Aktuális cikkek

80 méterig lehetne engedély és bejelentés nélkül kutat fúrni

Nyolcvan méteres kútmélységig eltörölné az engedélyezési és bejelentési eljárást több képviselő, akik pénteken nyújtották be vonatkozó javaslatukat a parlamentnek.


Az indítvány kimondja, hogy engedély és bejelentés nélkül létesíthető a 80 méternél sekélyebb, a házi vízigényt meg nem haladó kút.

Továbbra is engedélyköteles lesz

  • a hideg és termálkarszt készletekbe beavatkozás
  • az az eset, ha érintett a vízbázisok védőterülete
  • továbbá mélységtől és vízmennyiségtől függetlenül a gazdasági célú vízkivétel.

A javaslat kimondja, hogy továbbra is minden esetben biztosítani kell a vízkészletek védelméhez fűződő érdekeket, valamint a vízgazdálkodási, műszaki, biztonsági és vízvédelmi szabályokat. A módosítás érinti az illegálisan létesített, továbbra is engedélyköteles vízkivételt biztosító létesítményeket is. Ez esetben a 2018. december 31-én lejáró moratóriumot 2028. december 31-ig meghosszabbítanák. Ugyanez vonatkozna a 2016. június 3. után engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérően létesített kutakra is.

A kezdeményezők azt is kérik, hogy a jogszabály hatálybalépésétől számított 30 napon belül fizessék vissza a már befizetett illetéket azoknak, akik 2016. június 3. után fennmaradási engedélyt kértek. A javaslat 2018. március 15-én lépne hatályba.

Forrás: MTI

Hozzászólás a cikkhez