Aktuális cikkek

Támogatott szaktanácsadás

Győrffy Balázs

Nagy várakozás előzi meg a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó egyéni és csoportos támogatott szaktanácsadás indulását. A támogatási keretösszeg 13,9 milliárd forint.


– A szolgáltatást legutóbb 2014-ben lehetett igénybe venni a korábbi ÚMVP támogatásból. Jelenleg a Vidékfejlesztési Program forrásából valósulhat meg a támogatott szaktanácsadás – közölte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.
A támogatási kérelmeket a korábbitól ellentétben már nem a gazdálkodó nyújtja be, hanem a szolgáltatást nyújtó szervezet. A szolgáltatást pályázati úton kiválasztott szolgáltató szervezetek nyújthatják kizárólag aktív státuszú, a meghatározott tématerületekre jogosultságot szerzett szaktanácsadók közreműködésével.
A kamara és a kormány között létrejött együttműködési megállapodásban foglaltaknak megfelelően a NAK feladata egy egységes gazdatámogató rendszer működtetése. Ennek megvalósítása érdekében kerültek a NAK-hoz 2014 elején a falugazdászok, majd 2014 októberétől az Országos Szaktanácsadási Központ feladatai (a mai Herman Ottó Intézettől, a korábbi Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettől).
A gazdálkodók évente egyéni szaktanácsadás esetén maximum 800 eurót, azaz 240–250 ezer forintot, míg csoportos esetén 150 eurót – 45–50 ezer forintot – vehetnek igénybe éves szinten. Vagyis egy évben összesen 950 euró, megközelítőleg mintegy 300 ezer forint áll rendelkezésre.
A kamara nyilvántartása szerint jelenleg 998 fő aktív szaktanácsadó dolgozik az ágazatban, akik közül 498-an teljesítették a támogathatóság minimum feltételét.

Hozzászólás a cikkhez