Aktuális cikkek

A kertészeti műanyagok újrahasznosításának koncepciója

Beregszászi partnerünk a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 elnevezésű program keretén belül keres olyan, határ menti megyében bejegyzett szervezetet, akivel közösen pályázhat. Alább olvasható a pályázati tervük, de természetesen, ha valamelyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei civil szervezetnek más, épkézláb programja van, akkor szívesen állunk rendelkezésére.

A program célja: A mezőgazdasági termesztésben használt műanyagok újrahasznosítása, a környezettudatos gazdálkodás népszerűsítése.

A program célcsoportja: A fóliás zöldségtermesztéssel foglalkozó családi gazdaságok, vállalkozások

A program indoklása: Az elmúlt évtizedekben Kárpátalján örvendetesen megnövekedett a fóliás zöldségtermesztéssel és dísznövény előállításával foglalkozó családi gazdaságok száma, valamint felülete. A felmérések alapján több ezer család megélhetését biztosítja ez a termelési ág, s a fóliasátrak összterülete meghaladja a 700 hektárt. Figyelembe véve, hogy a fajlagos fólia felhasználása ezeknek a létesítményeknek kb. 1,5 tonna/hektár, éves szinten 1000 tonnányi mennyiséget meghaladó műanyag hulladék keletkezik. Ennek a szemétnek a sorsa bizonytalan: egy részük a hivatalos szemétlerakókra, egy részük illegális szemétlerakókra kerül, míg a fennmaradó részét elégetik, súlyosan terhelve a környezetet.

A program keretében elsősorban ennek a nagy mennyiségű műanyag hulladéknak az újrahasznosítását kívánjuk megoldani. Ennek gazdaságos lebonyolítását több objektív tényező is elősegíti:

  1. A fóliás zöldséghajtatás túlnyomó része a hajtatási körzetekben koncentrálódik, így a programnak viszonylag kis területet kell lefedni.
  2. A fóliaborítások cseréjét a gazdák lehetőleg az év két rövid időszakában hajtják végre, nyár közepén és késő ősszel, így a begyűjtést is erre az időszakra lehet időzíteni.
  3. A fóliaborítások alapanyaga ugyan az, tehát a keletkező hulladék homogén, nem kell osztályozni, válogatni.

A program lebonyolítása, fenntarthatósága:

A program lebonyolítása nonprofit formában történik. A feldolgozó kisüzem szolgáltatást nyújt a gazdák számára oly módon, hogy a termeléshez szükséges eszközöket állítanak elő a behozott műanyag hulladékból. Értékesítés semmilyen formában nem történik, a gazdák a szolgáltatás költségeit térítik meg. Ilyen módon biztosítva van a program fenntarthatósága, gazdaságos működtetése.

Hozzászólás a cikkhez