Aktuális cikkek

Kentaur 5 G – a talajlakó kártevők ellen

1. ábra – A drótféreg súlyos károkat okozhat a kukoricában – károsítása ellen alkalmazzuk a gázosodó Kentaur 5 G talajfertőtlenítő készítményt

A kukorica és napraforgó termesztését intenzíven végző termelők körében nem kérdés, hogy ezen két kapás kultúra erőteljes kezdeti fejlődésének kulcsa a gyökérzet talajlakó kártevőkkel szemben biztosított hatékony védeleme, valamint a megfelelő robosztus gyökérzet kialakulásához szükséges tápelemarányok biztosítása.


 

Ezen paraméterek eléréséhez csak komplex technológiai megoldásban gondolkodhatunk. Az elmúlt években tapasztalt erős drótféreg ‘invázió’ kétségtelenül bizonyította, hogy a vetéssel egy menetben kijuttatott talajfertőtlenítő szer elhagyása óriási kockázatot rejt magában (1. ábra). Nagy eséllyel valószínűsíthetjük, hogy az Európai Bizottság 2013-ban kibocsátott neonikotinoid típusú rovarölő szereket (imidakloprid, klotianidin és a tiametoxam) szabályozó rendeletének növényvédelmi következménye lett a talajlakó kártevők fokozottabb felszaporodása. Az ellenük történő hatékony védekezés megalapozó része a termésbiztonságnak!
A talajlakó kártevőkkel szemben a vetéssel egy menetben kijuttatható talajfertőtlenítő szerek közül csak a gázosodó tulajdonsággal rendelkező kínál biztonságos megoldást. A Kenatur 5 G mikrogranulált talajfertőtlenítő szer hatóanyaga a klór­pi­rifosz, amely gyakorlatilag a hatáshelyen előfoduló összes kártevő ellen hatékony, gyors és biztonságos védelmet nyújt. A növénybe nem szívódik fel, gázképződésével kontakt módon fejti ki a hatását.
A kártevők gyérítése mellett fontos szempont a csírázó növények kezdeti optimális tápanyag ellátása, amely meghatározza a gyökértömeg kialakulását és a növények kezdeti fejlődésének intenzítását. Ennek egyik előnye, hogy a gyors kezdeti fejlődés elősegítésével a növény hamarabb eléri azt a fejlettségi stádiumot, amikor már kevésbé tudják károsítani a talajlakó kártevők.
A startertrágyázás technológia alkalmazása meghatározó, mivel a kukorica és napraforgó növények kezdeti fejlődésekor a tápanyagok felvételét számos környezeti tényező (hőmérséklet, nedvesség, talajtípus, talaj kémhatás) befolyásolja. A vetéssel egy menetben kijuttatott kiváló oldékonysági tulajdonságokkal rendelkező mikrogranulált startertrágya azonnal elérhető és felvehető a fejlődésnek induló csíranövény számára. Ebben az esetben érdemes olyan mikrogranulátumot választani, amely egyben biológiai hatékonysággal is rendelkezik és mind a növényre, mind a talajéletre stimuláló, pozitív hatást gyakorol. Ilyen startertrágya a Radistart Turbo, amely 10%-os részarányban tartalmazza az Amalgerol talaj- és növénykondicionáló készítményt. Másik lehetőség a Radistart Algit, amelynek biológiai hatását a magas zeolit és alginit tartalom segíti elő.

1. táblázat – A vetéssel egymenetben kijuttatott startertrágya helyzeti előnyt teremt a talajlakó kártevőkkel szemben (Forrás: NTI Tolna megye, 2006, 2007)

A Radistart Turbo vagy Algit startertrágyázás előnyei a következőkben foglalhatók össze:

  • azonnal oldodó és felvehető magas foszfortartalmat biztosít a csíranövénynek;
  • erőteljesen segíti a növény gyökérrendszerének és kezdeti vegetatív szerveinek fejlődését;
  • áthidaló tápanyag felvételi megoldást biztosít átmeneti lehülés, vagy stressz esetén.

A Tolna megyei Kormányhivatalnál korábban végzett vizsgálataink célja az volt, hogy az alkalmazott mikrogranulált startertrágyázás milyen hatást gyakorol elsődlegesen a termésre, másodlagosan pedig a gyökérrendszer erősítésén keresztül milyen kártételi szint figyelhető meg a kukoricabogár lárva károsítása esetén. Mindkét vizsgált évben jelentős terméstöbblet volt kimutatható és önmagában a csak 15 kg/ha Radistart alkalmazása esetén a kukoricabogár lárva IOWA skálán mért kártételi szintje 1,0 értékkel mérsékeltebben alakult (1. táblázat).

A technológia alkalmazása során nagy előnyt jelent ha a talajfertőtlenítést és startertrágyázást egy menetben tudjuk elvégezni. Erre kiváló lehetőséget biztosít az FMC-Agro által kifejlesztett Kentaur 5 G talajfertőtlenítő szer valamint a Radistart Algit starterműtrágya 1:1 arányú keveréke. A keverék dózisa 20 kg/ha, felhasználása a Kentaur 5 G-re vonatkozó szabályok szerint történik.

FMC-Agro Hungary Kft.
www.fmcagro.hu

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Rácz Tibor • Tel.:+36 20 943 8698
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Popovics István • Tel.:+36 30 970 2855
Hajdú-Bihar megye
Tóth Balázs • Tel.:+36 20 456 6275

Hozzászólás a cikkhez