Aktuális cikkek

A HW pótkocsik jelene és jövője

Bizonyára nem ismeretlenek a volt NDK-s HW-80-as mezőgazdasági pótkocsik típusai. Ezek rendkívül megbízhatóan üzemeltek a mezőgazdasági szállítások során.


A rendszerváltozás után sajnos a gyártó cég egy ideig nem forgalmazta Magyarországon a termékeit. 2002-ben ért meg a lehetőség arra, hogy ismét visszajöjjön a magyar piacra, ezért megalakult a CONOW-HW Pótkocsi Kft. melynek a gyártó a közvetlen tulajdonosa és a pótkocsik magyarországi forgalmazását generál importőrként végzi.
Az elmúlt években nem csak a komplett pótkocsik hiányoztak a magyar piacról, hanem az eredeti német alkatrészek is, ezért cégünk ezek forgalmazásával is foglalkozik, melyek igen kedvező árfekvésűek. A HW-80 pótkocsik alváza és futóműve megegyezik a régi kiadásúakkal, így nem gond, hogy milyen évjáratúval rendelkeznek már.
Ennek ellenére a HW pótkocsik mégis megújultak. A felépítmények – melyek külön is megvásárolhatók – a mai kor követelményeihez igazodnak mind minőségben, mind kivitelben, változatosságban és masszívságban. Többféle modellváltozat készül, például 1, 2 és 3 oldalra billenő, 90, 120, 140 vagy 160 centiméteres oldalmagasságú, különböző vetőmag- és műtrágya feltöltő csigával felszerelhető. Terhelhetőség szempontjából három típussal állunk vásárlóink rendelkezésére, a hagyományos 12 tonna össztömegű mellett a legkedvezőbb árfekvésű és egyben a legkedveltebb a 15, valamint a 18 tonnás változatból mindenki számára legmegfelelőbbet választhatja. A speciális kialakítású 15–20 m3-es terményszállító felépítményűek mellett egyre népszerűbb a kb. 22 m3-es univerzális pótkocsi is, mely tömítettsége és hidraulikus nyitószerkezete miatt kiválóan alkalmas siló, szerves trágya, gabona, vagy raklapos áru szállításra is, tehát egész éves használatot tesz lehetővé. Az egy és kétkörös légfékrendszerrel ellátott pótkocsi körülbelül 45 kW motorteljesítményű erőgéppel 25 km/h vagy 40 km/h sebességgel vontatható. Bátran állíthatjuk, hogy bármilyen egyedi igényeket is ki tudunk elégíteni a meglévő közel 30 féle változatból. A széles felhasználási lehetőségek, a megbízhatóság, valamint a több évtizedes felhasználói tapasztalatok alapján kijelenthetjük, hogy minden kedves régi és jövendőbeli HW pótkocsi tulajdonos megfelelő eszközre számíthat munkája során.
A CONOW-HW Pótkocsi Kft. a már jól ismert és közkedvelt német gyártmányú HW 80-as pótkocsik forgalmazása mellé, felvette programjába a lengyelországi Metal-Fach gyár kiváló minőségű nagybála szállító járműveit is.

Gyuris Gyula
ügyvezető (Tel.: +36-30-9354-762)

Hozzászólás a cikkhez