Aktuális cikkek

A jobb, gazdagabb termésért

A tél még erősen tartotta magát, ám a növényvédő szer forgalmazó cégek már javában azon dolgoztak, hogy megismertessék a gazdálkodókkal idei kínálatukat, valamint felhívják a figyelmet az idei évben a növényekre leselkedő veszélyekre. Összeállításunk az előadásokból ad rövid összefoglalót.

Arysta LifeScience Kft.

Kertész Péter a cég területi képviselője elmondta, hogy ugrásszerűen megnőtt a biostimulátor készítmények kínálata, amely együtt járt az ilyen típusú termékek felhasználásának növekedésével. A cég kínálatából kalászosokban jelentős területen használják már a Forthial készítményt, melyet a zászlóslevél kiterülésének időszakában juttatunk ki, gombaölő készítményekkel egy menetben. Érzékelhetően egyenletesebb lesz az állomány, és a kezelés a termés mennyiségére is jó hatással van. Napraforgóban a Multoleo készítményt már hosszú évek óta alkalmazhatjuk. Kijuttatását a termés mennyisége szempontjából egyik legérzékenyebb fenológiai állapotban, a tányérdifferenciálódás időszakában végezzük el, általában gombaölő készítménnyel együttesen. Csávázószerek közül használhatjuk a triazolok csoportjába tartozó, csak szaporítóanyagok kezelésére használt szisztémikus hatóanyag preventív, kuratív és eradikatív hatással rendelkező Rancona-t. Fungicid hatását az ergoszterol bioszintézisének gátlása útján fejti ki. További sikertörténet a Vitavax 2000, mely karboxin szisztémikus hatású fungicid, a szukcinát dehidrogenáz enzim működését gátolja, valamint a koleoptil hosszának növekedését okozza, amely gyorsabb és egyenletesebb kelést eredményez.

Barkaszi Imre

Barkaszi Imre előadásának címe a Változások és kihívások az alma ágazatban volt, mely során elmondta, hogy a már jól ismert kártevőkön kívül számos új veszélyeztetheti állományunkat az idén. Gombabetegségekkel szemben használható a Manzate 75 DF, amely egy kontakt készítmény, melyet megelőző jelleggel (preventíven) kell használni, még a fertőzés bekövetkezte előtt. A hatóanyag a ditiokarbamátok szercsoportba tartozik és hatását különböző enzimek gátlásán keresztül fejti ki. Rezisztenciát a hatóanyaggal szemben ezidáig nem tapasztaltak. Almában és őszibarackban a levéltetvek ősanya utódnemzedékei ellen a kolóniaképzés kialakulása előtt kell védekezni az Aphox nevű szerrel. Gazdacserés levéltetű fajok esetében a nyári, ivaros nemzedékek ellen is szükséges védekezni.Arról is beszélt, hogy a gyümölcs- vagy virágritkítást azért alkalmazzák világszerte az almatermesztők, hogy a lehető legmagasabb termésminőség elérésével a lehető legmagasabb árbevételre tegyenek szert. Nem mindegy ugyanis, hogy a megtermelt áru milyen arányban értékesíthető az étkezési alma piacán, és milyen arányban kénytelen a termelő ipari almaként eladni azt. Az ATS Agro Flow fizikai, perzselő hatása akkor érvényesül a legjobban, amikor a fővirágok elvirágzása után juttatjuk ki, így a bogban később virágzó mellékvirágok megtermékenyülését a bibék leperzselésével megakadályozzuk. A minél jobb hatás érdekében a termék kijuttatását a mellékvirágok tömeges nyílása idején, lehetőleg egy napon belül végezzük el.

FMC Agro Hungary Kft.

