Aktuális cikkek

Finanszírozási lehetőségek a nyári időszakban

A rövid összefoglaló elkészítésének összeállításában, segítségünkre, hazánk egyik legsikeresebb és legrégebbi projektfinanszírozási és pályázati tanácsadó vállalkozása lesz, a ProjectMine Gazdasági Tanácsadó Kft. (www.projectmine.hu).

Bár a támogatási források rohamosan fogynak és sok konstrukció már felfüggesztésre került, ennek ellenére a mezőgazdasági kisüzemek létesítésére, erdőgazdálkodásra, halászatra és kertészeti fejlesztésekre még adhatóak be kérelmek. Érdemes folyamatosan figyelni különösen a palyazat.gov.hu oldalt, ahol naprakész információt kaphatóak ezen források alakulásáról. A keretek kimerülésével párhuzamosan egyre nagyobb jelentőséget kapnak a visszatérítendő források, hitelek.
Ahhoz, hogy ezek között is könnyebben tudjunk választani, először is egy átfogó képet szeretnénk nyújtani a főbb támogatott hitelek között.

A hitelek között a kereskedelmi bankoktól kapható piaci kamatozású hiteleken felül különösen a Magyar Fejlesztési Bank és a KAVOSZ Zrt. forrásait érdemes megvizsgálni, ha forrásra van szükségünk.
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által 2017-ben meghirdetett Pénzügyi Vállalkozási Refinanszírozási Konstrukció nagy sikerére való tekintettel, 2018. márciusában az MFB új hitelterméket indított el, a Pénzügyi Vállalkozási Refinanszírozási Konstrukció II. programot. A konstrukció keretösszege 70 milliárd forintra bővült. A Program célja a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása, mindezzel hozzájárulva versenyképességük fenntartásához, valamint folyamatos fejlődésük biztosításához. Ezen hitel segítséget nyújthat egyéni vállalkozások, egyéni cégek gazdasági társaságok, szövetkezetek, valamint európai részvénytársaság formában működő új, vagy meglévő vállalkozások számára, melyek egyáltalán nem- vagy csak lényegesen kedvezőtlenebb feltételekkel juthatnak hozzá külső forrásokhoz. Fontos megemlíteni, hogy a hitelfelvevők körét kizárólag nem agrár KKV-k képezhetik, ugyanakkor az élelmiszeripar számára elérhető lehet, amennyiben nem a mezőgazdasági termékek elsődleges feldolgozásával foglalkozik.

A hitel felhasználható a Magyarország területén megvalósuló
• ingatlanvásárláshoz, – beruházáshoz
• új vagy használt tárgyi eszközvásárláshoz,- beszerzéshez
• a beruházáshoz kapcsolódó- vagy önálló forgóeszköz finanszírozáshoz
• immateriális javak beszerzésére.

Az MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció II. program jellemzői:
• Kamat mértéke: 3 havi BUBOR + RKV2.1 + legfeljebb 2,0%/év
• Türelmi idő: Beruházási hitel esetében: maximum 2 év, forgóeszköz hitel esetében maximum 1 év.
• Futamidő:
• Beruházási hitel esetében: legalább 1 év + 1 nap, legfeljebb 10 év
• Önálló forgóeszközhitel esetében: legalább 1 év + a nap, legfeljebb 6 év

Finanszírozási összeg:
• Beruházási hitel esetében minimum 1 millió forint, maximum 100 millió forint
• Forgóeszköz hitel esetében: minimum 1 millió forint, maximum 50 millió forint

Saját erő: minimum 10%

Fenti hitel elérhető több pénzügyi vállalkozásnál is, mint például a KAVOSZ Zrt-nél. A KAVOSZ Zrt. termékei között ezen túlmenően még számtalan konstrukciót megtalálhatunk. Ezek között a leginkább ismert a Széchenyi Kártya, melynek külön változata van a mezőgazdasági vállalkozások számára.
Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel egy olyan kamattámogatott hiteltermék tehát, mely csakis mezőgazdasági tevékenységi kört folytató vállalkozások számára vehető igénybe.

