Aktuális cikkek

Agrokerti Party – gyakorlati gépbemutatóval

Több mint négyszáz résztvevőt, köztük gyártókat, forgalmazókat és végfelhasználó partnereket egyaránt üdvözölhetett Pintér István vezérigazgató az Agroker Holding Zrt. Fehérgyarmati Regionális Központjában, ahol immár hatodik alkalommal rendezték meg a nagy sikerű Agroker Partyt.


A rendezvénynek két irányú üzenete is van. Egyik, az, hogy a gyümölcs ágazatban felhasznált korszerű növényvédő szerek, termésnövelő anyagok már nem csupán a termés mennyiségének, de a termés minőségének a növelését is képesek szolgálni. A másik pillére pedig a gépesítés, amely fejlesztéseiben érzékenyen reagál tendenciákra. Megkerülhetetlen mai problémája a mezőgazdaságnak is a munkaerő, sőt a szakképzett munkaerő hiánya. A mezőgazdasági gépben olyan újításokkal állnak elő a gyártók, amelyek több kézi munkaerőt képesek kiváltani – mondta köszöntőjében az  Agroker Holding Zrt. vezérigazgatója.

Pintér István

A megnyitót követően az Agroker partnerei osztottak meg hasznos információkat a jelenlévőkkel. Előadást tartottak a Malagrow Kft., a Biolchim Kft., a Jeli 2000 Kft., a Fertechnik Kft. és a Bayer Hungaria Kft. képviselői, szaktanácsadói.

Deme János

Deme János, a Malagrow Kft. szaktanácsadója szerint a minőségi termékeket mindig el lehet adni, ehhez azonban elengedhetetlen az eltarthatóság növelése, illetve a gyümölcsök megfelelő kalciumpótlása, ami a sejtváz stabilitásának fokozásában játszik fontos szerepet. Azonban ha a gyökérre vagy a lombra juttatjuk ki ezt a hasznos mezoelemet, akkor a kalcium 90%-a nem a gyümölcsre vándorol, hanem a növény egyéb részeire. Éppen ezért ügyelni kell arra, hogy közvetlenül a termés felületét borítsuk be vele, bár néhány fajta genetikailag kevés kalciumot képes felvenni. Jó tudni, hogy az intenzív növekedés és a szárazság kivonja a gyümölcsből a kalciumot, éppen ezért tanácsos rendszeresen pótolni. Terméküket, a Calbit C-t lombtrágyaként alkalmazva javíthatjuk a minőséget és a tárolhatóságot. Az egyedi természetes LSA (ligninszulfonsav) komplex képzőnek, a Quillaja saponaria növényi kivonatnak és egyéb szerves összetevőinek köszönhetően a legbiztonságosabb, leggyorsabb és leghatékonyabb kalcium lombtrágyák egyike. Kitért a napsütés káros hatásaira is, amely tavaly is komoly problémát okozott több termelőnél. A Malagrow Kft. a Decco Shield terméket ajánlja a megelőzéshez. A készítmény bevonatot képez a gyümölcsön, ami visszaveri a káros sugarak egy részét, és csökkenti a gyümölcshús hőmérsékletét. Az ajánlott dózis 5-10 liter/hektár, és bár kiválóan tapad, nagyobb eső esetén újra kell permetezni a növényeket. A Sweet egy természetes színeződést és minőséget javító biostimulátor. Természetes módon segíti az érést, növeli a cukortartalmat, javítja a színeződést, ami jobb minőségű termést eredményez. Megafollal (1-2 L/ha) és/vagy Plantafol 5-15-45-tel (2-4 kg/ha) kombinálva tovább fokozható a hatás.

Czikó Dénes

A fagy, csapadékhiány, légköri aszály és napégés egyaránt sújtotta idén az almaültetvényeket, vagyis a gyümölcsfáknak egyre szélesebb körű kihívásokkal kell megbirkózniuk – mondta előadásában Czikó Dénes, a Biolchim Hungary Kft. szaktanácsadója. Ahogy mondta, a bór az a mikroelem, amely sohasem hiányozhat a növényből. Erőteljesebb virágzást eredményez, valamint ez felel a szövetek rugalmasságáért is, illetve növeli a cukortartalmat és az eltarthatóságot. Erre a cég a Boromin Gel nevű terméküket ajánlja, mely jobb termékenyülést eredményez, a szövetek rugalmasságát segíti így gátolva meg a repedést. A káliumtartalmú lombtrágyák elősegítik a színeződést és a bogyóbeérlelést, a talajkondicionáló anyagok pedig javítja a talajszerkezetet, serkenti a gyökérképződést és növeli a stressztűrést. A Nitrocam kalcium, magnézium és salétromsav speciális formulációja. A tápelemek erős és stabil kötésben vannak az oldatban. Levélen és gyökéren keresztül kiválóan felvehető (a nitrát-N jó transzlokációs hatása miatt). A savas kémhatás kedvezően hat a tápanyagfelvételre és fokozza a lombon keresztüli hatékony behatolást A Molibdén a klorofill szintéziséhez nélkülözhetetlen valamint segíti az ásványos Nitrogén szerves Nitrogénné alakulását a levélben. A K-Bomber speciális összetétele révén felgyorsítja az érési folyamatokat, segíti az intenzív színek kialakulását, fokozza a termés minőségét, tárolhatóságát. Egyedülálló Kálium-citrát és EDTA tartalma  révén a tápanyagok a levélen keresztül gyorsan felvehetőek. Felhasználható lombtrágyázásra és öntözőműtrágyaként is. A Fylloton egy speciális növényi alapú aminósavak kivonatát tartalmazó lombtrágya, mely a növény stressztűrőképességét fokozza. Jégverés, fagykár, herbicid sokk után segíti a haszonnövény gyors regenerálódását. A növény számára energiát takarít meg  mivel olyan szerves összetevőket visz be a növénybe melyeket a növénynek így nem kell teljes mértékben az alap összetevőkből felépíteni. Serkenti a sejtosztódást, hajtásnövekedést, amikor a környezeti hatások miatt a növényi felépítő folyamatok drasztikusan lelassulnának.

Az előadásokat követően gyakorlati gépbemutatóra került sor az Agroker telephelyén lévő gyümölcsültetvényben. A számos ápolási és gyümölcs-betakarítási gépkombináció mellett bemutattak egy innovatív kormányzási rendszer kísérlet eredményeit is. A kertészeti gépbemutatónak 26 aktív munkapontja volt, melyben 49 db gép vett részt.

Hozzászólás a cikkhez