Aktuális cikkek

Tájékoztató az aktuális európai és nemzeti szabványokról

A Magyar Szabványügyi Testület honlapján megjelentek a 2017. november 1-től érvényes nemzeti szabványok, valamit a nemzetközi szabványok változásairól szóló információk.


A 2017. november 1-től hatályos nemzeti szabványok

MSZ EN ISO 11290-1:2017 –  Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Listeria monocytogenes és a Listeria spp. kimutatására és számlálására. 1. rész: Kimutatási módszer (ISO 11290-1:2017).

MSZ EN ISO 11290-2:2017 –  Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Listeria monocytogenes és a Listeria spp. kimutatására és számlálására. 2. rész: Számlálási módszer (ISO 11290-2:2017).
MSZ EN ISO 10272-2:2017  –  Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Campylobacter spp. kimutatására és számlálására. 2. rész: Telepszámlálásos módszer (ISO 10272-2:2017).

MSZ EN ISO 21528-2:2017 – Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer az Enterobacteriaceae kimutatására és számlálására. 2. rész: Telepszámlálásos módszer (ISO 21528-2:2017).

MSZ EN 15510:2017 –  Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A kalcium-, nátrium-, foszfor-, magnézium-, kálium-, vas-, cink-, réz-, mangán-, kobalt-, molibdén- és ólomtartalom meghatározása ICP-AESsel.
MSZ EN 15550:2017 –  Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A kadmium- és ólomtartalom meghatározása grafitkemencés atomabszorpciós spektrometriával (GF-AAS), nyomás alatti feltárás után.

MSZ EN 15621:2017 – Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A kalcium-, nátrium-, foszfor-, magnézium-, kálium-, kén-, vas-, cink-, réz-, mangán- és kobalttartalom meghatározása ICP-AES-sel, nyomás alatti feltárás után.

MSZ EN 16939:2017 – Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A tilozin, spiramicin és virginiamicin kimutatása. Vékonyrétegkromatográfia és bioautográfia.
Magyar nyelven; Angol nyelven

Élelmiszer mikrobiológiai szabvány helyesbítése

A Magyar Szabványügyi Testület 2017. november 1-jén közzé tette a MSZ EN ISO 6579-1:2017 „Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Salmonella kimutatására, számlálására és szerotipizálására. 1. rész: A Salmonella spp. kimutatása (ISO 6579-1:2017)” szabvány helyesbítését. Ennek értelmében a 18. oldal 9.5.4.2. szakasz második bekezdésének első sora helyesen: „…5 másodperc – 60 másodpercig…”

Új európai szabványkiadványok

Az európai uniós tagságunkból, ezen belül az európai szabványügyi szervezetekben (CEN, Comité Européen de Normalisation, Európai Szabványügyi Bizottság; CENELEC, European Committee for Electrotechnical Standardization, Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság; ETSI, European Telecommunications Standards Institute, Európai Távközlési Szabványügyi Intézet) való teljes jogú tagságunkból adódó kötelezettségünk az európai szabványok bevezetése magyar nemzeti szabványokként az európai szabványügyi szervezetek által megadott bevezetési határidőn belül.

Az európai szabványügyi szervezetek szabályai szerint az európai szabványok nemzeti szabványként való bevezetése kötelező, nemzeti nyelven való bevezetésük azonban nem. A bevezetési határidők betartása érdekében, a magyar nyelvű bevezetéshez szükséges pénzügyi fedezet szűkössége és a rövid bevezetési határidő miatt, hasonlóan az Európai Unió országai szabványosító szervezeteinek gyakorlatához, Magyarországon is az ún. jóváhagyó közleményes módszert kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy az MSZT az európai szabványt jóváhagyó közleménnyel nyilvánítja magyar nemzeti szabvánnyá, és az európai szabvány angol nyelvű változata a magyar nemzeti szabvány. Ezek a szabványok az MSZT-ben megvásárolhatók.

CEN/TS 17061:2017 –  Foodstuffs. Guidelines for the calibration and quantitative determination of pesticide residues and organic contaminants using chromatographic methods.

CEN/TS 17062:2017 –  Foods of plant origin. Multimethod for the of pesticide residues in vegetable oils by LC-MS/MS.

EN ISO 21294:2017 –  Oilseeds. Manual or automatic discontinuous sampling (ISO 21294:2017).

(Forrás: MSZT)

Hozzászólás a cikkhez