Aktuális cikkek

Debrecen újra bizonyított

Négy nap, tíz rendezvény, mintegy 300 kiállító, 17.000 m2-en, röviden így foglalható össze számokban a 2018-as Farmer Expo. Agrárinnovációk, korszerű technológiák, szakmai konferenciák, fajtabemutatók, különleges közönségprogramok, gasztro- bemutatók közös találkozási pontja volt a debreceni kiállítás, amely az idén már 27. alkalommal várta az agrárágazat elhivatott szakembereit és a mezőgazdaság iránt elkötelezett érdeklődőket, a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.
Az idei Farmer Expo megnyitója rendhagyó volt az előző évekhez képest. A nyitónapon, augusztus 17-én, 10 órától a Böszörményi úti campus színháztermében volt a nyitó ünnepség, amelyen részt vett Nagy István agrárminiszter aki, egy fórumot is tartott a megnyitó keretében.
Négy nap alatt 35–36 ezer látogatója volt Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításának és vásárának.
Vaszkó László, vásárigazgató tájékoztatása szerint a látogatók 80 százaléka 150 kilométeres körzetből érkezett az expóra. A nyitónapon rendezett fórumon Nagy István agrárminiszter olyan kérdéseket vetett fel, amelyek gyakorlatilag négy napon át késztették véleményalkotásra a szakembereket az expó különböző rendezvényein, a szakmai konferenciákon és az üzletember-találkozókon.


Ezek közül első helyen említette a tudásfejlesztést, amely a traktorostól a vezető menedzserig mindenkit érint az ágazat versenyképesebbé tétele érdekében. Példaértékűnek nevezte az Alföldi Sertés Szövetkezetet, amelyben mintegy egymillió sertés értékesítését integrálják. A szakember szerint ez minta lehet az almatermesztőknek is, akik most a tisztességes felvásárlási árért küzdenek
Nagy érdeklődés kísérte a 250 négyzetméteres standon bemutatkozó zöldség-gyümölcstermelők kiállítását, illetve az antibiotikummentes sertéstartásról rendezett konferenciát.
A mezőgazdasági beszállító ipar a csúcstechnológiát is felvonultató négy napos árubemutató mellett ebben az évben is szakmai tanácskozások keretében ismerhetik meg a gazdálkodók a legújabb termelési és kutatási eredményeit például a sertés, a szarvasmarha, a juh, a baromfi valamint a zöldség-gyümölcs ágazatnak. Az állatprogramok keretében, a szakmai fórumok mellett, voltak szarvasmarha és ló bemutatók, illetve juh árverés. Kiemelt szerepet kapott az idén az antibiotikum-mentes sertéshús előállítás kérdésköre. Juh-kecske témában pedig augusztus 19.-én fajtabemutató és értékesítési nap, szakmai továbbképzés és tenyészállat bírálat is volt.
A hazai előadók mellett külföldi szakemberek egyedülálló betekintést nyújtanak más országok gyakorlatába, tapasztalataiba. Ezen felül idén is részt vettek a kiállításon Kárpát-medencei agrárszakemberek. Így lehetőség volt gazdasági párbeszédre az ukrán-magyar, román, bolgár és újdonságként, az idén először, török üzletemberek-találkozójának keretében. A résztvevő cégek képviselői pedig természetesen a kiállítást is bejárták a hivatalos tárgyalások mellett.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az idei évben is közösségi kiállítóhellyel vett részt az Expón, ahol a kamarai szolgáltatások bemutatásán túl kóstoltatással egybekötött termelői piaccal, szakmai megbeszélésekkel, nyereményjátékkal és egyéb izgalmas programokkal várta a látogatókat. A Magyarok Kenyere Program részeként Kenyérünnepet is rendeztek, a szakkiállítás megnyitójával egybekötve.
2018-ban a Farmer Expo lovas bemutatói újból várták az érdeklődőket. A hagyományos fogat parádé, szabadon-ugró verseny, korlátugratás, tradicionális magyar fajtáink bemutatása mellett, a gyerekek is élvezhetik a lovas programokat.


A HORTICO Zöldség-Gyü­mölcs Kertészeti Szakkiállítás és konferencia a hazai zöldség-gyümölcs szektor önálló, átfogó seregszemléje, olyan integrált, marketing és szakmai fórum, ahol a szektor vállalatai és azok üzleti partnerei koncentráltan – egy időben, egy helyen, együtt – mutatkoznak be a széles szakmai és fogyasztó közönségnek. A rendezvény négy napos felületet kínált arra, hogy a szektor bármely piaci szereplője megismerkedjen az új szakmai követelményekkel, feladatokkal, piaci kihívásokkal, finanszírozási forrásokkal, műszaki és technológiai megoldásokkal, valamint a szektor szereplői bemutassák termékeiket a szakmai és fogyasztó közönségnek.
A fenti célkitűzések érdekében a V-Trade Kiállítások Kft., a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és az ÉKASZ (Alma Terméktanács) 2018-ban közösen szervezte meg a HORTICO Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítást. A tavalyi évhez viszonyítva kétszer akkora területen, vagyis mintegy 200 m2-es kiállítói felületen közel húsz hazai zöldség-gyümölcs termelő és forgalmazó vállalkozás mutatta be és kínálta az ízletes, egészséges hazai friss és feldolgozott zöldség-gyümölcs termékeket.
Az augusztus 17-én megrendezett, „Aktuális problémák és megoldások a kertészeti ágazatban” című szakmai konferencián a hazai zöldség- és gyümölcstermelés égető kérdéseivel foglalkozott. Mindezen túlmenően a rendezvény kiváló fórumot kínált az ágazatban dolgozó szakemberek találkozására, mely alapja a szakmai információk és tapasztalatok kicserélésének.

Hozzászólás a cikkhez