Aktuális cikkek

Repedés ellen másképpen…

2001-ben Reinhard Vöhringer német cseresznyetermelő egy sok esővel járó erős jégverés után gondolkozott egy olyan rendszeren, ahol a gyümölcsvédelmet, optimális mikroklímát, jégéső elleni védekezést tűzte ki célul a könnyű összeszerelhetőség mellett.

A közismert megoldások nem feleltek meg az elvárásoknak (nem nyújtott megfelelő védelmet a szél ellen, túl drága volt, az összeszerelés túl időigényes). Ezért kifejlesztett egy egyedi védőfólia-rendszert a már jól bevállt jégeső elleni védőháló-rendszer alapján. Ez a rendszer a VOEN nevet kapta, amely 2004 óta évről-évre egyre több ültetvényt véd meg a klimatikus csapások ellen. A rendszer már nemcsak Európában bizonyított, hanem Kanadában, USA-ban, Csillében, Ausztráliában, Tazmániában, Újzélandon és már Japánban is! A VOEN rendszer főleg cseresznye és bogyósok védelmében játszik fontos szerepet, de kiépítésre került már kajszibarack, szilva és goji bogyó ültetvényekben is! Jelenleg összesen 1.485 hektáron található VOEN rendszer és ez a szám évről-évre nő.

A VOEN technológia alapja a jégháló, amelyen a sorok hosszában egy oldalon varrott UV-biztos, magas fényátersztő képességű fóliacsíkok vannak. A fóliacsíkok tetőcserépszerűen fedik egymást. Ennek az egyedi kialakításnak köszönhetően csökkenteni tudjuk a szerkezetre nehezedő légellenállást. Csapadék esetén viszont az egymást fedő fóliacsíkok nem engedik a csapadék gyümölcsre való jutátását, így az a sorok közepére hullik. A VOEN rendszer egy rugalmas rendszer, amely felépíthető fém, fa és betonoszlopokból is.

A speciális takarásnak köszönhetően a forró nyári hónapokban sokkal kedvezőbb klíma alakul ki, a folyamatos ventillációnak köszönhetően. Ebből következik, hogy a gyümölcsök turgora, keménysége kedvezőbben alakul, a gyümölcs ropogós lesz. Termelői és mérési eredmények bizonyítják a magasabb hozamokat, nagyobb gyümölcsöket. Mivel a gyümölcsöket nem éri csapadék, így a kórokozók fertőzését is minimalizálni tudjuk. Egy holland termelő szerint kevesebbet védekeznek kórokozók ellen mióta kiépítették a VOEN technológiát. Mindezek mellett a rendszer kombinálható rovarok elleni hálóval, amely nagy segítséget jelent a Drosophila suzukii, foltosszárnyú muslica elleni védekezésben.

Egy új ötletnek több előnye is van!

Egy új ötletnek több előnye is van!

A VOEN rendszer előnyei:

 • Könnyű összeszerelés és szétszerelés, a jég és eső elleni takarást egyszerre kell mozgatni,
 • Különböző térállásban is telepíthető,
 • Csak néhány kisebb alkatrészből áll,
 • Középen nincs feszítőhuzal,
 • Nagy viharnak is ellenáll,
 • Nincsennek karabinerek, feszítő gumikötelek és lyukak,
 • A faoszlopok tömörek, erősek,
 • A fémoszlopok galvanizálta és több évtizedes az élettartamuk (minimum 50 év),
 • Nagyobb gyümölcsök,
 • Magasabb terméshozam,
 • Optimális klíma, egészségesebb, ter­més­biztosabb fák.
 • Nincs repedt gyümölcs.

 

Ön legközelebbi partnere:
Fruit Consulting Kft.
+36309001130
info@fruitconsulting.hu

Hozzászólás a cikkhez