Aktuális cikkek

Fermentált pellet baromfitrágyából

„Többcélú organikus biofermentum termékcsalád kidolgozása és piaci bevezetése” – ezzel a címmel rendezett projekt indító tájékoztatót a Baromfi – Coop Kft. 2018. január 11-én.


A baromfi szerves trágyából készített Bio-Fer pelletet már készítik a nyírkércsi Baromfi-Coop Kft. üzemében, aminek a használatával igyekeznek kiváltani az istálótrágyát, megszabadulva annak minden hátrányos tulajdonságától.
Az új pelletkészítő üzemet zöldmezős beruházás keretében hozták létre, a megvalósítását 2017. november 1-jén kezdték meg, ami egyben a kapcsolódó K+F tevékenység megkezdésének is az időpontja. A kutatás-fejlesztési beruházással 15 új munkahelyet hoznak létre a Baromfi-Coop Kft. ezen telepén.
A beruházó Baromfi-Coop Kft. mellett részt vett az előkészítésben, megvalósításban a Debreceni Egyetem, a Multimix Kft. és a Timac Agro Hungária Kft.
Az új üzem éves kapacitása 60 ezer tonna szerves baromfitrágya szakszerű feldolgozása és piacra juttatása lesz.
Ezt a mennyiséget mintegy 75 milliós csirke- és tyúkállomány trágyájából hozzák létre, és Bio-Fer néven forgalmazzák. Az üzem kapacitása akár százezer tonnára bővíthető, és ha ezt sikerül megvalósítani, ez lesz Európa legnagyobb szervestrágya-feldolgozója. A projekt keretében összesen 2,52 milliárd forint költséget számolhatnak el a konzorcium tagjai, amiből 1,63 milliárd forint a támogatás, vagyis 64,7 százalékos az intenzitása. A beruházás a Széchenyi 2020 Program keretében valósul meg.
Bárány László, a Mastergood cégcsoport alapító tulajdonosa tájékoztatójában szólt arról is, hogy ezt a fejlesztést, mint oly sok más korábban felvetődött ötletet, az élet kényszerítette ki. A cégcsoportnál a gazdálkodás hármas rendszerben működik. Külön üzemel az agrár- és élelmiszeripari integráció, külön az ehhez tartozó mezőgazdasági takarmánytermelés és tápanyag- gazdálkodás, és végül a melléktermékek racionális hasznosítása.
A Baromfi-Coop integrációban termeltetnek, és hatezer hektárról vásárolnak fel kukoricát, búzát, napraforgót és őszi káposztarepcét. Mindezt saját takarmánykeverőjükben alakítják át a baromfitenyésztéshez szükséges abraktakarmánnyá. Élelmiszeripari rendszerük alapját a csirke nevelése, vágása, feldolgozása és továbbfeldolgozása jelenti. A megoldások folyamatos keresése közepette az élet kikényszerítette, hogy a baromfitartás során keletkező trágyák és hulladékok sorsáról végérvényesen és szakszerűen gondoskodjanak.
Öt-hat évvel ezelőtt vetődött fel a csirkék talpfekélyének ügye (melyet a rossz istálótrágya okozott), amely során a McDonald’s (melynek második legnagyobb beszállítója Európában az üzem) sürgős megoldást követelt.
Kiderült, hogy Nyugat-Európában a szalmát darálják, granulálják és hőkezelik. Ezeket a folyamatokat igyekeztek a helyszínen is megtekinteni.
Sikerült olyan hőkezelési eljárást kidolgozniuk a szalmához, amellyel minden létező patogén kórokozót el tudtak pusztítani az alomban. Ez teljesen új dimenziót nyitott a baromfi mélyalmos, istállótrágyás tartási rendszerében.


A többcélú organikus bio­fermentátum termékcsalád kidolgozásában és piaci bevezetésében kutatóként vesz részt a Debreceni Egyetem Víz- és környezetgazdálkodási Intézete, intézetigazgató professzor irányításával. A Multimix Kft. a gépi és technológiai rendszerek fejlesztését végzi, erről Vincze András, a kft. ügyvezető igazgatója tartott tájékoztatót. A Timac Agro Hungária Kft. nevében Tóth Balázs ügyvezető igazgató pedig arról számolt be, hogy cége a tápanyag- gazdálkodásban elért tapasztalataival működik közre a program sikeressé tételében.
Az üzemeltetés tapasztalatai szerint a Baromfi-Coopnál egyetlen év alatt a csirkelábak többletárbevételéből százmillió forint származott. A beruházás kettőszázmillió forintba került. Mivel a nyírjákói üzem 4 éve működik, könnyen kiszámítható, hogy már a második év végére megtérült a beruházás.
A pellet használói azzal számolhatnak, hogy egy kilogramm ilyen alom 4,5–5 kilogramm vizet képes magába szívni. Az így keletkező trágya előnyös a növénytermesztésben, sőt, más hasonló termékek közül azzal tűnik ki a fermentált baromfitrágya, hogy a beltartalma és a minősége az év minden időszakában azonos.
Európában léteznek olyan gyártók más országokban, amelyek a különböző állatfajoktól származó istállótrágyákból nem tudnak minden időben egységes minőségű feldolgozott trágyát szállítani. A Baromfi-Coop technológiája esetében 99 százalékos biztonsággal állítható, hogy mindig azonos minőségű lesz a végtermék, sőt, az is, hogy az intenzív takarmányozás következtében a fermentált trágya beltartalma felülmúlja a szokásosat. Amikor az új üzem elkészül, újabb 60 ezer tonna alapanyag feldolgozására lesznek képesek. A cég jelenlegi elképzelései szerint árban is mindenkivel versenyképesek lesznek, mert a helyszínen, tehát a gyárban 54 ezer forintért lehet megszerezni a trágya tonnáját, makro- és mikroelemekkel dúsítva pedig 62–68 ezer forintba kerül majd.

Hozzászólás a cikkhez