Aktuális cikkek

Projektfinanszírozási lehetőségek 2019-ben

A rövid összefoglaló elkészítésében segítségünkre hazánk egyik legsikeresebb és legrégebbi projektfinanszírozási és pályázati tanácsadó vállalkozása, a ProjectMine Gazdasági Tanácsadó Kft. (www.projectmine.hu) volt.

Jelenlegi cikkünkben, egy kicsit visszatekintünk az elmúlt időszakra, majd megnézzük a 2019-es lehetőségeket, illetve, hogy mi vár ránk 2020 után.

A 2014–2020 közötti időszakban, a Széchenyi 2020 program keretében eddig 571 Felhívás jelent meg, melyre közel 312 ezer db támogatási kérelem került benyújtásra a pályázók részéről. 

A beérkezett kérelmek, a darabszámok tekintetében, 75-80%-a Vidékfejlesztési Programon belül került benyújtásra, azonban amennyiben a forrásmegoszlás szerint nézzük, akkor nem éri el a 20%-ot sem. Ennek oka, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében több, de alacsonyabb összegű pályázat került meghirdetésre.

Minden Operatív Programon belül a rendelkezésre álló forrás teljes mértékben odaítélésre, vagy meghirdetésre került. 

Több mint 200 ezer nyertes projekt született, mely nagyságrendileg 9300 Mrd Ft mértékű támogatás odaítélését jelenti. Ezek jelentős részben már támogatási szerződéssel is rendelkeznek.

Az Operatív Programok közül az infrastruktúrafejlesztést támogató IKOP áll a legjobban, a legnagyobb elmaradásban a halászati ágazatot támogató MAHOP áll, ugyanakkor itt is már a teljes keretre meghirdették a Felhívásokat. Utóbbi esetében azonban egyelőre csak 40% körül van az odaítélt támogatás mértéke.

A többi Operatív Programban is a teljes keretet kihirdették, és a legtöbb esetben az erre rendelkezésre álló forrás sorsa felett döntöttek is.

Összegezve tehát a 8900 Mrd Ft rendelkezésre álló keretet már most 10%-kal túljegyeztük és közel az eredeti kerettel azonos mértékben szerződést is kötöttünk rá, ami kiváló eredmény. Az eredeti keret pedig már több, mint 60%-át folyósították is. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezen lehívások jelentős hányada előleglehívás, azaz a projektek megvalósítását érdemes felpörgetni a jövőben.

A túljegyzésre azért van szükség, mert a projektek megvalósítása során előfordulhatnak visszalépések, szabálytalanságok, késedelmek vagy költségcsökkentések. Túljegyzés esetében még így sem maradna lehívás nélkül az eredetileg rendelkezésre álló társfinanszírozott európai uniós forrás.

2020 után is várhatóak uniós pénzek, összesen 17,9 Mrd euro értékben, amelyek szintén egy 7 éves ciklusban kerülnek majd meghirdetésre és elköltésre. Ez a keretösszeg ugyan 5,7 Mrd euróval alacsonyabb, mint az előző ciklusban, de várhatóan már 2021. január 1-től beadhatók lesznek az új pályázatok.

2020 után központban marad az innováció is, mivel a jelenlegi uniós költségvetési ciklus forrásait többnyire már lekötötték, de azért még akad nyitva álló konstrukció, például a „GINOP-2.1.2-8.1.4-16 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében című felhívás, amely 2019. február 28-ig benyújtható. 

A legtöbb, innovációs szempontból is fontos pályázat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében volt elérhető, összesen közel 450 Mrd forint értékben. Jelenleg mintegy 70 Mrd forintot tesz ki az Innovációs Alap, amelybe főként a vállalkozások által befizetett innovációs járulék kerül. A tervek szerint az Innovációs Alap mellett létrehozzák az önálló Kutatási Alapot, várhatóan szintén 70 Mrd forint körüli keretösszeggel. Az Innovációs Alapból ezentúl kizárólag a céges fejlesztések kapnak támogatást, míg a Kutatási Alapból az egyetemi projekteket, a kutatási pályázatokat finanszírozzák majd.

2019. január 2-től pedig már igényelhető lesz az új Növekedési Hitel Program Fix, amely KKV-k számára elérhető. A Monetáris Tanács 1000 milliárd forint összegben határozta meg az NHP fix konstrukcióra rendelkezésre álló keretet.

A mikro-, kis-, és középvállalkozások, maximum 2,5%-os kamat mellett igényelhetnek kedvezményes kölcsönt. A beruházási kölcsön felhasználható használt vagy új tárgyi eszközök beszerzésére; meglévő, bérelt, vagy lízingelt eszközök átalakítására, korszerűsítésére; valamint kapacitásbővítésre. A KKV-knak a program keretében nyújtható hitel összegének alsó határa 3 millió forint, felső határa 1 milliárd forint. A felső összeghatár a KKV-nak, partnervállalkozásaival és kapcsolódó vállalkozásaival együtt, a programban résztvevő összes hitelintézettől és pénzügyi vállalkozástól kapható maximális összeget is jelentik.

A hitelek törlesztési ideje minimum 3, maximum 10 év lehet.

Remélhetőleg a fenti források meghozzák a beruházási kedvet ismét. A további projektekkel és pályázatokkal kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában készséggel és örömmel állunk rendelkezésre. Köszönjük kedves olvasóink figyelmét. 

ProjectMine Kft. csapata

Hozzászólás a cikkhez