Rácz Tibor

Rácz Tibor elmondta, hogy az előző évek sikereit követve idén is kaphatóak a csomagajánlatok, amelyek leegyszerűsítik, s egyben olcsóbbá is teszik a szerválasztást. Így továbbra is választható és kedvezménnyel vásárolható a kalászos gyomirtó és gombaölő virtuális csomag, mely 2-nódusz Pack névre hallgat, s komplett megoldás a kalászosok első permetezésére, mely a Saracen Pack gyomirtó szert, a Rubric gombaölő szert és a Microbio hatásfokozót tartalmazza (Saracen Pack 1 csomag + Rubric 5 l + Microbio 2,5 l). A deszikkálásban a glifozátoknak döntő jelentőségük van. Ez a hatóanyag minden zöld növényi részen felszívódik, a növény teljes, egyöntető száradását eredményezi. A felszívódó hatás miatt a gyomokat is leszárítja, az évelők ellen is kiváló hatást ad, ezáltal könnyebb lesz a gyomos táblák betakarítása. Megállítja a betegségek terjedését is, így nem okoz további terméscsökkenést sem. A becőragasztókkal is jól kombinálható a Glyfos Dakar. A termék szilárd, fehér színű, 1 mm-es átmérőjű, hengeres granulátum, amely számos előnyös tulajdonságot ötvöz magába. A tavaszi belvizek miatt a korai vetésű növények aránya csökken, és több helyen a kukorica önmaga után visszakerül a területre, így az évelő gyomok erősebb fertőzésére is fel kell készülni. Mindezek ismeretében olyan gyomirtásokat kell az idei évben előtérbe helyezni, amelyek ezek ellen is hatásosak és biztos megoldást adnak! Erre megoldás a Vizsla Pack, amellyel olyan posztemergens gyomirtást tudunk elvégezni, amivel a magról kelő egy- és kétszikűek mellett az évelő egy- és kétszikűek ellen is hatásosan tudunk védekezni. A kalászpermetezésre a Rubric 0,8 l/ha és Riza 250 EW 0,8 l/ha kombinációs alkalmazása javasolt, így egy menetben tudjuk biztosítani a felső levélemeletek (zászlós levél) és a kalász együttes védelmét.

BASF Hungária Kft.

Reszkető Tibor

Reszkető Tibor „Szántóföldi ajánlatok és kedvezmény lehetőségek a BASF-től 2017-re” címmel tartott előadást, melyben ismertette többek között a Clearfield® technológiát, melynek egyik eleme az imidazolinon-ellenálló, más néven Clear­field®-napraforgóhibrid, a másik pedig a gyomirtó szeres kezelés, amely két lépésből áll. Az első lépés a közvetlenül vetés után, kelés előtt kijuttatott, tartós talajon keresztüli hatást biztosító gyomirtó szer, amelyre a BASF ajánlata 3,5 l/ha Wing®-P, a második lépés pedig a kikelt gyomok kettő-négy leveles állapotában állományban kipermetezett 1,2 l/ha Pulsar 40 SL. A fejlesztési munka azonban nem állt meg: a nemesítő házzal hagyományos nemesítési technikát alkalmazva azonosította, majd bejelentette a CLHA Plus gént, amely a Clearfield® Plus hibridek kialakításának alapjául szolgált. Főbb jellemzői: magasabb termés- és olajhozamok hektáronként, még erősebb gyomirtó hatás, magasabb szintű imidazolinon-ellenállóság, az árvakelés irtásának leegyszerűsödése. A Pulsar® Plus új adjuváns rendszerében az az innováció, hogy olyan vivőanyagok speciális keverékét tartalmazza, ami egyrészt gyorsítja a hatóanyag átjutását a gyomok viaszrétegén, másrészt jelentősen javítja a levélfelületen való megtapadást és szétterülést.

YARA Hungária Kft.

