Aktuális cikkek

Bonita – Az almák Ferrarija

Magyarországon még kevésbé ismert, de Bolzanóban már közel 100 hektáron termelik 2013 óta és termőfelülete már számos más termőhelyen is bővül előnyös tulajdonságai miatt. A fajta a cseh Jaroslav Tupy (ł) és Radek Cerny féle neme­sítőműhelyből származik és gyökerei több évtizedre nyúlnak vissza. Az „almák Ferrarija” keresztnevet egy szabolcsi almatermelő kolléga ragasztotta rá, mikor először látta a fajtát a Holland Alma kft egyik tavalyi fajtabemutatóján, ahol már 2010 óta tesztelik ezt a fajtát. A Bonita rendkívül jól alkalmazkodott a hazai ökológiai adottságokhoz.
A fajta különleges alakjával és tűzpiros színével valóban rászolgál mind az eredeti, mind a ragadványnevére.
A Bonita különlegessége, hogy vara­sodás­rezisztenciája és lisztharmat toleranciája mellett gyümölcsei már az érést hat héttel megelőzően tűzpirosak. A hazai ökológiai adottságok mellett gyakori probléma, hogy a piros fedőszínű fajták nem színeződnek megfelelően. Egyes termőtájakon, ahol a napi hőingadozás kicsi és a hajnali órák páratartalma alacsony, ott ez a probléma fokozottan fennáll. A színes Gála és Jonagold klónok, valamint az Idared esetén a gyenge színeződés jelentősen rontja a fajták áruértékét és a minőségi alma kihozatali arányát.
A Bonita hazai körülmények között október 5-15 között éri el szedési érettségét, viszont már augusztus végére, szeptember elejére teljes felületen tűzpiros fedőszínnel rendelkezik. A jó színeződés mellett a gyümölcs alakja is meglehetősen egyedi, oldalnézetből négyzetes. Közepes, vagy nagy méretű gyümölcsei könnyen felismerhetők és beazonosíthatók. A jellegzetes szín, mértet és alak miatt várhatóan a fogyasztók is hamar megismerik és megkedvelik, főleg ha ízével és tárolási sajátosságaival is megismerkednek. A Bonita tárolási tulajdonságaiban az Idaredet is felülmúlja.
Fája növekedési erélye közepes, ágrendszere, vesszőinek szögállása, színe, pöttyözöttsége – annak ellenére, hogy piros fajtáról van szó – inkább a Golden típusokhoz hasonlít. Koronája könnyen alakítható. Korán termőre fordul és rendszeresen terem, alternanciahajlama csekély. Gyümölcsei jellegzetesen egyesével állnak, a kettes-hármas csokrok ritkák, ezért a gyümölcsméret meglehetősen homogén a koronán belül, jellemzően 75–85 közötti. Mind az apró, mind a piaci szempontból hátrányos túlméretes gyümölcs is meglehetősen ritka. Kései érési idejéből adódóan alkalmas a szüreti időszak nyújtására és a munkacsúcsok csökkentésére.
A fajta kizárólagos szaporítási jogával Magyarországon a Holland Alma Kft rendelkezik. 2018 őszére M9 és MM106-os alanyokon szemzett és knipp oltványok korlátozott számban még elérhetők. A fajta idei bemutatóját szeptember 20.-án tartják a Tész-Ész szervezésében, a faiskola csobádi kísérleti kertjében. Ha testközelből kívánja megismerni ezt a különleges fajtát, regisztráljon a hollandalma.hu oldalon a faiskola hírlevelére, hogy a fajtabemutatók pontos időpontjáról időben értesülhessen. A Bonitán kívül szeptemberben bemutatkozik még a piros gyümölcshúsú Bay 3341-es fajta, a Galiwa, a Rozela, az Orion, a Luna, a Sirius és a Red Topaz is.

Hozzászólás a cikkhez