Aktuális cikkek

Talajlakó kártevők ellen Kentaur 5 G + Radistart Algit keverék!

A kukorica és napraforgó termesztését intenzíven végző termelők körében nem kérdés, hogy ezen két kapás kultúra erőteljes kezdeti fejlődésének kulcsa a gyökérzet talajlakó kártevőkkel szemben biztosított hatékony védelme, valamint a megfelelő robosztus gyökérzet kialakulásához szükséges tápelemarányok biztosítása.

Tény, hogy ezen paraméterek eléréséhez csak komplex technológiai megoldásban gondolkodhatunk. A 2016-ban tapasztalt erős drótféreg ‘invázió’ kétségtelenül bebizonyította, hogy a vetéssel egy menetben kijuttatott talajfertőtlenítő szer elhagyása óriási kockázatot rejt magában (1. ábra).

Nagy eséllyel valószínűsíthetjük, hogy az Európai Bizottság 2013-ban kibocsátott neonikotinoid típusú rovarölő szereket (imidakloprid, klotianidin és a tiametoxam) szabályozó rendeletének növényvédelmi következménye a talajlakó kártevők fokozottabb felszaporodása. A rendelet jelenleg még mindig nem került feloldásra, így a kukorica és napraforgó vetőmagok hatékony rovarölő szeres csávázása az előttünk álló szezonban sem fog megvalósulni, ezért a drótférgek károsítása ellen szükséges lesz a talajfertőtlenítés elvégzése.

A talajlakó kártevőkkel szemben a vetéssel egy menetben kijuttatható talajfertőtlenítő szerek közül csak a gázosodó tulajdonsággal rendelkező kínál biztonságos megoldást. A Kenatur 5 G mikrogranulált talajfertőtlenítő szer hatóanyaga a klórpirifosz, amely gyakorlatilag a hatáshelyen előfoduló összes kártevő ellen hatékony, gyors és biztonságos védelmet nyújt. A növénybe nem szívódik fel, gázképződésével kontakt módon fejti ki a hatását (2. ábra).

1. ábra – A drótféreg súlyos károkat okozhat a kukoricában – károsítása ellen alkalmazzuk a gázosodó Kentaur 5 G talajfertőtlenítő készítményt

A kártevők gyérítése mellett fontos szempont a csírázó növények kezdeti optimális tápanyag ellátása, amely meghatározza a gyökértömeg kialakulását és a növények kezdeti fejlődésének intenzítását. Ennek egyik előnye, hogy a gyors kezdeti fejlődés elősegítésével a növény hamarabb eléri azt a fejlettségi stádiumot, amikor már kevésbé tudják károsítani a talajlakó kártevők. Ezen hatás eléréséhez és a kezdeti kritikus fejlődési időszak hatékony áthidalásához biztosít megoldást a startertrágyázás. A vetéssel egy menetben kijuttatott kiváló oldékonysági tulajdonságokkal rendelkező mikrogranulált startertrágya azonnal elérhető és felvehető a fejlődésnek induló csíranövény számára. Ebben az esetben érdemes olyan mikrogranulátumot választani, amely egyben biológiai hatékonysággal is rendelkezik és mind a növényre, mind a talajéletre stimuláló, pozitív hatást gyakorol. Ilyen startertrágya a Radistart Turbo, amely 10%-os részarányban tartalmazza az Amalgerol talaj- és növénykondicionáló készítményt. Másik lehetőség a Radistart Algit, amelynek biológiai hatását a magas zeolit és alginit tartalom segíti elő.

2. ábra – A Kentaur 5 G rovarölő talajfertőtlenítő készítmény mikrogranulátum szóróval juttatható ki.

A Radistart Turbo vagy Algit startertrágyázás előnyei a következőkben foglalhatók össze:

  • azonnal oldodó és felvehető magas foszfortartalmat biztosít a csíranövénynek;
  • erőteljesen segíti a növény gyökérrendszerének és kezdeti vegetatív szerveinek fejlődését;
  • áthidaló tápanyag felvételi megoldást biztosít átmeneti lehülés, vagy stressz esetén.

Tolna megyei Kormányhivatalnál korábban végzett vizsgálataink célja volt, hogy az alkalmazott mikrogranulált startertrágyázás milyen hatást gyakorol elsődlegesen a termésre, másodlagosan pedig a gyökérrendszer erősítésén keresztül milyen kártételi szint figyelhető meg a kukoricabogár lárva károsítása esetén. Mindkét vizsgált évben jelenős terméstöbblet volt kimutatható és önmagában csak 15 kg/ha Radistart alkalmazása a kukoricabogár lárva IOWA skálán mért kártételi szintjében 1,0 értékkel mérsékeltebben alakult (1. táblázat).

A technológia alkalmazása során nyilván nagy előnyt jelent ha a talajfertőtlenítést és startertrágyázást egy menetben tudjuk elvégezni. Erre kiváló lehetőséget biztosít az FMC-Agro által kifejlesztett Kentaur 5 G talajfertőtlenítő szer valamint a Radistart Algit starterműtrágya 1:1 arányú keveréke. A keverék dózisa 20 kg/ha, felhasználása a Kentaur 5 G-re vonatkozó szabályok szerint történik.

A technológia továbbfejlesztett megoldása a kombinált mikro- és makrogranulált talajfertőtlenítés és startertrágyázás egy menetben történő alkalmazása. Részletekért kérjük látogasson el a www.fmcagro.hu weboldalra.

FMC-Agro Hungary Kft.

1. táblázat – A vetéssel egymenetben kijuttatott startertrágya helyzeti előnyt teremt a talajlakó kártevőkkel szemben (Forrás: NTI Tolna megye, 2006, 2007)

Hozzászólás a cikkhez