Kovács András

Kovács András területi képviselő arról szólt, hogy ha sok évet visszanézünk, egy dolgot megállapíthatunk: magas termésátlagok ritkán találkoznak jó minőséggel. A vegetáció második felében már látszik a nagy termés lehetősége, így a termelő a növényvédelmi beavatkozások elhagyásával nem kockáztatja a termés biztonságot, a minőséget. Amelyik dologba nem tud ilyenkor beavatkozni; a tápanyag kérdése. Természetesen ennek komoly alapjai vannak, sok év óta alkalmazott szisztematikus alaptrágyázás, kiegészítve a mezoelemekkel  – mint a kén és a magnézium – majd a legfontosabb mikroelemeket tartalmazó lombtrágyák használata. Kevés az olyan összetétel az NPK piacon mint a YaraMilaTM 16-27-7, amely ennyire jó egy növény számára. A termék foszfor tartalma 250 kg/ha mennyiségnél már közel ideális, majd 70 kg. A nitrogén ennél a hektárdózisnál átlagos körülmények között elegendő, a 40 kg az induláshoz megfelelő. A magyarországi kálium ellátottságot, valamint a búza kálium igényét figyelembe véve a 20 kg friss kálium általában fedezi az igényeket, különösen igaz ez, ha műtrágyázási szisztéma figyelembe veszi a vetésváltást, a növények eltérő makroelem igényeit. Abban az esetben, ha a termelő inkább a magas és folyamatos foszfor és kálium ellátottságot részesíti előnyben a növénytől függetlenül, vagy a kálium ellátottság nem annyira jó, akkor a YaraMilaTM 8-24-24 az ideális megoldás, 250–300 kg/ha adagban. Ezzel két termékkel tudunk biztosítani egy olyan alapot, amire bátran támaszkodhatunk, akkor amikor a nagy termés lehetősége fennáll. Ezek után a fejtrágyázás kérdése kerül terítékre, azonban ez még gyakorlatilag a tavaszi kezdetre tevődik, de egy dolgot mindenki figyelmébe ajánlok , ez a kén kérdése. A nitrogén hasznosulás egyik feltétele a megfelelő kén:nitrogén arány biztosítása, amihez remek lehetőséget kínál a YaraBelaTM Sulfan használata. A sikeres és hatékony búzatermesztés feltétele még a lombtrágyázás megfelelő használata. Az új típusú, magas hatóanyag tartalmú, növény specifikus készítmények a technológia részét kell hogy alkossák. A YaraVitaTM Gramitrel őszi alkalmazása 2 l/ha dózisban egy igen sikeres beavatkozás mind a búza, mind az árpa termesztésénél.

Sumi Agro Hungary Kft.

A Sumicorn termék különböző szakaszokban megmutatkozó hatására felállított kísérletsorozatról Szabó Roland gyombiológus beszélt. A szakember a kukorica problematikus gyomirtására is kitért, hiszen a leggondosabban előkészített terveket is napokra-hetekre meghiúsíthatja egy nem várt időjárási fordulat. A szakember arra különösen felhívta a figyelmet, hogy a termesztők a gyomirtót ne az ára alapján, hanem inkább  a gyomproblémához és az évjárathoz igazítva válasszák, mert így sokkal nagyobb hozamban bizakodhatnak.

Matyasovszki István és Simon Zoltán

A Click Combi folyékony EC gyomirtószer. Kukorica esetében magról kelő egy- és kétszikű gyomok elleni védekezéshez javasolt. A készítményt a kukorica (takarmány, siló, vetőmag)  vetése után, kelése előtt (preemergensen) vagy állományban korai posztemergensen lehet alkalmazni. Preemergens felhasználás esetén jól elmunkált aprómorzsás talajfelszínre kell kijuttatni. A már jól ismert, kiváló hatékonyságú MOSPILAN rovarölőszerről (fejlettebb SG granulátum formulációban, felszívódó, rovarölő permetezőszer) már Simon Zoltán beszélt. Elmondta, hogy nem csak kalászosokban, hanem gyümölcsösökben is jól használható. A rovarölőszer kiváló megoldás a gyümölcsfákat és a zöldségnövényeket károsító levéltetvek, molyok, hernyók, pajzstetvek és bogarak ellen. Kontakt és felszívódó hatással is rendelkezik. Így a kártevővel érintkezve gyorsan elpusztítja azokat, továbbá a növénybe felszívódva a rágó- és szívókártevőktől legalább 10–14 napig óvja a növényeinket. Szintén jól ismert a Pledge 50 WP, amely széles hatásspektrumú gyomirtószer a magról kelő kétszikű gyomok ellen. Szántóföldön őszi búza, kukorica, napraforgó, szója, burgonya, cirok kezelésére. Kertészeti kultúrákban alma, csonthéjas, és szőlő ültetvényekben kora tavasszal, de nyári kezelésre is javasolt. SPUR adalékanyaggal fokozható a hatékonysága.

Mándoki András, Sumi Agro Gyümölcstechnológiai Munkacsoport vezetője a meggy antraknózisa elleni védelmével kapcsolatban elmondta, hogy a nátriumhid­roxidos laboratóriumi ellenőrzés alapján látható, hogy a tünetet nem okozó ivartalan spórák (konídiumok) nagyfokú felszaporodást mutatnak minden korábban fertőzött ültetvényben. Ennek fő oka az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékletek, a folyamatos kondenzvíz jelenség és a csapadékos időjárás. Javasolt a védekezés lehet a Tiuram Granuflow 2,5–3 kg/ha + tebukonazol hatóanyagú készítmény kombinációjával.

