Aktuális cikkek

Új év, bevált lehetőségek

Ha Ön magas hozamokat tervezett be 2017-re, akkor bizonyára tudatosan választja meg az ehhez szükséges technológiát, melynek fontos pillére a megbízható tápanyag-ellátási terv, kiváló minőségű és természetesen jó ár-érték aránnyal rendelkező műtrágyákkal.

Szerencsés, és jóval megbízhatóbb eredményeket biztosító helyzet, ha növényünk teljes vegetációjában ugyanazon gyártó termékeit tudjuk kijuttatni. A Yara Magyarországon több, mint 60 féle termékkel, vagyis teljes portfólióval áll a zöldség és gyümölcstermelők rendelkezésére, így akár a nagy szakmai odafigyeléssel megtervezett technológiának megfelelően, akár váratlan helyzetek – talajadottságból fakadó, vagy időjárás – okozta tápanyaghiányra is találhat megoldást.

2016 végén, 2017 kezdetén érdemes visszatekinteni az elmúlt évre, és a tapasztalatokat beépíteni az ez évi termesztésbe. Az eredményes, sikeres termesztést sok tényező befolyásolja. Elég, ha csak az időjárásra, a növényvédelemre, az értékesítés nehézségére, ellentmondásaira gondolunk. Ebben a cikkben nem tudjuk ezeket az ellentmondásokat feloldani, de bemutatunk néhányat a Yara termékeiből, ezzel segítve Önöket céljaik elérésében.

Melyek azok a műtrágyák, amelyek minőségükkel, hatékonyságukkal, kedvező árukkal bizonyítottak az elmúlt években?

A YaraMilaTM Cropcare termékcsaládba tartozó műtrágyák, amelyeket régóta sikeresen használnak a termelők, klórmentes mikroelemes komplexek. Alaptrágyázásra YaraMilaTM Cropcare 8-11-23-t és a 11-11-21-t, fejtrágyázásra YaraMilaTM Cropcare 23-7-7-t javasoljuk.

Ezekre a műtrágyákra a magas hatóanyag-tartalom, a folyamatos és fokozatos tápanyag leadás, teljes mikroelem tartalom a jellemző. Dózisa a talajvizsgálattól függően 300–800 kg/ha. Ha lehetőség van sekély beművelésre, akkor használjuk ki, hiszen ez előnyösen befolyásolja a tápanyagok feltáródását. 400 kg felett célszerű a mennyiséget megosztani.

A feltáródást a csapadék, illetve az öntözés nagymértékben elősegíti, a lebomlás időtartama 1–4 hónap.

A kalciumpótlásra hatékony megoldás a talajon keresztül bejuttatott YaraLivaTM Nitrabor, melynek hektár dózisa 200-250 kg/ha. A sikeres termesztés harmadik ilyen alappillére a lombtrágyázás, melyre a YaraVitaTM és FolicareTM termékcsalád különböző tagjait javasoljuk a különböző igényekre.

Ezek a termékek magas hatóanyag tartalommal rendelkeznek és a konkurens termékekhez viszonyítva kedvező árfekvéssel.

A vízoldható NPK termékek piacán a FerticareTM és KristalonTM családok szerepét és jelentőségét kell kiemelni. A starter típusú foszfor túlsúlyos termékektől a kálium túlsúlyos termékekig a vegetáció minden időszakához igazított összetétel megtalálható a palettán. Pontos összetételekről honlapunk és kiadványainkban tájékozódhat.

A kötődés javítására eredményesen használják a termelők a YaraVitaTM Bortracot (150 g/l B), dózisa 1 l/ha. Erős piros bimbós állapotig juttassuk ki, akár kétszer is elvégezve a kezeléseket. A cink pótlására a YaraVitaTM Zintrac (700 g/l Zn) lombtrágyát javasoljuk, 0,5-1 l/ha dózisban kijuttatva.

A mangán, a magnézium, a kalcium és a réz pótlására YaraVitaTM Mantrac (500 g/l Mn), YaraVitaTM Magtrac (500 g/l Mg), YaraVitaTM Stopit (160 g/l Ca) és a YaraVitaTM Coptrac (500 g/l Cu) termékeket használhatjuk igen hatásosan.

Kifejezetten jó tapasztalatokról számoltak be azok, akik használták már a YaraVitaTM Frutrelt (69 g/l N, 240 g/l P2O5, 280 g/l CaO, 100 g/l MgO, 20 g/l B és 40 g/l Zn). Ez a termék segíti a termő növényeket a jó termésfejlődésben és utána az estleges stresszhelyzetek (pl. túlkötés, aszály, jégverés, lisztharmat fertőzés stb.) átvészelésében, a teljes vegetációban egészen az érésig. 5 l/ha dózisban juttassuk ki, a betakarítás előtti 3. hétig.

2016-ban sikeresen vette az első akadályt, a bemutatkozást a YaraVitaTM Universal Bio termékünk.

Mit kell tudni erről a termékről? Folyékony (szuszpenziós for­mu­lá­ció), jól keverhető. Nyolc hatóanyagot (100 g/l N, 40 g/l P2O5, 70 g/l K2O, 0,2 g/l B, 1 g/l Cu, 1,3 g/l Mn, 0,03 g/l Mo és 0,7 g/l Zn) és növényi kivonatokat tartalmaz. A mikroelemek többsége kelát kötésben található. Kiváló esőálló (kisebb esők után is megmarad a hatás tartama), valamint olyan felületi tapadást biztosító anyagot tartalmaz, amely tökéletes fedettséget biztosít, ezzel is növelve a saját és az esetlegesen együtt kijuttatott növényvédő szerek hatékonyságát. Dózisa 3–4 l/ha, ami azt jelenti, hogy 100 liter permetlébe 3–4 dl lombtrágyát kell bekeverni. A kezeléseket 4–5 naponta ismételhetjük.

Kovács András

Yara kertészeti szaktanácsadó

+36 30 689 8095

Hozzászólás a cikkhez