Aktuális cikkek

Hatékony védelem a napégés és a hősokk ellen

A nyári intenzív napsugárzás időszakában a napégés és a hősokk következtében fellépő veszteségek egyre növekvő problémát jelentenek a szabadföldi termesztésben. Önmagában a napégés, a károsítás mértékétől függően akár 10-15%-nyi kieső termést is eredményezhet, mely intenzív termesztési körülmények esetén almában 5.000-7.500 kg/ha, ipari paradicsomban 10.000-15.000 kg/ha, kápia paprikában 5.000-7.500 kg/ha, görögdinnyében, hagymában 8.000-12.000 kg/ha értéktelen termésnek felel meg. Ezt a veszteséget tovább súlyosbíthatják a túlhevülés miatt kedvezőtlenné váló növényélettani folyamatokra visszavezethető kiesések.
Nyári, tiszta időben a napból érkező káros ultraibolya (UV) sugárzás, valamint az infravörös (IR) tartomány okozta túlhevülés együttesen felelősek a napégéses tünetek és a hősokk kialakulásáért. A lombozat és a termés az intenzív IR sugárzás következtében a levegő hőmérsékleténél lényegesen – akár 15-18°C fokkal – magasabb hőmérsékletet érhet el, s ehhez párosul a káros UV-B sugárzás sejtroncsoló hatása. A tartós fényhiányos időszakot követő sugárzás (expozíció) is okozhat ún. fotooxidatív napégéses tüneteket, mindezt viszonylag alacsony hőmérsékleten.

A termésen megjelenő napégéses nekrózis tünetek mellett az erős besugárzás és a magas hőmérséklet egy bizonyos ponton túl már gátolja a fotoszintézist, mely minőségi és mennyiségi veszteséghez vezet.
Indokolt tehát, hogy a kultúrnövényeket érő intenzív besugárzás mértékét lehetőség szerint korlátozzuk. A termesztés-technológiával és a fajta megválasztásával arra kell törekedni, hogy kellő lombozatot alakítsunk ki, amely árnyékolva védi a terméseket, azonban ez önmagában gyakorta kevés a problémák megelőzéséhez.
Léteznek különböző, hatékony árnyékolási módszerek (jégháló, raschel-hálós takarás), ám telepítésük jelentős beruházási költséggel jár, s így nem minden ültetvényben célszerű az alkalmazásuk.
A túlzott napsugárzás elleni védelemre a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, amikor a növények felületét speciális védőbevonattal látjuk el. Ez esetben lényegében egy „fehér festéssel” növeljük a felület fényvisszaverő képességét (albedóját), így csökkentve a növényzetet érő direkt sugárzás mértékét. Erre a célra a talkum, a kaolin és legújabban a kalcium-karbonát kristály hatóanyagú készítmények alkalmazhatóak. Fontos azonban kiemelnünk, hogy a különböző hatóanyagú bevonatképzők hatásukban jelentősen eltérnek egymástól.
A felületi fényvisszaverés növelése fehérítéssel önmagában nem jelenthet tökéletes megoldást, mivel a visszavert fény a növény számára nem hasznosul. A kultúrnövényeknek folyamatos fényellátásra van szüksége az optimális fejlődéshez, ám ha a bevonat azon időszakokban is visszaveri a fény jelentős részét, amikor viszonylag alacsony a napból érkező sugárzás, az kedvezőtlenül hat a fotoszintézisre, s ez a termés minőségében és mennyiségében is megnyilvánul. Következésképpen olyan megoldásban érdemes gondolkodnunk, amellyel a napégés és a hősokk elleni védelem mellett folyamatosan biztosítani tudjuk a növények számára szükséges fénymennyiséget.
Növénytermesztési szempontból a legkedvezőbb állapot az, amikor nyári időszakban a vékony felhőrétegen keresztül szóródó fény érkezik a növényekre. Ekkor lényegesen alacsonyabb az UV és az IR hullámhosszok intenzitása, ugyanakkor a PAR fotoszintetikus 400-700 nm közötti látható fénytartomány szinte veszteség nélkül jut el a felszínre. Ezen jelenség alapján fejlesztik a speciális növényház-burkoló diffúz-fóliákat és bizonyos üvegházi árnyékoló festékeket; logikus elgondolás, hogy ezt az elvet alkalmazzuk a bevonatképző készítmények esetében is.
A DeccoShield mikronizált CaCo3 kristály hatóanyaga kiváló megoldást biztosít, mivel a beérkező sugarakat – a korábban alkalmazott talkum és kaolin hatóanyagokhoz viszonyítva – sokkal hatékonyabban szórja szét és az így kialakult diffúz fény a növények számára folyamatosan hasznosítható marad. A felületet borító mikrokristályok „prizmaként” szórják be a sugarakat a lombozat árnyékos részeibe, így a bevonat nem gátolja a növény fényellátását, mégis hatékony védelmet nyújt a közvetlen napsugárzás okozta problémák kialakulása ellen.

Mi a DeccoShield?

A DeccoShield egy kiemelkedően magas hatóanyag-tartalmú mikronizált kalciumkarbonát lombtrágya. A rendkívül finom szemcséjű bevonat tartós és egységes fedést biztosít a növények lombozatán és termésein. A DeccoShield adagolásban előírt dózisú, megelőző kijuttatása hatékonyan segíti a növény napégéssel és túlhevüléssel szembeni védelmét. A terméseket borító filmszerű homogén bevonat védelmet nyújt az UV-sugarakkal szemben, csökkenti a sugárzás hőmérséklet-növelő hatását és növeli a szórt fény mennyiségét. A DeccoShield alkalmazásával a lombozatba többlet fényt juttatunk, mely egyenletesebb színeződést és minőségjavulást eredményez.

A DeccoShield használatának előnyei:

  • 3-5° C-kal alacsonyabb termés- és növényhőmérséklet
  • kisebb napégési kockázat
  • kevesebb vízfelhasználás
  • egyenletesebb színeződés
  • magasabb első osztályú termésarány
  • organikus felületi bevonat
  • tartós, esőálló fedőréteg


A DeccoShield szinte minden kultúrnövény esetében használható, pl.: alma, körte, barack, szamóca, szőlő, paradicsom, paprika, dinnye, hagyma. Ajánlott dózisa: 5 és 20 l/ha közé esik, a kezelendő felület méretétől függően. Általában a terméskötődést követően, szükség esetén többszöri kijuttatással érdemes bevonatot képezni a termésen és a lombozaton. A dózis és a kezelések száma függ a besugárzás erősségétől és a lehullott csapadék mennyiségétől. A lombozaton és a termésen képzett bevonat a növekedés, a szél és az intenzív csapadék hatására fokozatosan kopik, lemosódik. A betakarításkor a termésen esetlegesen maradt bevonat ártalmatlan, törléssel könnyedén eltávolítható.


Bővebb információ:
Deme János szaktanácsadó,
Tel.: +36 30 746 6495
Tőzsér Csaba szaktanácsadó,
Tel.: +36 30 705 2442

Hozzászólás a cikkhez