Fruit Consulting Kft.

Illés Attila

Illés Attila, egyben mint a VOEN cég képviselője is elmondta, hogy a közismert megoldások nem feleltek meg az elvárásoknak (nem nyújtott megfelelő védelmet a szél ellen, túl drága volt, az összeszerelés túl időigényes). Ezért fejlesztettek ki egy egyedi védőfólia-rendszert a már jól bevált jégeső elleni védőháló-rendszer alapján. A VOEN technológia alapja a jégháló, amelyen a sorok hosszában egy oldalon varrott UV-biztos, magas fényáteresztő képességű fóliacsíkok vannak. A fóliacsíkok tetőcserépszerűen fedik egymást. Ennek az egyedi kialakításnak köszönhetően csökkenteni tudjuk a szerkezetre nehezedő légellenállást. Csapadék esetén viszont az egymást fedő fóliacsíkok nem engedik a csapadék gyümölcsre való jutását, így az a sorok közepére hullik.

Dow AgroSciences Hungary Kft.

Szabados István

Szabados István területi képviselő elmondta, hogy érdemes minden olyan területen ősszel elvégezni a gyomirtási munkát, amely őszi és kora tavaszi egy- és kétszikű gyomokkal erősen fertőzött, mivel ez biztosítja a legnagyobb terméspotenciált a kalászos gabona számára. Emiatt olyan terméket érdemes használni ami tökéletes választ ad erre a kihívásra. E kritériumnak tökéletesen megfelel a BIZON őszi kalászos őszi gyomírtó szer. A termék megoldás a veronika, árvacsalán és az árvácska fajok ellen is: tavasszal már nem lehet ezeket a gyomnövényeket hatékonyan írtani, így ezeket ősszel kell megoldani. Azokon a területeken, ahol a nagy széltippanon kívül parlagi ecsetpázsit, vadzab, valamilyen rozsnok faj vagy olaszperje fordul elő illetve a kétszikű gyomok közül mezei acat és árvakelásű napraforgó is várható, ott javasolt a Genius használata.

Rácz Béla (Dow Seeds) a korai kukoricai hibrideket mutatta be, melyek nagyon jó kompenzáló képességgel rendelkeznek, hiszen alacsonyabb tőszám mellett is képesek terméspotenciáljukat maximalizálni. Vízhányó Róbert elmondta, hogy Hazánkban a kijuttatott műtrágya 70%-a nitrogén, amely túlnyomórészt vetés előtt kerül kijuttatásra. Ha a növények intenzív tápelem-felvételi időszaka nem esik egybe a nitrogén kijuttatással, a nitrogén hasznosulása rossz. Ez abból adódik, hogy a műtrágya nitrát tartalma, valamint a többi nitrogénforma oxidációja során (nitrifikáció) képződő nitrát egy része lemosódik, mielőtt a növény felvehetné azt. A lemosódást befolyásoló tényezőket, mint a csapadékviszonyok vagy a talaj fizikai félesége nem befolyásolhatjuk, ezért vagy a trágyázás időpontját hozzuk közelebb az intenzív nitrogénfelvétel időszakához (többszöri fejtrágyázás), vagy a nitrifikációt blokkoljuk nitrifikációs inhibitorok segítségével. Ez utóbbi technológia az elmúlt évtizedekben világszerte elterjedtté vált, a cég kínálatában is szerepel N-Lock néven.

Hed-Land Kft.

