Aktuális cikkek

Hed-Land Hungária Kft. = Minőség

Minőségi gyümölcstermesztésünk egyik fontos alappillére a megfelelő tápanyagellátás. A tápanyagellátással a növény igényeinek kielégítése, a növény egészségének megőrzése (immunitás, növényvédelem), extraprofit elérése a fő cél. Ehhez nyújt segítséget a Hed-Land Hungária Kft. kiváló minőségű lombtrágyái, biostimulátorai.

Gyümölcstermesztésünk során nagyon sokféle tápanyagot juttatunk ki. A vegetáció kezdeti időszakában, virágzáskor az egyik legfontosabb tápelem a bór. A Hed-Land Hungária Kft. által forgalmazott Hed-Land Bórmix 150 g/l bórt tartalmaz, aminek hasznosulását a benne található molibdén (7,5 g/l) is gyorsítja. A bór megtermékenyülésben, rügydifferenciálódásban, virágszervek fejlődésében játszik fontos szerepet, a sejtfal stabilitását fokozza, részt vesz a növekedés szabályozó anyagok képzésében.

A megterményülés után azonnal elkezdődik a sejtek növekedése és azok száma is gyorsan nő. Annak érdekében, hogy a sejtfal megfelelő stabilitású legyen, szép, egészséges, jól tárolható gyümölcsöket szüreteljünk elegendő mennyiségű kalciumot kell biztosítanunk. A kalcium sejtfal alkotó, ezáltal a hús keményebb, a gyümölcs fiziológiai betegségekre kevésbé fogékony, jól tárolható lesz, repedésre kevésbé lesz hajlamos. Erre nyújt segítséget a kedvező ár-érték arányú Carnival, amely 15% kalciumot, 2% magnéziumot, 0,5% bórt, 0,2% cinket és 10% nitrogént tartalmaz. A nitrogén tartalmának köszönhetően az aminosav képződésén keresztül segíti a a fehérjeszintézist.

Mikor érdemes kijuttatni?

  • Virágzás után folyamatosan,
  • gyümölcs növekedés folyamatában 6–12 alkalommal,
  • sejtszám növekedés, sejt nagyobbodás, hormonkezelés esetén – kálcium pótlás,
  • rügyfeltöltés differenciálódás idején,
  • augusztus – „tárolási betegségek ellen”.

A gyümölcs növekedését segíti elő a növényi hormonokban gazdag Hedland Alga készítmény. Az Ascophylium nodosum alga mellet 8% nitrogént, 8,8% foszfort, 6,2% káliumot, plussz magnézium, réz, bór, vas, molibdén, cink mikroelemeket is tartalmaz. Ezen kívül megtalálhatóak még benne aminosavak is, amelyek a fehérjék felépítéséért felelősek. Serkenti a sejtosztódást, sejtnövekedést és az anyagcserét, ezáltal használatával a tavaszi hűvös időjárás esetén a stressztűrő képesség is nő. Alkalmazásának ideje virágzás előtt és után, majd a gyümölcsnövekedés időszakában illetve érés előtt.

A gyümölcs egyenletes fejlődéséhez azonban több elemre is szükség van. A Headland Komplex készítmény alkalmazásával, amely 11 féle mikro-, mezo- és makro elemet tartalmaz, tudjuk biztosítani az immunrendszer megfelelő működését és a növény normális növekedését. A könnyen oldható lombtrágya összetétele: nitrogén 20%, foszfor 8%, kálium 14%, kén 9,7%, magnézium 2%, mangán 0,26%, réz 0,2%, cink 0,14%, bór 0,04%, vas 0,02%, molibdén 0,006%. Olyan területeken, ahol a talajra kiszórt műtrágyák bizonyos környezeti feltételek miatt már kevésbé hasznosulnak a Headland Komplex levélre való kipermetezése csökkentheti a relatív tápanyaghiányt, segíti a növény életét azzal, hogy az antagonisták egymás között harmóniát teremt.

A gyümölcs érése során színesítő hatással bír a magas kálium tartalmú (32,9%) Headland Hi-K készítmény. Csonthéjasoknál főleg cseresznyénél fő probléma a repedésre való hajlam csökkentése. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy Headland Hi-K felhasználása csökkenti a gyümölcsök repedését. Mind a színesítő, mind a gyümölcs keménységét növelő hatást fokozni tudjuk, amennyiben a Hedlan Alga és a Headland Hi-K terméket együttesen alkalmazzuk.

Lényeges, hogy a minőségi gyümölcs termesztése, a megnövekedett termésmennyiség nagyobb tápanyag igényt jelent. A Hed-Land Hungária Kft. premium kategórás, magas tápelem tartalmú készítményei ebben nyújtanak segítéget. Alkalmazásukkal garantált a minőségi, homogén, export piacképes gyümölcsök szüretelése.
Bővebb információt találhat a www.hedland.hu honlapunkon. Amennyiben kérdésük van a készítményekkel, technológiákkal kapcsolatban hívják szaktanácsadóinkat!

Kalydi Tamás 0670/674-3319,
Illés Attila 0630/900-1130

Kollégáink szívesen állnak a rendelkezésükre.

Scarlet Spur®Evasni (S), Nyírtelek
Golden Delicious Reinders®, Nyírmada

Hozzászólás a cikkhez