Aktuális cikkek

Konferenciák az idei aktualitásokról

Mint ahogy azt már megszokhatták a Tisztelt Olvasók, lapunk – szinte kizárólagossággal – megpróbál ott lenni az év elején, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete által meghirdetett és megszervezett, növényvédő cégek által tartott összes rendezvényen.
Sok hasznos tudással lehettünk gazdagabbak, s eme tudást Önökkel is próbáljuk megosztani. Természetesen – a sértődések elkerülések miatt – elsősorban azok előadásait részletezzük, akik partnereink.


BASF Hungária Kft. –Yara Hungária Kft.- RAGT Vetőmag Kft.

Kovács András

Kovács András a YARA Hungária Kft. területi képviselője „A műtrágya is nagyon számít” – YARA tápanyag-utánpótlás 2018 címmel tartott előadást. Az elmúlt években rohamos technikai fejlődésnek lehetünk szemtanúi. A táblagépek, és okostelefonok már nemcsak a fiatal generáció kiváltsága, amit csak szórakozásra lehet használni. A mai technikai körülmények között lehetőségünk van arra, hogy a lehető legpontosabban felmérjük és kezeljük a növény igényeit úgy, hogy a probléma és annak kezelése az adott táblán belül is változhat, pontosabbá válhat. A Yara fejlesztései között is több olyan eszközt találunk, amelyek hatékonyabbá teszik a mezőgazdasági munkákat.
A CheckIT egy olyan diagnosztikai segédeszköz, amelynek használatával könnyedén felismerhetjük a növényen jelentkező tápanyaghiányt. A különböző makro-, mezo- és mikroelemek hiányának felismerése mellett részletesen olvashatunk az adott elem a növény fejlődésében betöltött szerepéről, a hiány okozta problémákról és természetesen a kezelési lehetőségekről.
A Yara ImageIT mobilalkalmazás segítségével könnyen információt szerezhetünk az őszi káposztarepce nitrogén ellátottságáról, és javaslatot kaphatunk a további teendőkről. Az eltárolt eredmények alapján később képet alkothatunk a termőföldünk nitrogéntartalmának, növényeink nitrogénfelhasználásának tendenciájáról.
A Tankmix™ egy olyan internetes szolgáltatás, amely a YaraVita™ lombtrágyák egymással és más növényvédő termékekkel való keverésének irányelveit határozza meg. A szolgáltatás támogatást nyújt a gazdálkodóknak a megfelelő döntés meghozatalában terményeik lepermetezése előtt. Az eredmények adatbázisba rendezve egyedi kétirányú vagy többkomponensű tankkeverék vizsgálatok ezreit tartalmazza.
A továbbiakban új és régi, jól bevált termékeikről beszélt. Elmondta, hogy a YaraMila™ termékcsalád fejlesztése során az optimális hatóanyag arányok kialakítása mellett a kedvező szórhatóságra is nagy gondot fordítanak. A szemcsék nagy szilárdságúak, nem tapadnak össze, és nem porlanak szét. Ennek köszönhetően a raktározás és a szállítás során a minőség nem változik. A szemcsék mérete és sűrűsége közel azonos, ezért a YaraMila™ műtrágyák használata esetén a szemcsék a kiszórt táblán egyenletesen oszlanak el, így a műtrágyázott területen kiváló lesz a szóráskép.
Miért érdemes lombtrágyázni? – tette fel a kérdést. Tudjuk, hogy a gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel sokszor gátolt lehet, akár a környezeti tényezők negatív hatásai (például csapadék hiány), akár a talajtani adottságok miatt (pH, kötöttség, rossz tápanyag-utánpótlásból adódó elemantagonizmus). Sajnos az is előfordul, hogy az adott tápelemből hiány van a talajban. Ilyenkor a tápanyag-ellátás egyik lehetséges módja a lombon keresztüli táplálás. Hatékony módszer abban az esetben is, amikor a növény kritikus fejlődési szakaszában az egyes tápelemek iránt hirtelen megnövekvő igényt elégítjük ki.
A YaraVita™ lombtrágyák esetében, de mindenféle műtrágya esetén is, érdemes végig gondolni, hogy mennyi hatóanyagra van szüksége a növénynek, és azt hogyan biztosítjuk számára. A Yara termékek nagyon nagy koncentrációban tartalmazzák a makro-, és mikroelemeket, így már kis mennyiségű lombtrágya kijuttatásával is sok tápelemhez juttathatjuk növényünket.