Balogh Lajos

A cég részéről Balogh Lajos és Diriczi László elmondták, hogy a legmodernebb fejlesztések igazolják, hogy az elemek felvételének biztosításán túl egyes formulációk az összeférhetőséget is biztosítják a tankkeverékben. Bizonyos esetekben a termék képes a permetlé kémhatását kedvezően módosítani, illetve a vízben lévő káros ionokat megkötni. Ezáltal válik biztosítottá a legmagasabb fokú hatékonyság elérése. A korszerű formulációk a kijuttatott permetlé jó eloszlását, tapadását és felszívódását is segítik. Beszéltek számos általuk forgalmazott termékről. Elmondták, hogy a kalcium közismerten a gyümölcs és zöldségfélék piacosságának „alapeleme”. Hatása a termény kifejlődésére és tárolhatóságára igen jelentős. Ezen felül komolyan befolyásolja a növények vegetációs időben elért kondícióját. Almában a tenyészidő folyamán a megfelelő kalcium mennyiség nehezen jut el a gyümölcshöz, ezért a levéltrágyával való folyamatos kalcium pótlás szükséges. A Carnival-ban a kalcium mellett további elemek segítik a növény és a termés fejlődésének folyamatát. A Headland Alga gazdag növényi hormonokban, ezen kívül tartalmaz nitrogént, foszfort és káliumot. Természetes hormontartalmuk növeli a növények stressztűrő képességét (pl. fagytűrés), serkenti a sejtek képződését, a termés mennyiségét és pozitívan alakítja minőséget is. A Hed-Land Craftmix összetételénél és magas hatóanyag-feltöltöttségénél fogva általános tápanyag-ellátottságot biztosít. A nélkülözhetetlen bór és molibdén mellett hozzáadott ként és nitrogént is tartalmaz. Az őszi káposztarepce nagyon meghálálja a bór és kén táplálást. Hatással vannak a termés mennyiségére, valamint az olajtartalom kialakítására. A bór molibdénnal együtt a megtermékenyülést és a szemképződést segíti, megfelelő cink és bór együttes hatására növekszik az olajtartalom.Két új termékről is szó esett: a dihidro-kvercetin tartalmú Sziber-ről valamint a bibe élethosszát és vitalitását pozitívan befolyásoló, méhekre veszélytelen Bibestim-ről.

Hungrana Magyarország Kft.

Hornyák Szabolcs

Hornyák Szabolcs gondolatébresztőnek szánta szavait: 2020-ig 79 hatóanyagot vonnak vissza, megszűnik 28 gyomirtó szer, 35 gombaölő szer, 14 rovarölő és 2 csávázó (összesen 130 készítmény). Terméscsökkenés várható a búza (18%), és a kukorica (10%) esetében is, a költségek pedig folyamatosan nőnek. Az összeolvadások miatt három nagy cég fogja uralni a piacot, ez ez az agrokemikáliák esetében 76–80%-ot jelent, a vetőmagpiac 60%-át, a GMO vetőmag piacnak pedig 100%-át fogják lefedni. Elmondta továbbá, hogy a cég természetes termékeket kizárólag természetesen állítunk elő, a legmodernebb technológiák és megújuló energiák széles körű alkalmazásával, hulladékmentesen. Az itt készült természetes cukor- és keményítőféleségekkel, alkohol- és takarmány alapanyagokkal nap mint nap találkozhatnak a fogyasztók, amikor tejterméket, péksüteményeket, lekvárokat vagy üdítő- és szeszes italokat vásárolnak, vagy akár ezek papírcsomagolását veszik a kezükbe.

Biolchim Hungary Kft.

Czikó Dénes

Czikó Dénes elmondta, hogy a biostimu­látorok növelik a termés méretét, javítják a beltartalmi értékeket, hatékonyan segítik elő a termésképzéssel és termésnövekedéssel összefüggő növényi felépítő folyamatokat, magasabb össztermést eredményeznek valamint fokozzák a növény stressztűrő képességét. A Nov@ egy magas szervesanyagtartalmú talajkondícionáló, mely fokozott gyökéraktivitás, hatékonyabb tápanyagfelvételt tesz lehetővé. Alkalmazásával magasabb az össztermés, kompaktabb a növényállomány. Javul a talajszerkezet, a talaj mikrobiológiai aktivitása nő. Speciális hatóanyagai az aminosavak, a poliszacharidok, a szerves savak valamin a növényi kivonatok. A Magnistart NP Zn egy mikrogranulált starter műtrágya, amely segíti az egyöntetűbb kelést és fokozza a gyökérfejlődést (starter hatás) A cink hatóanyag fokozza az auxinok (természetes növényi növekedés szabályozók) szintézisét.A Phostart Zn egy granulált talajfertőtlenítővel egy menetben kijuttatható magas foszfortartalmú folyékony starter. Alacsony dózisa miatt (10–20 l/ha) gazdaságos. A folyékony forma jobb eloszlást és nagyobb hatékonyságot eredményez száraz viszonyok között is. A granulált starter műtrágyához képest kifejezetten magas, akár háromszoros Cink (Zn) tartalom jellemzi.

Hozzászólás a cikkhez