Aktuális cikkek

Előrejelzés készült a borszőlő felvásárlási átlagárakról

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közzétette honlapján a 2018. évi szüretre vonatkozó borszőlő átlagár előrejelzését.

Fotó: Borászportál.hu

Az idei előrejelzés már borvidéki bontásban tartalmazza az egyes fajtakörök várható átlagárát (középárát). Az előrejelzés az elmúlt évi felvásárlások adataira, az ezév júniusában elvégzett országos termésbecslés és készletfelmérés adataira, valamint a kedvező export-import folyamatokra alapozva készült. Az árprognózis az MNB 3% feletti inflációs várakozását is figyelembe veszi.
A várható szüreti árakra vonatkozó előrejelzés közzététele része annak az intézkedéscsomagnak, amelyet a HNT a szüreti feszültségek megelőzése érdekében léptetett életbe. A szőlész-borász szakmai önkormányzat hangsúlyozza, hogy az intézkedések célja a szőlőpiac átláthatóságának növelése, a termelők és a felvásárlói oldal közötti hosszú távú szerződéses viszonyok kialakítása.
Fontos megjegyezni, hogy az árprognózis a nettó felvásárlási középárakra vonatkozik. A borszőlő árak tényleges alakulása a borpiaci kereslettől is függ, mivel a borászatok az előállítandó bor minősége és célpiaca szerint eltérő igényekkel jelennek meg a szőlőpiacon. Ahhoz ugyanakkor, hogy a szőlőárak a folyamatosan növekvő termelési költségek ellenére is méltányos jövedelmet biztosítsanak a gazdák számára, elengedhetetlennek tűnik a borok kereskedelmi átadási árának emelése – írja a HNT.

Hozzászólás a cikkhez