Bayer Hungária Kft. – Malagrow Kft. – Monsanto Hungária Kft.

Tóth Erzsébet, Balogh Ernő (hátul), Deme János, Vágner László

Balogh Ernő a Malagrow Kft. termékfejlesztője a cég a YieldON, a hozamfokozó szántóföldi biostimulátorát mutatta be. Elmondta, hogy az utóbbi évtizedben jelentős változások zajlanak a szántóföldi növénytermesztés területén úgy világszerte, mint hazánkban. Egyre nagyobb teret kapnak a precíziós gazdálkodás technológia elemei, egyre több gazdálkodónál figyelhető meg szemléletváltozás a termesztés tekintetében.
A készítmény hazai bevezetésére 2018-ban kerül sor. Az ezt megelőző 2 évben a YieldON-t több mint 60 üzemi (5–10 ha közötti parcellaméret) és számos többismétléses, kisparcellás kísérlet során tesztelték. A kísérletek nem titkolt célja a termék hazai adaptációja volt. A hazai kísérletek esetében kifejezetten arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan működik a termék a mi klímánkon és több szempontból is sajátságos technológiai színvonalunkon. A másik nagyon fontos kérdés a dózisok mellett, a termék hatékonyságának alakulása az adott növénykultúra különböző fenológájában történő kijuttatás esetén. Az így nyert több száz adat feldolgozásával lehetővé vált, hogy a YieldON-t a hazai viszonyokra alapozott dózisokban, a leghatékonyabb fenofázisokban tudják ajánlani partnereink részére.
A három különböző növénycsaládból kivont, biológiailag aktív hatóanyagoknak és a hozzáadott mikroelemeknek (Mn, Zn, Mo) köszönhetően a YieldON javítja a tápanyagok felvételét, a cukrok és a kész tápanyagok szállítását, a sejtosztódás támogatásával pedig növeli a szemek számát és ezermagtömegét, míg az olajsavbioszintézis hatékonyságának fokozásával jelentős mértékben javítja a beltartalmi értékeket is.
Deme János, Malagrow Kft. szaktanácsadója elmondta, hogy az élettani és a kórtani betegségek nagy részét jó erőnléttel, ellenállóbb növényekkel meg lehet előzni, illetve hátrányos hatásuk csökkenthet. Az egész termelési ciklus eredményességét a megfelel palántaneveléssel alapozzuk meg, itt kell a kondicionálást megkezdeni, hogy a növényben potenciálisan meglévő termésmennyiséget a lehet legkisebb veszteséggel érjük el.
Ahhoz, hogy fejlett gyökerű, zömök, egészséges és a termesztésben előforduló környezeti tényezőkkel szemben, az ellenálló, stressztűr palánta céljából a Megafol-t, Plantafol-t.
A kultúrnövények termesztése során a termés mellett jelentős mennyiségű gyökér- és szármaradvány is keletkezik. A termelők érdeke a minél gyorsabb bomlás, hiszen az el nem bomlott szármaradványok számos problémát okozhatnak még a következő évi termesztés során is. Erre a célra ajánlják a Cell’Buster szárbontó és talajkondicionáló baktériumtrágyát, mely hatékony megoldást biztosít az említett problémára. A Megafol-ban vitaminok, aminosavak, fehérjék, betainok és növekedési faktorok egész sora található meg. Rendszeres használata fokozza a kiegyenlített vegetatív növekedést és a termőképességet. Stresszhatás esetén alkalmazva a benne lévő betainok és aminosavak szinergista hatásának köszönhetően, a növény gyorsan és látványosan kiheveri a stresszhatás káros következményeit és ismét fejlődésnek indul.
A cég idén útjára induló Környezetvédelmi Programja keretében egy egészen új szolgáltatást is bevezetnek, visszavásárolják Valagro termékeik kiürült flakonját, zacskóit. A gazdálkodók a kijelölt gyűjtési pontokra vihetik vissza, ahol le is vásárolhatják az érte kapott utalványt.

Dow Agrosciences Hungary Kft. – Hed Land Kft. – Vetco Kft.

