Aktuális cikkek

Malagrow nyári tanácsok

Az idei, szokatlanul hűvös, fagyokban bővelkedő tavasz megtizedelte a még virágzó gyümölcsültetvényeket és kárt okozott a kis terméskezdeményekben. Volt, ahol „csak” termésritkító hatása volt a fagynak, ezáltal a fennmaradó gyümölcs méretben, darabosságban kompenzálhat valamennyit a kiesésből. Általános tapasztalat, hogy ott, ahol mutatkozik érdemi termés, a gazdák igyekeznek mindent megtenni a termés mennyiségi és minőségi növelése érdekében.

Alma esetében számolni kell a rosszabb termékenyülés következtében fellépő kalciumhiánnyal és a rosszabb színeződéssel.
A kalciumhiányra érzékeny fajták (Jonagold, Jonagored, Mutsu, stb.) és az M9-, M26-os alanyon lévő ültetvények esetén hatványozódhat a probléma.
Calbit C többszöri, 6-8 alkalommal történő, 2,5-3 l/ha dózisú kijuttatásával ellensúlyozni lehet a probléma mértékét.

A csonthéjasok érésének kezdetén szintén szükség van kalciumos kezelésekre (Calbit C), ezzel ugyanis megerősíthető a héjszerkezet, amitől ruganyosabbá válik a gyümölcs, kevésbé sérül kézi szedéskor, illetve kisebb lesz a léveszteség rázott meggy esetén.

A fagyok késői utóhatása, hogy nehezebben alakul ki az alma körpirossága, fedőszíne.
A poliszacharidokat és összetett cukrokat tartalmazó
Sweet segítséget nyújthat a színeződés és az érési folyamatok felgyorsításában. Étkezési meggynél, cseresznyénél, szilvánál, baracknál, bodzánál pár nap koraiságra is szert tehetünk a használatával, időben közelebb hozza egymáshoz a korona belső és külső részén lévő gyümölcsök érését. A szüret előtt 8-10 nappal kijuttatott Sweet (2-3 l/ha) kiegészítésére a kálium-túlsúlyos Plantafol 5.15.45
(2-4 kg/ha) mellett egyre többen választják a
Plantafol 0.25.50-et, mivel a legújabb kutatások szerint a kálium mellé adagolt foszfor hatására még látványosabb a színeződés.

A termés méretét növelő Megafol hatására javul a fotoszintézis, ezáltal fokozódik a nedvkeringés és a tápanyagáramlás.
A
Megafol (2 l/ha) mellé adagolt Plantafol NPK lombtrágyák gyorsan felvehető tápanyagokat biztosítanak a sejttelítődés fázisában. Kezdeti időszakban a kiegyenlített Plantafol 20.20.20 (2-4 kg/ha) összetételt javasoljuk, a fajtára jellemző méret kialakulását követően, színeződés kezdetén pedig a Plantafol 5.15.45 vagy a Plantafol 0.25.50 (2-4 kg/ha) káliumtartalma járul hozzá a megfelelő szín- és ízanyagok kialakulásához.

Június végén, július elején megindul a következő évi rügydifferenciálódás. Ilyenkor érdemes a magas bórtartalmú Boroplus-szal (1 l/ha) és foszfor-tartalmú lombtrágyával, Plantafol 10.54.10-zel (2-3 kg/ha) többszöri alkalommal feltölteni a fák készleteit. Almában magnézium és mangán hiányában Golden fajtakör esetén erőteljes lombhullásra számíthatunk. Ezt a Brexil Multi 2 alkalommal (2 kg/ha dózissal) történő kijuttatásával mérsékelhetjük.

Újdonság a Malagrow Kft. kínálatában a DeccoShield nevű készítmény, amely a vegetációs idő alatt több alkalommal, 5-20 l/ha dózissal kijuttatva csökkenti a gyümölcsök napégését.

Bővebb információ:
Deme János, szaktanácsadó:
+36 30/746 6495
Tőzsér Csaba, szaktanácsadó:
+36 30/705 2442

Malagrow Kft. • Szolnok, Újszászi út 38.
Telefon: +36 56 514-160 • Fax: +36 56 515 050
www.malagrow.hu

Hozzászólás a cikkhez