem tud produkálni. A kisüzemi feldolgozók sajátjuknak érzik a teljes folyamatot és állandó újítással állnak elő, a fogyasztók nagy örömére. Így a kisüzemnek nem olcsó „egyentermékekkel” kell versenyre kelnie, mivel sokkal magasabb élményt nyújt a fogyasztóknak – amiért ők hajlandóak többet fizetni.

A kisüzemi feldolgozás előnyeként szolgál az is, hogy a termelés és feldolgozás, valamint a fogyasztás is egy szűk körzeten belül történik meg, vagyis nem utazik a termék sok ezer kilométert, mint a nagyüzemi feldolgozás esetén. A fogyasztó pontosan be tudja azonosítani a származási helyet, és akár magát a termelőt is, így erős kötöttség és bizalom alakul ki.

A mezőgazdasággal foglalkozó térségekben a helyi munkaerő foglalkoztatása is egy fontos feladat. A termelésre szakosodott család tagjainak munkát és megélhetést biztosít a magasabb áron értékesíthető feldolgozott termék. Hasonlóképpen, az önkormányzatok és alapítványok kezdeményezésével kialakuló kisüzemek is sokaknak adnak munkalehetőséget.

A kisüzemi feldolgozás elsődleges célja a kiváló minőségű, különleges végtermékek előállítása (szöges ellentétben a nagyüzemi feldolgozással, ahol a fő cél a profit). Erre mondhatjuk, hogy a végtermékben a termelő „lelke” is benne van. Ettől lesz a termék a fogyasztó számára különleges, utánozhatatlan.

Szerencsére ma már a kisüzemi feldolgozás gépészeti háttere is rendekezésre áll, melynek köszönhetően növekszik az egyedi termékek választéka – a fogyasztók legnagyobb örömére.

Cikksorozatunk következő témája a tej-feldolgozás lesz, melynek mai modern gépészeti lehetőségeivel is foglalkozunk.

Gajdácsi László

Ab REX Kft, Gödöllő

www.abrex.hu

Hozzászólás a cikkhez