Támogatás az élelmiszeripari vállalkozásoknak | Magyar Mezsgye | magyarmezsgye.hu
Aktuális cikkek

Támogatás az élelmiszeripari vállalkozásoknak

Országosan 7 koordinátor segíti a tagokat, hogy naprakész információkat kapjanak a jogszabályi és pályázati változásokról, szakmaspecifikus hírekről és piaci trendekről.

​A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az eddigiekhez képest még kiemeltebb figyelmet fordít az élelmiszeripari tagjaira – ennek jegyében kezdte meg munkáját 2018. szeptember 3-án a NAK élelmiszeriparikoordinátor-hálózata. Ezáltal a kamarai szolgáltatások, valamint az Élelmiszeripari Igazgatóság által végzett tevékenységek és nyújtott lehetőségek könnyebben megismerhetőek, elérhetőek lesznek a tagjai számára.

– A hálózat révén lehetővé válik a közvetlen és állandó kétirányú információáramlás, így a kéréseket, illetve igényeket a Kamara közvetlenül is tudja kezelni – hangsúlyozta Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke Ercsiben tartott sajtótájékoztatóján. A vállalkozások eddig jellemzően leginkább a költségek csökkentésére, és a termelés bővítésére fókuszáltak, miközben kevés hangsúlyt fektetettek a technológiafejlesztésre, a munkaerő-fejlesztésre, vagy éppen a humánerőforrás tudásszintjének növelésére. Egyre nagyobb igény mutatkozik a gyakorlati, piacképes tudás megszerzésére, ezért a Kamara 2017-ben elindította a “Tanuljunk együtt!” programsorozatát, szakmai tematikus konferenciákat szervez és megtartja az Élelmiszeripari Körkép című konferenciát is.

Ahogy a hálózat kialakításán, úgy egy másik újdonság bevezetésén is közel egy esztendeje dolgozott az élelmiszeripari igazgatóság: ez pedig az „Élelmiszeripari kézikönyv” elnevezésű kiadványsorozat. A sorozat célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismeretének bővítése, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása hiteles információátadással. – Az új generáció élelmiszeriparba vonása hasonló mértékű problémát jelent, mint a mezőgazdaság esetében. Nagyon sok területen szakemberhiány van – mondta Éder Tamás. Sok cég az oktatási rendszeren kívül, saját gyakorlati programot működtetve igyekszik biztosítani a munkaerőhátteret. – A Kamara is próbál a szakoktatásra vonatkozó javaslatokkal élni, az állam, az oktatás és az élelmiszeripari cégek együttműködése jelentheti a megoldást – tette hozzá a NAK alelnöke.

Hozzászólás a cikkhez