Aktuális cikkek

Fejlesztés Gödöllőn

A Szent István Egyetem és konzorciumi partnerei stratégiai jelentőségű KFI együttműködés eredményeként Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot (AgIT FIEK) hoznak létre Gödöllőn, melyhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap a FIEK_16-1-2016-0008 azonosító számú, AGIT Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ létrehozása című projekt keretében 1.482.127.690 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesíti a konzorciumot.

A 2017 januárjában induló, 4 éves futamidejű projekt keretében hosszú távú és fenntartható ipari-felsőoktatási együttműködés valósul meg a következő konzorciumi partnerek bevonásával: ASSECO Central Europe Magyarország Zrt., Axiál Javító, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., ENERGOTEST Kft., SKC-Consulting Kft.

A program három szakmai területre fókuszál:

  1. a fedélzeti informatikai hálózatok minőségének javítása (kompatibilitás) és mennyiségének növelése (olyan eszközök „digitalizálása”, amelyek hagyományosan nem rendelkeznek ilyen technológiával),
  2. digitális termelési rendszer (DPS) kidolgozása, új IT alapú agrármechatronikai rendszerek fejlesztése, adatgyűjtés és korszerű algoritmusokra (gépi tanulás) alapuló feldolgozással,
  3. FIEK infrastruktúra fejlesztése, kutatási, oktatási tér kialakítása.

A Szent István Egyetem, a legnagyobb agrárkutatási kapacitással rendelkező felsőoktatási intézményként, egyedülálló módon a mezőgazdaság valamennyi szakterületére kiterjedően végez K+F+I munkákat. Kiegészülve egy jelentős mezőgazdasági rendszerintegrátorral és több vezető informatikai fejlesztő vállalattal képes a feladat elvégzésére.

A pályázat lezárulását követően a fő projektelemek keretében kifejlesztett technológiák piaci értéke biztosítja az Agrárinformatikai Központ fenntarthatóságát. Ehhez hozzájárulhat a Központ tudástranszfer funkciója is, amely az egyetemen zajló oktatás, szakképzés, duális képzés egyik bázisa lehet.

Hozzászólás a cikkhez