Aktuális cikkek

Védjegyként jegyzik be a GMO-mentes jelölést

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalnál is bejelentette a GMO-mentes jelölést a földművelésügyi tárca.


A Földművelésügyi Minisztérium a védjegyként is bejelentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalnál a GMO-mentes jelölést – írta a vg.hu.

Ez fokozott biztonságot jelent majd a fogyasztóknak és az előállítóknak egyaránt – derült ki Nagy István előadásából.

A földművelésügyi tárca miniszterhelyettese az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár keretében tartott szakmai eseményén rámutatott: a hazánkban bevezetett GMO-mentes jelölés tájékoztató és piacteremtő funkciót is jelent. A GMO-mentesként jelölt állati eredetű termék azt jelenti, hogy az adott állat GMO-mentes takarmányt fogyasztott. Növényi eredetű termékek esetében pedig a jelölés azt jelenti, hogy a termék nem tartalmaz GMO-t. A GMO-mentes jelölés alapvetően lehetőséget, és nem kötelezettséget jelent az élelmiszer-előállítóknak – hangsúlyozta az államtitkár.

Emlékeztetett: Magyarországon a GMO-mentes mezőgazdasági stratégia eredményeképpen GM-növényt soha nem engedtünk köztermesztésbe, és szigorúan ellenőrizzük a vetőmagok, szaporító anyagok GMO-tartalmát, ezzel is garantálva, hogy a hazai mezőgazdasági termelésből származó növényi alapanyagok GMO-mentesek legyenek.

A most védjegyként bejegyzés előtt álló GMO-jelölést szabályozó rendeletben előírt feltételeknek való megfelelés esetén az élelmiszer gyártója a csomagoláson feltüntetheti a GMO-mentességet jelző szöveget. A jelölés megszerzéséhez a termék előállítójának biztosítania és igazolnia kell, hogy az összetevők nem tartalmaznak GMO-t, állati eredetű termékeknél azt is, hogy az állatokat GMO-mentes takarmánnyal etették és a GMO-mentes etetés ténye az élelmiszerláncban nyomon követhető.

Növényi összetevőkön akkor alkalmazható a jelölés, ha az adott növény géntechnológiával módosított változatát élelmiszerként vagy takarmányként engedélyezték az Unióban, de a jelölt élelmiszer nem tartalmaz GMO-növény származékot. Jelenleg a kukorica, a szója, a repce, a gyapot és a cukorrépa engedélyezett az unióban, tehát a GMO-mentes jelölés is ezen növényekre és a belőlük származó élelmiszerekre lesz alkalmazható. Nem lehet tehát például az almát vagy a sárgarépát GMO-mentességre utaló jelöléssel ellátni, hiszen az azt sugallná, hogy ezeknek van génmódosított változata, holott minden alma és sárgarépa GMO-mentes. Állatok tekintetében – a vadállatokat kivéve – minden, táplálkozásában nyomon követhető állattól származó élelmiszerre alkalmazható a jelölés, valamint a mézre és más méhészeti termékekre is.

Hozzászólás a cikkhez