Aktuális cikkek

Egyszeri fordulókörös bálák

Az üzemanyag-spóroló, talajkímélő menetszám-csökkentésben ennél messzebb talán már nem is mehetnek a gyártók: egy új fejlesztés összekapcsolja a betakarítást a bálázással, ami nemcsak számottevő megtakarítással jár, de tisztább végterméket is eredményez.
Ha már learatjuk a gabonát, miért nem készítünk a szalmából rögtön bálát is? Ez az egyszerű kérdés késztette az amerikai Hillco Technologies céget arra, hogy kifejlessze a JB510 SPRB rendszert. A kacifántos megnevezés az egy menetben történő körbála-készítést takarja, amelyet egy speciálisan átalakított John Deere S szériás kombájn és 569-es bálázógép keresztezésével valósítanak meg.
A szisztéma meglehetősen egyszerűen működik: a szecskázott maradványok a kombájnból nem a tarlóra hullanak, hanem a betakarítógép az utána kapcsolt bálázó gyűjtőterébe fújja. Három szenzor figyeli, hogy ez mikor telik meg, és amikor elegendő anyag összegyűlt benne, a körbálázó is munkához lát. A különbség annyi, hogy nem a földről, hanem az előtte lévő gyűjtőkamrából szedi össze az anyagot. Ha kész a bála, menet közben egyszerűen csak kipottyantja a tarlóra.
Az SPRB rendszert a használt kombájnokra és bálázókra is lehet telepíteni mindaddig, amíg a kombájn és a bálázó megfelel a konfigurációs követelményeknek. A berendezés telepítésekor nem történik vágás vagy hegesztés. A Hillco SPRB rendszer az 569-es bálázó meglévő elektromos és hidraulikus vonalaira épül fel, egyszerűsítve a telepítési folyamatot.
A kukorica használatakor az SPRB rendszer összegyűjti az összes anyagot, amely a kombájn hátulján jön ki és bálába teszi, mielőtt az találkozna a talajjal. Ez a gyűjtési módszer csökkenti a hamu vagy a szennyeződés mennyiségét, jelentősen a hagyományosan bálázott báláknál. Az SPRB rendszer bálák tartalmaznak leveleket, hüvelyeket, valamint kukoricát, amely magasabb minőségű szálastakarmányt biztosít. Akár hegyen vagy nagyobb emelkedőn is alkalmazható ez a technika ugyanúgy, mint bármely más típusú körbálázóval.
A kukoricában az átlagos eltávolítási arány körülbelül 1 tonna hektáronként (180 búza kukoricában) a termés és a változatosság függvényében. Ezek az alacsony eltávolítási arányok az MOG eltávolításának SPRB rendszer módszerét valóban fenntarthatóvá teszik.
Az SPRB rendszeren kamerák is vannak, a monitor a fülkében található, az SPRB vezérléssel együtt. Kamerák találhatók a vontatón, így visszaállíthatja a kombájnt és csatlakoztathatja a rendszert. Vannak még a kombájn hátlapján valamint a bálázó hátulján, így láthatóvá válik a bálázás.
A 2013-as termés eredményei azt mutatják, hogy az SPRB rendszer hatással volt a termelékenységre, kevesebb mint 5%. Ezt elsősorban a szűk falak fordultak elő. Az ügyfelek úgy érezték, hogy az ültetés során további járdaszegélyek hozzáadásával csökkentenék a szűk fordulatokat, csökkentve ezáltal a termelékenységet.

Hozzászólás a cikkhez