Aktuális cikkek

Amalgerol a talajért és növényért

-stresszkezelések

Az Amalgerolt egy svájci vegyész fejlesztette ki 76 évvel ezelőtt, de Magyarországon is már több, mint 20 éve alkalmazzák. Sikerét széles felhasználási lehetőségének és látványos hatásának köszönheti. Összetevői révén egyaránt alkalmas a talaj- és a növény kondicionálására, regenerálására.

1. ábra – A rossz szerkezetű talajokon az aszálykár is erősebb (Vas megye, 2011)

Magas széntartalma könnyen felvehető tápanyagot, olajtartalma életteret biztosít a talaj hasznos mikrobáinak, hatására a mikorrhiza népesség meghétszereződik. A következmény levegősebb, jobb vízgazdálkodású, morzsalékosabb talaj, amelyben a gyökér is gyorsabban fejlődik és könnyebben is művelhető.

2. A-B ábra – A jégverés és homokverés komoly stresszt okoz a növényeknek

Állománypermetezéssel kijuttatva (auxin, gibberellin tartalmánál fogva) felgyorsítja a növények anyagcseréjét, így azok gyorsabban, könnyebben átvészelik a stresszes helyzeteket. Olyan tápelemeket is tartalmaz (szelén, vanádium, wolfram stb.) amelyek ugyan kis mennyiségben szükségesek, de alapvető fontosságúak a növények számára.

3. A-B ábra – Nagyvázsonyban 2014-ben a jégeső ellenére is 3,1 t/ha napraforgót tudtak betakarítani az 5 l/ha Amalgerol kezelésnek (is) köszönhetően.

A tavaszi, nyár eleji időszakban várható időjárási stressztényezők a késői talajmenti fagy, a homokverés, a jégkár, az aszály/belvíz stb. Ehhez jöhet még a károsítók tömeges megjelenéséből adódó rossz kondíció, gyomirtó szer felverődések, elsodródások amelyek mindegyikénél segítséget jelent az Amalgerol (1–5. ábrák)

4. A-B ábra – Aszályos évben Amalgerollal kezelt őszi búza (4.A) és őszi árpa (4.B) (Gönc, 2009.)

5. ábra – Zsuga Róbert szerint az első hőstressz előtt kijuttatott 5 l/ha Amalgerol csökkentette az aszálykárt kukoricában is (Encs, 2015.08.12. )
Videó: www.fmcagro.hu

Stresszmentes állományban is érdemes Amalgerolt használni, mert egyöntetűbb állomány, jobb minőség, magasabb hozam érhető el. A megfelelő időben kijuttatott Amalgerol hatására kalászosokban hosszabb kalászok, teltebb szemek, repcében több oldalelágazás, magasabb becőszám, napraforgóban egészségesebb bélszövet, nagyobb tányérátmérő, jobb virágkötési arány, kukoricában nagyobb csőhossz, szójában több elágazás, több hüvely és mag érhető el.

6. A-B-C ábra – Az Amalgerollal kezelt őszi búza állomány és a kalászok kondicionáltabbak. (Somogy megye 2009.06.10.)

Az Amal­ge­rol kijuttatható vetés előtti talajkezeléssel és/vagy vetéssel egy menetben (5 l/ha). A Radistart Turbo mikrogranulált startertrágya is tartalmaz 10% Amal­ge­rolt. Baktériumtrágyával együtt is kijuttatható (3–5 l/ha). Állománykezelésnél stressz esetén 4–5 l/ha javasolt, esetleg 7–10 nap múlva megismételve. Normál esetben a szántóföldi dózisa 3–4 l/ha az érzékeny fenológiai állapotokban (kalászosok: kalászoláskor, virágzás előtt; repce: virágzás előtt, becőképződéskor; napraforgó: csillagbimbós állapotban és virágzás előtt; kukorica: 5–7 leveles állapotban és virágzás előtt; pillangósok: 8–15 cm-es állapotban és virágzás előtt; gyümölcsösök: gyomirtással és virágzás előtt, virágzás után).

7 ábra – Az Amalgerollal kezelt napraforgók szárának bélszövete egészségesebb (7.A), tányérátmérőjük nagyobb és lényegesen jobb a virágok kötési aránya (7.B) (Vas megye, 2008.07.16.)

Az Amalgerol gyomirtással, gomba- és rovarölő kezelésekkel egy menetben is kijuttatható. Ilyenkor figyelembe kell venni az Amalgerol olajtartalmát, ennek köszönhetően a hatásfokozó készítmények elhagyhatóak, illetve 25 oC hőmérséklet fölött nem javasolt a kijuttatás, ilyenkor a késő délutáni órákban kezeljünk, amikor már várhatóan csökken a hőmérséklet. (Javasolt keverési próbát végezni, vagy figyelembe venni a partner készítmények leírását az olajos termékekkel való keverhetőséggel kapcsolatban.)

8. ábra – Az Amalgerol kezelés robosztusabb, dúsabb és erőteljesebb szója növényeket
eredményez (Baranya megye, 2008.08.06.)

9. ábra – Takács János 5 éve alkalmazza eredményesen az Amalgerolt almaültetvényében
(Rakamaz, 2015.09.09.)
Videó: www.fmcagro.hu

Tipp: Az Amalgerol kedvezményesen szerezhető be, ha Glyfos-Amal Pack csomagban (10 kg Glyfos Dakar és 25 liter Amalgerol) ha Repce Kondi Pack csomagban (5 liter Riza és 25 liter Amalgerol) kérjük, vagy ha nagyobb kiszerelésben (1000 literes tartály) vásároljuk meg. A Dupla Tankolás programban további plusz kedvezmény érvényesíthető

Rácz Tibor
20/9438-698

Hozzászólás a cikkhez