Indul a szezon | Magyar Mezsgye | magyarmezsgye.hu
Aktuális cikkek

Indul a szezon

Idén is folytatódik az a rendezvénysorozat, melynek fő szervezője a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (MNMNK) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szervezete. A körülbelül két hónapig tartó sorozaton többek között a növényvédelemmel, növénytermesztéssel foglalkozó cégek ismertethetik ez évi terveiket, újdonságaikat.

Az idei első előadáson a Bayer Hungária Kft., a Malagrow Kft. és a Monsanto Hungária Kft. várta az érdeklődőket. A megnyitóban Vincze János, a MNMNK Sz.-Sz.-B. megyei elnöke arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a 2015/2016. gazdálkodási évre, illetve a 2016. naptári évre vonatkozóan az alábbi támogatásokban résztvevőknek kell gazdálkodási naplót elektronikusan benyújtani:

  • Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet alapján a környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogram,
  • agrár-környezetgazdálkodási kifizetés,
  • ökológiai gazdálkodás támogatás,
  • NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések,
  • kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken,
  • élőhely fejlesztési célú nem termelő beruházások,
  • vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése.

Az egyes támogatási konstrukciók esetében beküldendő kötelező adat tartalmat a pályázati felhívások tartalmazzák.

Vincze János, a MNMNK Sz.-Sz.-B. megyei elnöke

Az adminisztrációs teher csökkentése érdekében az összes érintett támogatási konstrukcióra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettséget egyetlen gazdálkodási napló „web-GN” beküldésével teljesíteni lehet. A nyomtatvány kitöltése során meg kell adni, hogy mely támogatási konstrukcióban vesz részt, és a nyomtatványban ennek megfelelően lesznek elérhetőek a beküldendő adatok.

Az adatszolgáltatások teljesítéséhez a „web-GN” esetében az első gazdálkodási évre vonatkozóan rendelkezésre álló időszak 2017. január 1-től március 01-ig tart. A Nitrát adatszolgáltatást 2017. január 1-től 2017. március 31-ig kell teljesíteni. Az adatokat mindkét esetben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz kell benyújtani.

A gazdálkodási naplók és a nitrát adatlapok esetében is az adatok elektronikus benyújtását a fenti határidőig teljesíteni kell. Gazdálkodási napló esetében a határidőn túli adatszolgáltatásra nincs lehetőség. Viszont a nitrát adatlap esetében amennyiben az ügyfél felszólítást kap a Hatóságtól, hogy nem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét határidőben, akkor lehetőség lesz a határidő letelte után is elektronikusan eleget tenni ezen kötelezettségének.

Pocsai Béla, Bayer Hungária Kft. részéről arról beszélt, hogy A Bayer folyamatos fejlesztéseivel évről évre tökéletesíti kukorica gyomirtó szer kínálatát, hogy valamennyi gyomirtási időszakban a legjobb megoldást kínálhassa a felmerülő problémákra. Készítményei nemcsak hatékonyságukkal tűnnek ki, hanem a széfener technológiának köszönhetően kimagasló szelektivitásukkal is. A Capreno 2016-ban került kereskedelmi forgalomba Magyarországon. Az Adengo és a Laudis optimális időzítése közé éppen beillik a Capreno, így lehetővé válik, hogy folyamatosan végezhessük a gyomirtást. A termék a kukorica kritikus fejlődési szakaszában teszi lehetővé a káros gyomkonkurencia korai kiiktatását. Alkalmazásával biztosítható a kukorica zavartalan kezdeti fejlődése és megóvható a potenciális termésmennyiség. A talajra jutva a gyomok gyökerén keresztül is képes felszívódni, így a levélen keresztüli közvetlen hatását talajon keresztüli hatástartam egészíti ki.

Deme János (Malagrow Kft.)

Deme János (Malagrow Kft.) a cég talaj -és lomb kondícionáló készítményeit mutatta be, elmondva, hogy a Malagrow-nak eleinte a kertészeti kultúrákban használatos innovatív technológiák meghonosítása volt a fő célja, mára azonban már a szántóföldi termesztésben is egyre nagyobb szerepet tölt be. Hosszú és kitartó szakmai munkával sikerült elérnük azt, hogy termékeik ma már piacvezető pozíciót töltenek be a gyümölcs- és zöldségtermesztés területén. Mindezek fényében a Malagrow Kft. olyan magas hatóanyag tartalmú lombtrágyákat, biostimulátort és mikroelem készítményt biztosít, melyek a hagyományos termesztésben már széles körben bizonyítottak. Fontosnak tartják megemlíteni és kiemelni a magas hatóanyag tartalmat! A cég termékei koncentrált, a természetben előforduló növényi kivonatokat, hatóanyagokat tartalmaznak. Használatukkal csökkenteni tudjuk a szélsőséges időjárási körülmények okozta stresszhatásokat. Megelőző jelleggel alkalmazva őket egészséges, vitális, a külső hatásoknak ellenálló növényállományt tudunk létrehozni. Mikroelem készítményünk magas hatóanyag tartalmú és a gyors bejutásnak köszönhetően könnyen beépül, jól hasznosul.

A Viva a Valagro kutatások és fejlesztések eredménye, mely teljesen biztonságos és természetes eredetű készítmény, elősegíti a növény optimális vegetatív-generatív egyensúlyát. Természetes tápanyag felvételt fokozó és talajéletet serkentő biostimulátor, a nagyobb termések és jobb minőség érdekében.

Az Ascophyllum nodosum alga faj a kanadai és norvég partok mentén növekszik. Az élete során ki van téve a szélsőségesen stresszes körülményeknek, mivel az ár-apály zónában fejlődik. Ez azt jelenti, hogy fejlődése során hol víz alatti, hol száraz körülményekhez kell alkalmazkodnia. Ezen feltételek arra késztették ezt az alga fajt, hogy speciális anti-stressz anyagokat termeljen a túlélése érdekében. Ezeket az egyedi hatóanyagokat nyeri ki a Valagro és használja fel az MC CREAM-hez. A termék segíti a vegetatív növekedést, növeli a sejtosztódás intenzitását, fokozza a termésnövekedést, késlelteti az öregedési folyamatokat.

A Myco’Sol PTC használatával kapcsolatban a zöldség- és gyümölcskultúrák mellett már a szántóföldi növénytermesztésben is számos pozitív tapasztalat megtalálható, reális alternatívát nyújtva egy hatékonyabb, környezettudatosabb alaptrágyázási stratégia kialakítására.

Vágner László, a Monsanto Hungária Kft. részéről a Dekalb hibridekről elmondta, hogy a független értékelő szervezetek szerint a legfontosabb érési csoportokban az első helyeken végeztek. mintegy 180 termőhely adatai közül több mint nyolcvanban meghaladták az átlagot – azt bizonyították, hogy odafigyeléssel lehet jó eredményeket elérni. Igaz csak úgy, ha a termelők a Dekalb fajták választása mellett a technológia minden más elemének (talaj előkészítés, vetés, növényápolás, növényvédelem stb.) végrehajtásakor is maximálisan figyelembe vették a Monsanto szakértőinek ajánlásait.

Vincze János, a MNMNK Sz.-Sz.-B. megyei elnöke
Deme János (Malagrow Kft.)

Hozzászólás a cikkhez