Aktuális cikkek

Növényvédelmi szakirányítói szerződés-nyilvántartó rendszer

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2016. de­cember 31-ig moratóriumot adott a 2016-ban kötött szerződések adatainak feltöltésére.

2016. április 26-a óta működik a NÉBIH elektronikus feltöltő felülete, mely már többször módosításra került. Ezen a felületen a  szakirányító a növényvédelmi szolgáltatásra vonatkozó szerződések adatait rögzítheti. Jelen pillanatban a feltöltendő adatok köre olyan mértékre módosult, mely mindenki számára elfogadható.

Feltöltendő adatok:

  • Szakirányító adatai
  • Szerződött partner adatai
  • Azon kultúra megnevezése és területének nagysága, melyre növényorvosi vény került kiállításra, illetve  szerződés került megkötésre.

FONTOS! A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosítása értelmében a szakirányító kizárólag olyan személy részére állíthat ki növényorvosi vényt, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtásáról írásbeli szerződést kötött.  Minden egyes szerződött partner esetében csak arra a területekre kell szerződést kötni, amely érintett a szaktanácsadásban illetve  növényorvosi vény kiállításában. Így minden növényorvos a jövőben egyeztessen a gazdálkodókkal a területekkel kapcsolatban, hogy mely területekre kívánnak szaktanácsadást igénybe venni illetve növényorvosi vényt kiállítani. Indokolatlan terület bevonás a szerződésbe nem célszerű, a későbbi nézeteltérések miatt. A növényorvosi vényt továbbra is, kizárólag csak a szerződés megkötése után lehet kiállítani.

A szakirányítónak 15 nap áll rendelkezésre a NÉBIH felé az adatok közlésére (bejelentés, módosítás, megszűnés.)

MIVEL 2016 ÉVRE A FELTÖLTÉSI MORATÓRIUM 2016. DECEMBER 31.-IG SZÓL, ÍGY A 2016-BAN KÖTÖTT SZERZŐDÉSEK ADATAIT NEM KELL FELTÖLTENI.

Az adatfeltöltési kötelezettség 2017. január 1-től érvénybe lép. Aki 2016-ban őszi vetésű kultúrára kötött szaktanácsadási szerződést annak ajánlatos már 2016-ban megtenni az adatfeltöltést.

Vincze János
elnök, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete

Hozzászólás a cikkhez