Aktuális cikkek

EL a kezekkel a kormánytól!

Egyre több újságban, kiállításon, szakmai fórumokon, mezőgazdasági napokon, sőt akár a szomszéd gazdaságban is lehet látni, hallani a GPS alapú automata kormányzási rendszerekről. A kínálat folyamatosan bővül, és bizony a téma iránt érdeklődőknek sem könnyű lépést tartani azzal, hogy milyen típusú rendszerek vannak. Az egyre szaporodó telepített rendszerek bizonyítják azt, hogy mára egyre többen élvezik azt az előnyt, amit egy ilyen eszköz tud nyújtani. A típusok alapos ismerete nélkül nehéz megtalálni azt a fajta eszközt, amely a felmerült igényeket teljes mértékben kiszolgálja.

GPS alapú automata kormányzásnak nevezünk minden olyan eszközt, ahol a GPS rendszer utasításai alapján az eszközünk önállóan , emberi beavatkozás nélkül végez kormányzási műveleteket. Persze ez sohasem azt jelenti, hogy nincsen szükség gépkezelőre, hiszen ezek az eszközök többnyire csak a soron tudják tartani a gépet, de például ráfordítani a következő sorra már csak nagyon speciális esetben. Sőt a szoftverek egy-egy hosszú sor esetén, akár menet közben is kérik a gépkezelők jelenlétét azzal, hogy például meg kell nyomni egy gombot. Magát a sort is mindig az ember jelöli ki azzal, hogy megad például egy A pontot, majd néhány méter után egy B pontot, ezzel definiálva a művelési irányt, ahol haladni kell az erőgépünkkel.

De miért fontos a GPS alapú automata kormányzás? Ez a technológia segít abban, hogy az elvégzendő feladatra koncentráljuk. Sokkal kevesebb hátráltató tényezőt kell figyelembe venni például egy vetés során. Lehet rossz látási körülmények között dolgozni, meg lehet növelni a napi teljesítményeket azokban a kritikus időszakokban, amikor versenyfutásban vagyunk az idővel. Lehet csökkenteni az input anyag költségeket, mert pontosan oda juttatjuk ki a tápanyagot, ahova szükséges. Nem lesznek átfedések, kihagyások a földeken. Az egyenes sorokkal pedig minden munkafázisban könnyebb a dolgunk.

Az automata kormányzási rendszerrel végzett műveletek pontossága alapvetően két tényezőtől függ: GPS pozíció pontossága (megvalósított mérési technológia), valamint az automata kormányzást végző eszköz pontosságától. Természetesen ezeknek mindenféle kombinációja létezik, azonban az automata kormányzás típusa átgondolt értékesítés és felhasználás esetén csak az alábbi kombinációkban életképes (1. táblázat).

Korrekciók

Csak GPS kódméréses korrekció, EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) korrekció nevével szinte minden GPS iránt érdeklődő felhasználó találkozott már. Ez egy európai fejlesztésű kiegészítő rendszer, amelynek segítségével az amerikai GPS műholdakra kapunk korrekciót. Megfelelő méretű, professzionális GPS antenna használata esetén 15–20 cm-es csatlakozási pontosságot tudunk elérni. Ez azt jelenti, hogy a folyamatos munka közben a két szomszédos sor között mérhető hiba ±15–20 cm közé esik. Visszatérési pontosság (félbehagyott munka folytatása, vagy másodszori művelés egyazon táblán) esetén ez a szám ±1–2 méter is lehet. Az előnye ennek a korrekciós szolgáltatásnak, hogy ingyenes.

GPS + GLONASS kódméréses korrekció. Összefoglalóan GNSS-nek hívják ha GPS+GLONASS mérésről van szó. Ez a technika egyszerre ötvözi az európai és az orosz műholdrendszerhez tartozó korrekciós szolgáltatásokat (az igazsághoz hozzá tartozik, hogy csak GLONASS korrekció szolgáltatás nem létezik). Ebben a kombinációban a „fizetős korrekciók” árának töredékéért (Pl. Trimble Range Point RTX korrekciót választba 250 euró éves díj fejében) kaphatunk adatot, mellyel kb. 10 cm körüli csatlakozási pontossággal fogunk tudni dolgozni. (Ha csak a GPS vevőnk képes venni a GLONASS műholdak jeleit, még nem elegendő a magasabb pontossági szint eléréséhez. Ehhez szükséges, hogy olyan korrekciós szolgáltatáshoz is hozzájusson, amely tartalmaz javítást a GLONASS holdakra is!)

Magasabb szintű műholdas korrekciók. Ezen szolgáltatások esetén nagyságrendileg 1000–1500 euró körüli éves összeg fejében 4–10 cm-es csatlakozási pontosság érhető el. Mivel ezekből a szolgáltatásokból igen sokféle érhető el hazánkban is, így a részletesebb ismertetéstől, terjedelmi korlátok miatt, most nincs lehetőség. Felsorolási szinten ezek a: SF2,CenterPoint RTX,OmniStar XP/HP/G2.

RTK (földi bázisállomással megvalósított korrekciós megoldás), mely ma a létező legpontosabb pozíció meghatározást nyújtja a maga kb 2 cm-es csatlakozási és visszatérési pontosságával. Díja aszerint változhat, hogy saját magunk állítjuk-e elő a korrekciót vagy vásároljuk. Saját bázisállomás esetén egyszeri, nagyobb akár 10 000 eurós beruházási költséggel kell számolni, míg vásárolt RTK korrekció esetén szintén éves 120.000 és 275.000 Forint közötti összeget fogunk kifizetni a szolgáltatásért. Ebben az esetben a pontosság fogalma igényel némi magyarázatot. Fontos tisztázandó kérdés, hogy a kb. 2 cm-es pontosságot mihez képest biztosítja. Állhat ez önmagában, vagy pontos, szakszerűen kimért telepítés esetén az ETRS89-es koordináta (az európai kéreg lemezzel együtt mozgó koordináta) rendszerben. Ez azoknak lehet fontos, akik például saját földjeik határait is pontosan szeretnék kimérni, kihasználni a munkák során. Így még szélesebb körben használhatjuk ki a rendszer adta lehetőségeket.

Hozzászólás a cikkhez