Aktuális cikkek

Bábolnai Gazdanapok: sikert arattak!

Az idén ismét találkozott a szakma Magyarország legnagyobb és legrégebbi szabadtéri mezőgép-kiállításán. A nagy hagyományokkal rendelkező 31. Bábolnai Gazdanapok a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok területén szeptember 5–8. között várta az érdeklődőket.


A rendezők minden eddiginél szélesebb körű szakmai programmal készültek. Láthatók voltak a mai kornak megfelelő mezőgazdasági erő- és munkagépek, amelyek a legmodernebb technológiát mutatták be. Kiemelt figyelmet kapott a kiállítás négy napja alatt a precíziós gazdálkodás, amelynek szándéka a versenyképesség növelését célzó innovatív technológiák, és ezek gyakorlati alkalmazásának bemutatása.
Ebben az évben a kiállítás díszvendég országa Hollandia volt. A holland konzulátus szakember-találkozót szervezett a kis- és középvállalkozások számára, ezzel is segítve a két ország gazdasági kapcsolatait.


A Bábolnai Gazdanapok elsőként teremtette meg az élő, gyakorlati gépbemutató lehetőségét, ami az elmúlt években mindig a kiállítás sajátossága volt. A jelentős gépforgalmazók, gépgyártók és szakmai szervezetek évről évre meghatároznak egy tematikát, amelyre felfűzik a gyakorlati gépbemutatót. A szervezők idén a betakarítás gépesítésére helyeztek a korábbinál is nagyobb hangsúlyt.
A kiállítás súlypontját tehát a mezőgazdasági gépek és berendezések jelentették, de minden egyéb mezőgazdasághoz köthető terméket és szolgáltatást bemutattak, valamint jelen voltak az oktatáshoz, kutatáshoz, finanszírozáshoz köthető intézmények is. A Stihl Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjének helyszíne ebben az évben Bábolna volt, ahol a fakitermelés gépesítése és gyakorlati alkalmazása volt a középpontban. Ez a program nemcsak a szakembereknek, de a nagyközönség számára is hasznos, érdekes volt.
A Bábolnai Gazdanapok sok évtizedes tradíciójának révén a hazai agrárkiállítások alappillére és sokrétű programjának köszönhetően, komoly ismeretszerzési lehetőséget biztosít a gazdálkodók számára. A hazai agrárium az elmúlt években jól érzékelhető fejlődésen ment keresztül. A többi között ez a hazai gazdálkodók ismeretszerzési vágyának köszönhető, amelynek egy ilyen kiállítás kiválóan megfelel. A rendezvény a kiállítók, a gyártók és a beruházók kapcsolatépítése szempontjából is nagy jelentőségű, annál is inkább, mivel a mezőgazdasági fejlesztések napjainkban egyre nagyobb teret kapnak.
Az idei Bábolnai Gazdanapok szakmai programjának iránya – az innováció és a technológiai újítások révén – egyre több kis mezőgazdasági vállalkozás számára jelenthet útmutatást, hiszen ezek a megoldások évről évre szélesebb körökben váltanak ki érdeklődést, és egyre többen használják azokat. A kiállítás egyik kiemelt célja, hogy a gazdák számára egy helyen koncentrálódjon a növénytermesztésben használatos gépek bemutatása és működésük megismerése.
A Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében a 31. Bábolnai Gazdanapokon megrendezték a SMARTFARM – Precíziós Növénytermesztési Konferenciát, kiállítást és gyakorlati bemutatót. A konferencia célja, hogy hazai és nemzetközi példákon keresztül bemutassa az okszerű, precíziós mezőgazdaság gyakorlatát. Az előadások felölelték a precíziós növénytermesztés, azon belül a növényvédelem, tápanyag-gazdálkodás, távérzékelés kihívásaira kidolgozott innovatív megoldásokat, melyek hozzájárulnak az agrártermelés hatékonyságának növeléséhez és hosszú távú fenntarthatóságához. Kiállítóként és előadóként a hazai agrárium vezető cégei és szakemberei jelentek meg, akik közérthetően ismertették meg a résztvevőkkel a legújabb kutatási és fejlesztési munkáikat. Hagyományteremtő szándékkal a szervezők a precíziós technikákat alkalmazó cégeknek mintaparcellákon biztosítottak lehetőséget technológiájuk bemutatására. A résztvevők így működés közben, testközelből ismerhették meg az innovatív technológiákat a tápanyag-gazdálkodás, a növényvédelem és a távérzékelés témakörében.

Hozzászólás a cikkhez