Már nem lesznek túlzsúfoltak a műtrágyás címkék | Magyar Mezsgye | magyarmezsgye.hu
Aktuális cikkek

Már nem lesznek túlzsúfoltak a műtrágyás címkék

Változott a termésnövelő anyagok engedélyezéséről, tárolásáról, forgalmazásáról és felhasználásáról szóló szabályozás.


A termésnövelő anyagok forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről szóló 36/2006 (V. 18.) FVM rendelet módosításának célja, hogy a műtrágyák csomagolása, címkéje, illetve kísérőokmánya átláthatóbb módon, kevesebb, de ugyanakkor elegendő információt tartalmazzon.

Az egyszerűbb címke megkönnyíti a felhasználók eligazodását, a gyártóknak is könnyítést jelent, ellenőrzés esetén pedig a hatóság számára is elegendő információt tartalmaz, mivel a tápelemek elemi és oxidos formája egymásból egyszerűen átszámítható.

A termésnövelő anyagok engedélyezéséről, tárolásáról, forgalmazásáról és felhasználásáról szóló miniszteri rendelet módosítására azért volt szükség, mert általában túlzsúfoltak voltak a címkék és sok irreleváns információt tartalmaztak. A továbbiakban elegendő a tápelemeket egyik formában feltüntetni, mivel egymásból átszámíthatók.

A mikroelemeket tartalmazó műtrágyák csomagolásán, címkéjén, illetve kísérőokmányán felesleges volt a tényleges szükséglet esetén történő alkalmazásra, valamint a túladagolás kerülésére vonatkozó figyelmeztető kitétel, mivel nyilvánvaló, hogy a felhasználók csak tényleges szükség esetén alkalmazzák a termésnövelő anyagot, így az erre történő figyelemfelhívás felesleges.

Forrás: NAK

Hozzászólás a cikkhez