Aktuális cikkek

Indítsa erősen az állományát!

Napjaink modern tápanyag-utánpótlási technológiáiban egyre nagyobb jelentősége van a különböző kiegészítő trágyázási eljárásoknak, amelyeket költséghatékony megoldásként egyre több gazdálkodó alkalmaz sikerrel. Az egyöntetű kelés és a gyors kezdeti fejlődés érdekében ezeknek a technológiai elemeknek a megfelelő alkalmazása kiemelt jelentőségű lehet olyan tavaszi vetésű kultúrák esetén, mint a kukorica és a napraforgó.

Ezeknek a tavaszi vetésű kultúráknak a kezdeti fejlődése alapvetően meghatározhatja a betakarítható termés mennyiségét. Az elhúzódó vagy egyenetlen kelés jelentős terméskiesést okozhat, megnyújthatja a tenyészidőt, nehezítheti az optimális gyomirtást. A hideg vagy visszahűlt talajból korlátolt lehet a tápanyagok felvétele, s ez a növekedés lassulását, sok esetben pedig antociános, foszforhiányos, liluló kukoricaállományt eredményez.

Az ilyen, növekedésben lemaradt állomány már nem képes elérni termőhelyi potenciálját, ennek következménye pedig számos esetben jelentős terméskiesés.

A speciális bevonattal ellátott Micro NP szemcséiben megtalálható, vízoldható foszfor és cink felvétele már alacsony talajhőmérsékleten is biztosított, mivel a szemcséknek olyan egyedi hatása van, amely segíti a hatóanyagok gyökéren keresztüli felszívódását. A Micro NP-vel vetett 4 leveles kukoricák gyökérzete fejlettebb lesz, ami azért nagyon fontos, mert ekkor indul meg a címer és a csőkezdemények differenciálódása.

A Micro NP egyedi bevonata a gyökér fejlődési ütemének megfelelően biztosít dinamikus foszfor- és cinkfeltáródást, a 30:1 P:Zn aránynak köszönhetően pedig nem lép fel antagonizmus.

Napraforgó esetén is rendkívül látványos, robbanásszerű fejlődés figyelhető meg, hazai tapasztalatok szerint nagyon jól reagál a „starter” kezelésre. A Micro NP elősegíti a gyökerek hosszanti megnyúlását, nem torpan meg a növény növekedése még akkor sem, ha a vetést követően visszahűl a hőmérséklet.

A startertrágya használata nem helyettesíti az alap- és fejtrágyákat, segítségével azonban elkerülhető a növény „éhezése” (a szikanyag kimerülését követően a hideg talajból nem jut tápanyaghoz a kis növény), illetve Micro NP alkalmazásával fokozni tudjuk a kiadott alaptrágya felvételét is. Az olasz Valagro cég több mint 80 országban van jelen, piacvezető szerepet tölt be a biostimulátorok és a mikroelem készítmények gyártásában. Az ellenőrzött alapanyag- beszerzés, a kifinomult gyártástechnológia és a 30 éves tapasztalat garantálja a Micro NP starter mikrogranulátum standard minőségét.

MALAGROW Kft.

Hozzászólás a cikkhez