Balogh Lajos

Tóth Ákos, a Dow AgroSciences területi képviselője elmondta, hogy a Dow AgroSciences, a DuPont és a DuPont Pioneer cégcsoportok kölcsönös részvénycserével, a The Dow Chemical Company és a DuPont egyesülésével létrejött az anyacég, a DowDuPont vállalat, így egyesített erővel járulhatunk hozzá partnereik eredményes üzleti tevékenységéhez. Főként még szélesebb vetőmag- és növényvédőszer-kínálatot jelent e fúzió. Mindezt pedig a mindennapi életünket javító, a mezőgazdaságot átformáló, fenntarthatóvá tevő új megoldásokkal, az eddiginél is hatékonyabb kutatás-fejlesztéssel. Az így kifejlesztett és a jövőben piacra kerülő új, innovatív termékeink megfelelnek az egyre szigorodó szabályozásnak, és – nem kevésbé fontos szempontként – növelik az agrártermelés termelékenységét és jövedelmezőségét, ezzel pedig a hazai gazdálkodók versenyképességét.
A termékpaletta bővül, de ettől függetlenül még mindig megtalálhatóak a jól bevált szerek is, mint például a Balan, amely biztonságos hatás biztosít száraz időben is magról kelő egyszikűek ellen, vagy a a Bizon, amely a legszélesebb hatású kalászos őszi gyomirtó nagy széltippan és kétszikű gyomok ellen. Sokan vásárolják a Delaro-t, amely egy széles hatásspektrumú felszívódó kalászos gombaölőszer a legkorszerűbb triazol és strobilurin hatóanyaggal. A Dithane 50 éve megbízható partnere a gazdálkodóknak szőlő-, gyümölcs- és zöldségkultúrákban rezisztencia nélkül.
„Erős támasz” a növények levélen keresztüli táplálásában – így szólt a Hed-Land Hungária Kft. részéről Balogh Lajos és Diriczi László előadásának címe.
A növénykondicionáló készítmények nem a vegyszerfelhasználás növelésével, hanem a növények kondiciójának javításával szállnak be a növények egészségének megőrzésébe. A növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok kivonásával és szűkülésével egyre nő a növények kondicionálásából származó növényvédelmi előny szerepe. A Headland szakemberei szerint a megfelelő szintű, fajspecifikus tápanyagellátás lehet a biztosítéka a termesztésbe fektetett tudás, energia és tőke hatványozott megtérülésének. A cég a tápanyagellátás magas szintű hatékonyságát a formulációs technológia fejlesztésével érte el. Ez lehetővé teszi, hogy a levélre permetezett mikroelem még arid körülmények között is áthatoljon a viaszos kutikulán, elérve a belső szállító edénynyalábokat.
A legmodernebb fejlesztések igazolják, hogy az elemek felvételének biztosításán túl egyes formulációk az összeférhetőséget is biztosítják a tankkeverékben. Bizonyos esetekben a termék képes a permetlé kémhatását kedvezően módosítani, illetve a vízben lévő káros ionokat megkötni. Ezáltal válik biztosítottá a legmagasabb fokú hatékonyság elérése. A korszerű formulációk a kijuttatott permetlé jó eloszlását, tapadását és felszívódását is segítik. A Headland termékek használati értéke eltér a tápelemek alap formájú kijuttatásától mind hatékonyságában, mind gazdaságosságában.
A Vertex magas nitrogén tartalmú levéltrágya, amely egyéb mikroelemeket is tartalmaz. A Vertex segíti fenntartani és fokozni a termés mennyiségét stressz okozta problémák esetén, amikor a növényeknek hirtelen tápanyagra van szükségük. Alkalmazása nélkülözhetetlen, kifejezetten hatékony, amikor a növény intenzív növekedési fázisban valamint kedvezőtlen időjárási körülmények között van.
A cég új terméke a Hed-Land Szibér, a szibériai vörös fenyő kivonata. A növények védelmére szolgáló anyag, amely véd a káros UV sugárzás és egyéb abiotikus stresz ellen. Antioxidáns hatás és/vagy szabadgyök-befogás. Ennek segítségével elsősorban a fokozott káros és szabad gyök reakciókkal szembeni védelmet biztosíthatják a szervezetnek. Maximalizálja a növények fejlődőképességét erőteljesen változó környezeti feltételek mellett, vagyis védi a nyövényt a biotikus és abiotikus stressz ellen. Stimulálja a különböző növényi anyagcsere folyamatokat.
A vizsgálatok kimutatták, hogy számos előny származik az Ascophylium nodosum, az Északi tengeri barna alga kivonatot tartalmazó alga készítmény használatakor. A Hed-Land Alga gazdag növényi hormonokban, ezen kívül tartalmaz nitrogént, foszfort és káliumot. Természetes hormontartalmuk növeli a növények stressztűrő képességét (pl. fagytűrés), serkenti a sejtek képződését, a termés mennyiségét és pozitívan alakítja a minőséget is.

