Gazdaságos a kisüzemi élelmiszer-feldolgozás?
NEM.
Pontosabban: az egyéb körülményeket figyelmen kívül hagyva, a nagyüzemi és a kisüzemi élelmiszer-feldolgozás összehasonlításában egyértelműen kiderül, hogy gazdaságosságban nem lehet versenyezni a nagyüzemekkel. Az 1 kg termékre vetített munkaerő-szükséglet, energia-költség, beruházási összeg mind-mind nagyobb a kisüzemek esetén.
Miért van mégis létjogosultsága a kisüzemeknek, a családi gazdaságok saját termékfeldolgozásának? Mert sok más szempontot is figyelembe kell venni. Lássuk ezek közül a fontosabbakat:
A mezőgazdasági termelők gyakran csak nyomott áron tudják a termékeiket értékesíteni. Főleg olyan termékek esetén, melyek igen rövid ideig tárolhatók feldolgozás nélkül. Lehetne itt említeni a tejet, de akár a meggyet, őszibarackot és más gyümölcsöket vagy akár a tojást is. A kisüzemi feldolgozás eredményeként a termék hozzáadott-értéke növekszik, eltarthatósága is nő, így a termelő jobb pozícióba kerül. Ráadásul közvetlenül a fogyasztónak tudja értékesíteni a végterméket, kikerülve ezzel a gyakran többlépcsős kereskedelmi hálózatot, ezáltal a kereskedelemben képződő árrés is a termelőnél marad.
A kisüzemekben különlegességeket, egyedi termékeket lehet előállítani, magas minőségben. Előkerülnek a régi családi receptek a dédi jegyzeteiből és olyan ízek tűnnek fel, melyeket a nagyüzem nem tud produkálni. A kisüzemi feldolgozók sajátjuknak érzik a teljes folyamatot és állandó újítással állnak elő, a fogyasztók nagy örömére. Így a kisüzemnek nem olcsó „egyentermékekkel” kell versenyre kelnie, mivel sokkal magasabb élményt nyújt a fogyasztóknak – amiért ők hajlandóak többet fizetni.
A termelés és feldolgozás, valamint a fogyasztás is egy szűk körzeten belül történik meg, és nem utazik a termék sok ezer kilométert, mint a nagyüzemek esetén. A fogyasztó pontosan be tudja azonosítani a származási helyet, és akár magát a termelőt is, így erős kötöttség és bizalom alakul ki.
A mezőgazdasággal foglalkozó térségekben a helyi munkaerő foglalkoztatása is egy fontos feladat. A termelésre szakosodott család tagjainak munkát és megélhetést biztosít a magasabb áron értékesíthető feldolgozott termék. Hasonlóképpen, az önkormányzatok és alapítványok kezdeményezésével kialakuló kisüzemek is sokaknak adnak munkalehetőséget.
A fentiek fényében a címben szereplő kérdést másként kell feltenni:
„Érdemes kisüzemi élelmiszer-feldolgozással foglalkozni?”
Erre a válasz egyértelműen IGEN.
Szerencsére ma már a kisüzemi feldolgozás gépészeti háttere is rendekezésre áll, melynek köszönhetően növekszik az egyedi termékek választéka – a fogyasztók legnagyobb örömére.
Gajdácsi László
Ab REX Kft, Gödöllő
www.abrex.hu
Hozzászólás a cikkhez
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.