Aktuális cikkek

Támogatás gluténmentes sütőipari alapanyagok előállításának kutatás-fejlesztésére

A GOF-HUNGARY Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló Korlátolt Felelősségű Társaság és a „KOR-AN 98” Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciumi együttműködés keretében 627,28 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” tárgyú pályázati kiíráson. A projekt keretében 1,13 milliárd forintból finom és versenyképes gluténmentes pékáru előállítására alkalmas lisztkeverékek kerülnek kifejlesztése, a gluténmentesség igazolásához és dokumentálásához szükséges nyomon követhetőségi rendszer kialakításával, a gyártáshoz szükséges malomipari technológiák kifejlesztésével.


A GOF-HUNGARY Kft. 2004-ben termelői értékesítő szervezetként 44 tulajdonos-taggal jött létre azzal a céllal, hogy a közös fellépés eredményeként keletkező profitból olyan beruházásokat tudjanak megvalósítani, amelyekkel a termékek magasabb feldolgozottsági fokkal, nagyobb hozzáadott értékkel jelenhetnek meg a piacon. A társaság fő tevékenysége egyrészről az inputanyagok (vetőmagok, műtrágyák, stb.) beszerzése, másrészről a megtermelt termények értékesítése. A közös munka eredményeként a GOF Hungary Kft. hazánk harmadik legnagyobb repce exportőre, a búza felvásárlási és értékesítési volumen is évről évre nő.

Jelen beruházás során a konzorciumi partner a „KOR-AN 98” Kft. 1997-ben jött létre. Fő tevékenysége gabonafélék (kivéve: rizs), hüvelyes növények, olajos magok termesztése.

Napjainkban az élelmezés területén egyre inkább előtérbe kerülő téma a lisztérzékenység, mely akár élethosszig tartó szigorú gluténmentes diétát eredményezhet. A gluténmentes termékek iránti kereslet nő, a piacon fellelhető termékeket azonban jellemzően manufakturális szinten állítják elő, ami nagyon magas árszintet és sok esetben nem megfelelő elfogadható minőséget eredményez.

Ehhez kapcsolódva a Széchenyi 2020 program keretében jelen K+F projekt során megvalósítandó kutatás-fejlesztési tevékenység eredményeként a konzorciumi tagok megvizsgálják, hogy mely gluténmentes növények termeszthetőek ipari mértékben. A kutatási eredményeket felhasználva egy ipari méretű, gluténmentes sütőipari alapkeverékeket előállító üzem kifejlesztése valósul meg.

Hozzászólás a cikkhez