Aktuális cikkek

A gomolyasajt-készítés műhelytitkai

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága által indított, „Tanuljunk együtt – Tejipari gyakorlati napok” elnevezésű program őszi, harmadik rendezvényét november 9-én tartották Mosonmagyaróváron.


A kamara élelmiszeripari igazgatósága a Tájékoztatási szolgáltatás keretében a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) üzemében tartotta az őszi, harmadik „Tanuljunk együtt! – Tejipari gyakorlati napok” elnevezésű programját a résztvevők számára. Az érdeklődők előzetesen három különböző téma és időpont közül választhattak: savanyított tejtermékek – joghurt, kefir (október 22. csütörtök); túrókészítés (október 26. csütörtök); gomolyasajt-készítés (november 9. csütörtök).

A programsorozat november 9-i rendezvénye szintén sikeresen zajlott Mosonmagyaróváron. A jelentkezők 9 órától 16:30-ig egy komplex tájékoztatást kaptak az intézet munkatársaitól a sajtgyártás és ezen belül is a gomolyakészítés elméleti és gyakorlati elemeiről. Az előadások során a tej higiénés nyeréséről és a túró feldolgozási fázisainak elengedhetetlen feltételeiről is informálódtak.

A nap további részében a gyakorlatban is bemutatták a gomolyasajt gyártását, amely a jelentkezők különböző szintű felkészültségét és termék-előállító gyakorlatát figyelembe véve kitért a kézi és az üzemi ipari technológia ismertetésére, illetve bemutatására. A nap zárásaként a termékek érzékszervi bírálatát és a tapasztalatok közös értékelését követően minden résztvevő elmondta, hogy neki miért volt fontos részt vennie ezen a rendezvényen, hol tart jelenleg vállalkozása fejlesztésében, milyen tervei vannak a közeljövőben.

Ezzel, a Tájékoztatási szolgáltatás keretében biztosított díjmentes programmal a kamara szeretné segíteni az agrárium azon szereplőit, amelyek az élelmiszer-feldolgozói tevékenységük tökélesítésére törekednek, azokat is, akik most kezdenek bele a saját alapanyaguk feldolgozásába, továbbá azokat is, akik a tevékenységüket régóta folytatják.

A tejipari gyakorlati napok során az interaktív tudástár révén az érdeklődő élelmiszer-feldolgozók közvetlenül a szakemberektől kérdezhetnek és kérdéseikre érdemi választ kaphatnak, ezáltal is hozzájárulva az együttműködési készségük, a környezeti teljesítményük javításához, valamint az erőforrás-hatékonyságuk növeléséhez.

Forrás: NAK

Hozzászólás a cikkhez