Aktuális cikkek

STÉ kalkulátor a kamara honlapján

A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás esetén, a pályázónak már az indulás pillanatában igazolnia egy 6000 STÉ üzemméretet. Nemcsak az induló fiatal gazda támogatás kapcsán, hanem egyéb, a Vidékfejlesztési Program keretén belül kiírandó pályázatok kapcsán találkozhatunk a kötelezően előírt STÉ értékkel, mint irányszámmal.

Mit is jelent az STÉ valójában?

Az STÉ értékek mögött alapvetően egy összetett és bonyolult számítási mechanizmus áll, amelyet az Agrárgazdasági Kutató Intézet gondoz. A STÉ tulajdonképpen egy rövidítés, jelentése: Standard Termelési Érték, amely az adott ágazat/tevékenység kibocsátást fejezi ki. Az érték számos paramétert figyelembe vesz, mint például (a teljesség igénye nélkül) a tevékenységhez tartozó értékesítést, üzemi felhasználást, készletek változását, abból származó bevételeket.

A pályázók szempontjából azonban ezen számítási mechanizmusnak nincs jelentősége, ugyanis arra sajnos nincs ráhatásuk. Az STÉ értékek tulajdonképpen egyfajta iránymutatást adnak, az adott árfolyamon, az adott ágazatra. Ennek megfelelően, csak a kalkulátorban, azaz a korábban kiszámított ágazat esetében rendelhető STÉ érték az adott tevékenységhez.

Tehát röviden összefoglalva:

a STÉ értékkel megállapítható a mezőgazdasági termelés összes jövedelmezőségi szintje.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján elérhető STÉ kalkulátor minden érdeklődő rendelkezésére áll.

Forrás: NAK

Hozzászólás a cikkhez