Aktuális cikkek

A rossz hírek is elfogynak egyszer

Március közepével megállni látszott a gabonapiaci árak idén eddig tapasztalt emelkedése. Ennek oka, hogy világszinten a korábbinál pozitívabb hírek láttak napvilágot, valamint egyéb termékek spekulációs hatása is az árak gyengülését segítette. Hogy ez tényleges fordulatot jelez-e, a következő hetek döntik el.

Az irányadó Chicago-i tőzsdén január eleje óta mintegy 13%-ot drágult a lágy búza, míg a kukorica 10%-os erősödésen van túl. A cikk írásának pillanatában úgy tűnik, hogy előbbi 184, utóbbi 153 USD szinten érte el a lokális csúcspontját. Ilyen magas árakat utoljára tavaly, a nyár közepén tapasztalhattunk.
A drágulási folyamat ugyanis megtörni látszik, aminek magyarázatáért – a búza esetében – Dél-Amerikáig és Oroszországig kell „elutaznunk”. Az egyik az, hogy a dél-amerikai száraz időjárás negatív hatása a vártnál kisebb lett. A másik pedig, hogy a világ legnagyobb búzaexportőreként előlépő Oroszország összesen közel 40 millió tonnát kíván eladni a külpiacokon, ami jócskán felülmúlja a korábbi évek 25–27 millió tonnás rekordjait. Mivel pedig a szállítmányok már elindultak, a megnövekedett kínálat már látszik az árakban is.
Párizsban egyébként eurós tonnánkénti áron jegyezték a búzát, ami hozzávetőlegesen megegyezik az elmúlt 6 hónap legmagasabb értékével.
Magyarországon, a fizikai piacon a Magro.hu mezőgazdasági piactér adatai szerint az egy évvel korábbinál 15 százalékkal drágábban, tonnánként átlagosan nettó 50 ezer forintos termelői áron kereskedtek az étkezési búzával március közepén. Ugyanekkor a takarmánybúza 47–48 ezer forintos áron forgott, ami mintegy 10 százalékkal magasabb, mint a 2017 azonos időszakának átlagára.

Itthon egyébként megfelelően jó állapotban vannak az őszi gabonavetések. A hótakaró alatt átvészelték az időnként nagy hideget. Bizakodhatunk a jó folytatást illetően. Sok helyen már korábban befejezték az első fejtrágyázást, így ha kiszárad a talaj, hamarosan elkezdhetik a munkát a gépek.
Természetesen a kukorica jegyzésének alakulása még nem élvez ekkora figyelmet, mivel az északi féltekén még a vetések előtt vagyunk. Argentínában ugyanakkor a szárazság miatt bizonytalan a terméskilátás, míg Brazíliában a másodvetésű kukorica sorsa kérdéses. A szójabab ugyanis később került le a szokásosnál, ezért a kukorica vetésideje is kitolódhat. Egy biztos, a dél-amerikai kukoricatermés, a meglévő magas világpiaci készletek miatt, nyomást gyakorol majd az árakra.
A magyar kukorica ára a MATIF-on látható szintekhez van közel. A BÉT-en a termény májusi jegyzését 48 ezer forintos tonnánkénti áron vezették be és azóta is ezen a szinten kereskednek vele.
A hazai fizikai piacon a Magro.hu mezőgazdasági piactér adatai szerint átlagosan nettó 42,8 ezer forintos tonnánkénti áron cserélt gazdát a takarmánykukorica március közepén. Ez az árszint az egy évvel korábbi értéket 8 százalékkal haladta meg.
Összességében megállapíthatjuk, hogy mivel a rossz hírek várhatóan nem lesznek túlsúlyban az idők végezetéig, ezért a túltermelés miatt az árak stagnálására, illetve enyhe csökkenésére van a legnagyobb esély.

Hozzászólás a cikkhez