A Hitel jellemzői:
• kamat mértéke: 1 havi BUBOR + 4% (4% kamattámogatás), csak az igénybevett napok után
• A hitel felhasználható mezőgazdasági termék előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, valamint erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással és halgazdálkodással kapcsolatos tevékenységet végző mikro-, kis- és középvállalkozásoknak minősülő: gazdasági társaság, egyéni cég, egyéni vállalkozó, szövegkezet, családi gazdálkodó, erdőbirtokossági társulatok, adószámmal rendelkező mezőgazdasági őstermelők számára.
• Finanszírozási összeg: minimum 500.000 forint, maximum 100 millió forint
• Futamidő: 1, 2 vagy 3 év

A KAVOSZ Zrt. által nyújtott állandó hiteltermékei közé tartoznak továbbá az alábbiak is – érdemes megismerkedni velük:
Széchenyi Kártya Folyószámlahitel, azon vállalkozásoknak nyújt segítséget, melyek tőkehiánnyal küzdenek. Ezen hitel felhasználható a vállalkozás működéséhez szükséges kiadásokra, vásárlásra, vagy akár bérkifizetésre is. A folyószámlahitel mértéke minimum 500.000 forint, maximum 100 millió forintig terjedhet.
Széchenyi Forgóeszközhitel, egy tőkekamat megbontású hitel, mely főként árukészlet vásárlásra alkalmas. A hitel mértéke minimum 1 millió forint, maximum 100 millió forint.
Széchenyi Beruházási Hitel, mely egy egyedi hiteltermék, ugyanis minden esetben banki döntés alapján kerül elbírálásra a hitel megítélése. Ezen hiteltermék igénybe vehető telephely,-és ingatlanvásárlásra, már meglevő, saját tulajdonú ingatlan felújítására, korszerűsítésére, valamint gépi-és informatikai eszközök vásárlására, melyek a vállalkozás működéséhez, munkafolyamataihoz szükségesek. Az igénybe vehető beruházási hitel mértéke minimum 1 millió forint, maximum 100 millió forint lehet.
Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel minden esetben csakis elnyert pályázatokhoz adható. Mindkét hiteltermék mértéke minimum 500.000 forint, maximum 100 millió forint.

Minden hiteltermék esetében feltétel, hogy legalább egy teljes, lezárt naptári év működési múlttal rendelkezzen a hiteleket igénybe vevő vállalkozás. Az állandó hiteltermékek mellett rendszeresen jelennek meg a vállalkozások működését segítő külső anyagi forrásokat biztosító kölcsöntermékek.
Aki támogatást nyert el – főként mezőgazdasági ágazat területén, az találkozott már a biztosítékadás problematikájával. Gyakori megoldandó feladat az, hogy az agrár beruházások támogatási előlegeinek lehívásához a Pályázó biztosíték nyújtására kötelezett. Ez különös problémát jelenthet ott, ahol a vállalkozás méretéhez viszonyítva jelentős méretű fejlesztésre kapott forrást. Ezen Pályázók ugyanis nehezen vagy sehogy nem kapnak garanciát a támogatásuk mögé. Biztosítékként a támogatást nyújtó hatóság különösen bankgaranciát, garanciaszervezet kezesi kötelezettségvállalását fogadja el. Ezeket érdemes megversenyeztetni a kereskedelmi bankoknál, de vannak olyan pénzügyi vállalkozások is, akiknél szintén hozzájuthatunk. Jellemzően 1–4%-os éves díjért kaphatunk garanciát, azonban ha a társaság nem megfelelő hátteret és biztosíték ad az ezt biztosító szervezet számára, akkor felmerülhet az ingatlan- vagy értékpapírfedezet vagy óvadék bevonásának lehetősége is. A pénzügyi szervezetek egyre inkább felkészültek ezen igényekre, így érdemes alaposan körbe nézni, mielőtt feladjuk a projektünk megvalósításának álmát. Külön termékekkel készült a Start Garancia Zrt. és a Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány is, hogy megkönnyítse a forráshoz jutásunkat.
Összegezve a következő időszakban, ha fejlesztést kívánunk megvalósítani, különösen a hitelek és garanciák területén érdemes nézelődni. Gyakran egy jó és olcsó hitelforrás hosszú távon még könnyebb és rugalmasabb projekt megvalósítást tesz lehetővé, mint egy túlvállalt támogatási kérelem megvalósítása.

Hozzászólás a cikkhez