Aktuális cikkek

Természetes megoldás a szklerotínia ellen

Gombafonalak és szkleróciumok a repceszárban aratás után

Önnél hány évente kerül ugyanabba a táblába napraforgó vagy repce, esetleg szója? Még ideális vetésforgó mellett sincs teljesen biztonságban a fehér penészes rothadástól. Van azonban egy biológiai szövetségesünk a kórokozó ellen.


A fehérpenész rothadás (Sclerotinia sclero tiorum) gombája egy polifág kórokozó, több száz gazdanövénye van. Három nagy szántóföldi kultúránkat is „kedveli”: a repcét, a napraforgót és a szóját. A gomba betegség kitartóképletei, a szkleróciumok, 10–20 éven át is ugrásra készen várják a tápnövényüket. Ott, ahol szűk a vetésforgó, óriásivá nő kórokozó nyomás a földben, és egy nedvesebb évjáratban a fehér penészes szártő rothadás a repcetermés 40–50%-át is elviheti. Zárt állományokban – ha a fertőzéshez szükséges ideális körülmények fennállnak –, akkor a gomba mindig jelen van 5–10%-os mértékben.

Győződjön meg róla a saját szemével!

Aratás után a tarlón maradt repceszárat nyissa szét. Néhány próbálkozás után meg fogja találni benne a szállítószövetet behálózó fehér micélium szövedéket és a fekete szkleróciumokat is. Ezeket fogja betárcsázni, és kockáztatni velea következő években a termést. Totális megoldás sajnos nem létezik a fehérpenész-problémára, reális cél ként csak a kórokozók számának minimalizálását tűzheti ki célul – de ezt meg is kell tennie.

Coniothyrium spórái (dudorok) az elpusztított szklerócium felületén

Természetes szövetséges

A talajban élő Coniothyrium minitans hiperparazita gomba a szkleróciumokkal táplálkozik. Ennek spóráit és micéliumait tartalmazza a Contans nevű biológiai készítmény (de a biológia termés növelő ként törzskönyvezett Öko-ni is). A képen egy szklerócium lát ható, amelyik kel a Coniothyrium végzett. A felületén az apró dudorok már a hiper parazita gomba spórái. A természetes gombaölő anyagot magágy készítéskor érdemes bedolgozni a talajba, vagy preemergensen is ki permetezhető, ha belátható időn belül esőre számítunk – mert a gombának be kell jutnia a talajba. Rend szeres használata mellett jelentősen csökkenthető a talaj szkleróciumtartalma.

Hozzászólás a cikkhez