Aktuális cikkek

Összhangban a kukorica igényeivel

1. kép – Öt hatóanyaggal a tökéletes eredményért (Telekgerendás, 2016. június)

Hazánk időjárása – főként csapadék eloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén. Ezek a tényezők arra ösztönzik a kukoricatermelőket, hogy még nagyobb figyelmet fordítsanak a gyomirtó szer kiválasztására.


Olyan terméket kell keresni, amely biztosítja a kukorica tartós gyommentességét, ezáltal megakadályozza a gyomok víz- és tápanyagpazarlását, ugyanakkor kedvező árának köszönhetően a költségtakarékosságot is segíti. A posztemergens készítmények döntő többségét a magról kelő egyszikű gyomok 1–3 leveles koráig, maximum gyökérváltás állapotáig; a magról kelő kétszikűek 2–4 leveles fejlettségéig alkalmazhatjuk. Ritkán fordul elő, hogy 2–4 leveles disznóparéj félék, 2–4 leveles fehér libatop, vagy a közönséges kakaslábfű és a muharfélék egyszerre, egyöntetűen jelennek meg a táblán. Ebből következik, hogy a tartamhatással nem rendelkező gyomirtó szerek nem tudják, nem tudhatják a megfelelő gyommentességet minden esetben biztosítani.

2. kép – Öt hatóanyaggal a tökéletes eredményért (Debrecen, 2017. május)

Az FMC-Agro Hungary Kft. az ismertetett probléma tükrében megfelelő megoldást kínál a gyomok elleni küzdelemben a Diniro® Gold kukorica gyomirtó csomagjával (a Vizsla Pack Gold csomag utódja ugyanazzal az 5 hatóanyaggal), amely 5 hektár kezelésére elegendő. A csomag összetevői a 2,4 kg Diniro® (nikoszulfuron + proszulfuron + dikamba) és a 10 liter Successor® T (petoxamid + terbutilazin) kiegészítve a 2,5 liter SuperSpray* hatásfokozóval. A Diniro® hatékony a már kikelt gyomok ellen, míg a Successor® T hatóanyagai több hetes tartamhatást biztosítva gátolják a gyomok csírázását és újrakelését azáltal, hogy a kijuttatás után lehulló csapadék a hatóanyagokat bemossa a talajba (1–2. kép).
A kombináció hatékony a kukoricában előforduló legtöbb gyom ellen. A magról kelő gyomok (csattanó maszlag, libatop fajok, disznóparéj fajok, keserűfű, parlagfű, selyemmályva, varjúmák, napraforgó árvakelés, kakaslábfű, muhar-fajok, köles-fajok, stb.) mellett több évelő gyom ellen is kitűnő hatékonysággal rendelkezik (pl.: mezei acat, apró szulák, fenyércirok, stb.). Meg kell jegyezni, hogy az évelő gyomok, a napraforgó árvakelés és a szerbtövis esetében hatása csak a már kikelt, kihajtott egyedek ellen érvényesül. Abban ez esetben, ha a gyomok már kicsíráztak, de még nem keltek ki, várjunk a permetezéssel, mert így sem a csírázásgátló sem a levélen keresztüli hatás nem tud érvényesülni.
A Diniro® Gold-ot a kukorica 3–6 leveles korában, a magról kelő kétszikű gyomok 2–6 leveles, a magról kelő egyszikűek 1–3 leveles állapotában kell kijuttatni. Amennyiben a területen fenyércirok van, annak 10–20 cm-es fejlettségénél végezzük a kezelést. Mezei acat tőlevélrózsás állapotban a legérzékenyebb a gyomirtóra. Kedvező hektárköltségének és igen széles gyomirtó spektrumának köszönhetően kitűnő megoldás a kukorica állományban történő gyomirtására. Hosszú tartamhatása miatt nincs gond a terület újra gyomosodásával sem.

Diniro® Gold, egy gyomirtó mindenkinek, aki tudja, hogy váltani kell!

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei, *az Agronauta márkaneve

FMC-Agro Hungary Kft. • www.fmcagro.hu
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – Rácz Tibor • Tel.:+36 20 943 8698
Borsod-Abaúj-Zemplén megye – Popovics István • Tel.:+36 30 970 2855
Hajdú-Bihar megye – Tóth Balázs • Tel.:+36 20 456 6275

 

Hozzászólás a cikkhez