Sumi Agro Hungary Kft. – Biolchim Hungary Kft – Bázismag Kft.

Czikó Dénes

A közel negyven éve alapított Biolchim S.p.A. vállalat Olaszország vezető speciális műtrágya és biostimulátor gyártója – mondta el Czikó Dénes a cég magyarországi leányvállalatának területi képviselője. A vállalat öt gyártósorán magas minőségű speciális folyékony, granulált és vízoldékony kristályos műtrágyák, valamint termésnövelő bioregulátor készítmények gyártása folyik. A hazai lerakatokban biztoságosan, a minőséget megóvóan tárolják a szereket.
A fagy, a csapadékhiány, a légköri aszály és napégés megnehezítheti munkánkat. A káros hatásokat azonban átgondolt védekezéssel csökkenteni lehetett. A gondos gazda arra is odafigyel, hogy jól ellássa makro-, mezo- és mikroelemekkel (káliummal, kalciummal, vassal, cinkkel, bórral) a növényeit, hiszen ezek hiányában rögtön apró, nem tetszetős küllemű terméssel „büntetnek” a fák. Szerinte a bór az a mikroelem, amely sohasem hiányozhat a növényből. Erőteljesebb virágzást eredményez, valamint ez felel a szövetek rugalmasságáért is, illetve növeli a cukortartalmat és az eltarthatóságot. A káliumtartalmú lombtrágyák elősegítik a színeződést és a bogyóbeérlelést, a talajkondicionáló anyagok pedig javítja a talajszerkezetet, serkenti a gyökérképződést és növeli a stressztűrést. Napégés és hőstressz ellen szintén bórtartalmú szert javasolnak (cinkkel és mangánnal dúsítva). A bevonat rovareltérítő hatású is.
Részletezve: a K-Bomber speciális össze­tétele révén felgyorsítja az érési folyamatokat, segíti az intenzív színek kialakulását,fokozza a termés minőségét, tárolhatóságát Egyedülálló kálium-citrát és EDTA tartalma révén a tápanyagok a levélen keresztül gyorsan felvehetőek. Felhasználható lombtrágyázásra és öntözőműtrágyaként is.
Ha intenzív gyökereztetésre és termésminőség javításra vágyunk, akkor nagyon jó választás lehet a Sprintalga®, amely alacsony molekulasúlyú peptidek, koncentrált algakivonat (Macrocystis, Ascophyllum, Sargassum) és növényi aminosavak szuszpenziója, mely kettős hatást fejt ki a kijuttatás időpontjától függően. Egyrészt segíti a gyökérzet fejlődését, valamint javítja a termés minőségi paramétereit.
A Nov@ egy magas szervesanyag­tar­talmú talajkondícionáló, mely fokozott gyökéraktivitást, hatékonyabb tápanyagfelvételt, valamint javuló talajszerkezetet tesz lehetővé, a talaj mikrobiológiai aktivitását növeli. Használatával egyöntetűbb a termések, magasabb az össztermés.Kompaktabb lesz a növényállomány, rövidebbek az ízközök.
A Gold Dry a napégés megelőzésére, növényeket érő hőstressz csökkentésére, a meleg, az intenzív napsütés, magas UV sugárzás elleni stressztűrés fokozására használható. Természetes kaolin, bór, cink és mangán tartalmú termék. A légköri aszály esetén a hőstressz ellen kombinálhatjuk aminosavval (Fylloton 1,5 l/ha). A készítmény rendkívül finomra őrölt kaolinport tartalmaz, további hatóanyagai a bórsav, mangán-szulfát és a cink-szulfát. Hatása többrétű: a kezelt gyümölcs felülete fényesebb, piacosabb, gátolja a termésen kialakuló napfény okozta perzselés tünetek kialakulását, rovarkártevőkkel szemben repellens hatású. Általánosan használható minden olyan kultúrában, amelyben fenyegeti a termést a napégés. Almában az ajánlott dózis 5–7,5 kg/ha.

Hozzászólás a cikkhez