Aktuális cikkek

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara: küldötteket választanak

Bizonyára emlékeznek még arra, hogy a legutóbbi települési illetve országgyűlési választásoknak milyen nagy jelentősége volt. Arról döntöttünk, hogy kik vezessék Magyarországot és településünket. A mezőgazdaságban dolgozók életében hasonlóan fontos esemény következik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2017. november 3-án tartja megyei küldötteinek választását, akik maguk közül fognak megyei elnököt választani.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az elmúlt öt évben hatékonyan segítette tagjai munkáját. A helyi gazdálkodók a sokféle szolgáltatásból leginkább az adómentes bevételt eredményező őstermelői igazolványok rendszerének fenntartását érzékelték. Az Európai Unió mezőgazdaságot támogató alapjából a gazdálkodóknak összességében jelentős nagyságrendű támogatást sikerült lehívni a helyi falugazdászok segítségével. Jövő év tavaszának jelentős eseménye lesz, hogy kiépül, és működésbe lép az Országos Jégelhárító Rendszer, ami után a gazdáknak kevésbé kell félni a jégesőtől.

A választás azért lesz a következő éveket meghatározó esemény, mert a megválasztott elnök illetve az Őt jelölő szervezet dönt arról, hogy a kamara mezőgazdaságot támogató tevékenysége a termelői kör melyik része felé irányuljon.

A választásra megyénkben két jelölő szervezet állít jelöltet. Az egyik a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Ez a szervezet elsősorban a nagyüzemek, nagyvállalkozások, szövetkezetek érdekképviseleti szervezete, tevékenysége ennek a körnek a kedvező helyzetbe hozására irányul.

A másik szervezet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ). Fő feladatának az őstermelők, családi vállalkozók érdekeinek képviseletét tekinti, ennek a körnek a kiszolgálására törekszik az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően. Ez a szervezet a választásra jelentkezve benyújtotta 17 támogató szervezet (terméktanácsok, szakmaközi szervezetek, termelői egyesületek) támogató nyilatkozatát is.

A választásra jogosult minden agrárkamarai tag, kivéve azokat, akik őstermelői igazolványukat nem érvényesítették a 2017-es évre. A választási névjegyzék az Agrárkamara honlapján elérhető (www.nak.hu). A szavazásra 2017. november 3-án reggel 6 órától 18 óráig lesz lehetőség. A megye 31 db szavazókör pontos helyszínét táblázatban itt megtalálhatja.

Kérjük a szavazásra személyes irataikat (személyi igazolvány, lakcímkártya) hozzák magukkal, cégképviselők az ezt igazoló dokumentumokat. Többes cégképviselet esetén nyilatkozat alapján csak egy fő szavazhat.

A településeket és a hozzá tartozó szavazókörzeteket itt megtalálhatja!

Ha további információra van szükségük, keressék falugazdászukat! Segíteni fog.

Sz-Sz-B Megyei Gazdakörök Szövetsége

Hozzászólás a cikkhez