Már Kárpátalján is felbukkant az afrikai sertéspestis! | Magyar Mezsgye | magyarmezsgye.hu
Aktuális cikkek

Már Kárpátalján is felbukkant az afrikai sertéspestis!

Illusztráció

Jelentősen nőtt az afrikai sertéspestis betegségben elhullott vaddisznók, illetve házi sertések száma Európában az elmúlt időszakban. A vírus terjedésének nyári növekedése a korábban fertőzött területeken is kimutatható volt, és ez a vaddisznók nagyobb mértékű nyári mozgásával is kapcsolatban áll.

A közelünkben, Kárpátalján a decemberi és májusi eseteket követően júliusban is kimutatták a vírust egy elhullott vaddisznó teteméből. Csehországban a vírust először június 26-án mutatta ki az Állami Állategészségügyi Szolgálat, az eltelt szűk két hétben pedig már 24 vaddisznó esetében igazolódott a betegség jelenléte.

Ukrajna szinte teljes területéről érkeznek bejelentések a betegségről, a hazánkhoz legközelebb eső területen, Kárpátalján a 2016. decemberi és 2017. május végi esetet követően egy újabb, Zárnya település közelében talált, elhullott vaddisznó teteméből mutatták ki a vírust. Lengyelország az elmúlt két hétben 12 esetben házi sertésben (háztáji és telepi állományokban), 40 esetben pedig vaddisznóban mutatta ki a vírust a korábban is érintett két vajdaság területén.

A hatósági intézkedések mellett kiemelten fontos az állattartók, a vadászok és a lakosság közreműködése is. Ha valaki elhullott vaddisznó tetemet lát, értesítse a hatóságot a NÉBIH zöldszámán (06-80/263-244). Lényeges előírás, hogy a határon sertéshúst, húskészítményt még magáncélra is tilos behozni! Szigorúan tilos sertésekkel élelmiszerhulladékot etetni! A sertéstartókat, vadászokat arra kéri a hatóság, hogy kiemelten ügyeljenek a járványvédelmi intézkedések, valamint az országos főállatorvosi határozatok betartására! A házi sertések vaddisznóval vagy abból származó hulladékkal ne érintkezzenek, valamint kérik a gazdákat, ha tüneteket észlelnek állataikon, haladéktalanul jelezzék állatorvosuknak.

 

Forrás: NÉBIH

Hozzászólás a cikkhez